AP Photo
ARGENTINA- HRVATSKA

Četvrtfinale Davis Cupa: Može li Argentina kod kuće izgubiti od Hrvatske? I to na zemlji...

Piše: Neven BertičevićObjavljeno: 02. travanj 2012. 19:19

Vikend koji dolazi bit će vikend četvrtfinala Svjetske skupine Davis Cupa. Naši će tenisači u Argentinu. Daleko je čak i iz Miamija gdje su se naši ostali pripremati, ali daleko je zapravo samo stilska figura. Daleko je možda i više igrački. Svi koji nešto znaju o najvećem svjetskom momčadskom teniskom natjecanju znaju da se svakakva čuda mogu dogoditi u Davis Cupu, događala su se i opet će...

Opet, realnost nas uči da će ovo ipak biti nemoguća misija. Statistika, naravno, ne mora biti presudna, ali će nešto reći o njima i nama.

Tri su mjeseca nove sezone prošla, naša tri vodeća tenisača Marin Čilić, Ivo Karlović i Ivan Dodig imaju skor 14-17. Ili, kao što bi rekao zlobnik, ali i ovo možete tretirati stilskom figurom, dobili su devet mečeva manje od Ane Savić.

Sve što se dobro dogodilo u ova tri mjeseca je pobjeda nad Japanom u gostima, pobjeda koja je našim tenisačima dala apsolutni mir uoči Argentine. Jer smo osigurali status u Svjetskoj skupini i za 2013. Bio je to najveći tjedan u Davis Cup karijeri Ive Karlovića, koji je donio dva i pol boda, pritom razbio najboljeg Japanca Keija Nishikorija.

Sve ostalo? Bojim se da nije dobro. Marin Čilić se usporeno vraća nakon stanke zbog koljena. I to prilično usporeno. Tri nastupa, jedna pobjeda (Kunjicin), čak ni na Challengeru u Dallasu nije mogao otići dalje od četvrtfinala i Franka Dancevica.

Karlović jedini ima pozitivan skor (7-5), dok Ivan Dodig, kojeg neće biti u Buenos Airesu, ima 6 pobjeda i 9 poraza. Kombinirano, prilično mizernih 14-17.

Tri vodeća Argentinca su u istom razdoblju dobili 30 utakmica više. Druga loša vijest je da se vratio Juan Martin Del Potro, koji je izbjegao susret 1. kola u Njemačkoj. Ali ni to nije pomoglo Philippu Kohlschreiberu i prijateljima. Dakle, ovako: David Nalbandian 12-6, Juan Martin Del Potro 21-6, Juan Monaco 11-5. Kombinirano 44-17.

Može li se nešto dramatično promijeniti preko noći? Sumnjam. Može li Argentina izgubiti kod kuće na zemlji, što nikad nije? Ne bih se okladio. Koliko je ova momčad Argentine bolja od Hrvatske? Prilično.

Ima li onda nade? Naravno da nema. Kad sport ne bi bio toliko nepredvidljiv...

Krajan: Tu smo da Argentincima poremetimo planove



Hrvatska Davis Cup reprezentacija već se udomaćila u Buenos Airesu na stadionu Mary Teran de Weiss, poznatijim pod nazivom Parque Roca. Četverac koji je prijavljen za predstojeći susret četvrtfinala Svjetske skupine Davis Cupa protiv Argentine trenira na zemljanim igralištima još od petka, odnosno otkako su iz Miamija stigli Marin Čilić, Ivo Karlović i Antonio Veić, a iz Europe Lovro Zovko.

- Zadovoljni smo uvjetima i igralištem, možda je i u boljem stanju nego što smo očekivali. Za sada je dosta tvrdo, vidjet ćemo hoće li ga do petka Argentinci usporiti - kaže izbornik Željko Krajan, koji u Buenos Airesu ima Igora Šarića kao desnu ruku na igralištu.

Naime, Šarić je priključen reprezentaciji kao pomoćni trener, a može pomoći i iskustvom, jer je također igrao u ovom natjecanju. Mnogi se, među ostalim, još dobro sjećaju kakav je bio njegov doprinos u pobjedi protiv Portugala u Portu 1994. godine.

U našoj javnosti se već stvorio dojam kako Hrvatska u ovom susretu nema nikakve šanse za pobjedu. Je li doista tako?

- Bilo bi nezahvalno reći da nemamo šanse. Marin Čilić se diže u formi nakon ozljede, Ivo Karlović je pokazao u Japanu kakve je mečeve sposoban dati u Davis Cupu, Antonio Veić se na zemlji uvijek dobro osjeća... Ne možemo pobjeći od činjenice da su Argentinci veliki favoriti, ali možemo očekivati da će naši dečki dati maksimum i tražiti šansu u svakom meču. Bez šanse nismo, ovo je Davis Cup u kojem uvijek može biti iznenađenja.

Kako možete prokomentirati argentinsku reprezentaciju i iz perspektive kvalitete igrača i iz činjenice da još od 1998. godine nije izgubila susret u ovom natjecanju kad je bila domaćin na zemlji?

- Sigurno ima jaku ekipu i favorit je u bilo kojem susretu, pa i na gostovanju. Nalbandianov renking ne govori o njegovim mogućnostima, svi znaju što može kad je motiviran. To je jedna od tri-četiri najjače reprezentacije na svijetu, a pogotovo kad igra kod kuće, uz domaću publiku. Jedini teži suparnik je možda Španjolska kad je domaćin na zemlji. Argentinci i ove sezone žele osvojiti Davis Cup, a mi smo tu da im pokušamo poremetiti planove - rekao je Krajan. (ts)

Linker
23. rujan 2024 04:28