Drago Sopta / CROPIX
TENIS

Briljantna Dubrovčanka Ana Konjuh prije 15. rođendana osvojila Orange Bowl

Piše: Tomislav PoljakObjavljeno: 09. prosinac 2012. 21:47

Nakon Donne Vekić, koju je New York Times proglasio za najveće iznenađenje teniske 2012., svijet je dobro upoznao i drugo hrvatsko tenisko čudo od djeteta. Ana Konjuh osvojila je Orange Bowl u Key Biscaneu (Florida), uz četiri Grand Slama najveći juniorski turnir na svijetu, i još jednom dokazala da je u Dubrovniku (i Zagrebu) izbrušen dijamant koji će u godinama koje dolaze harati svjetskim vrhom.

Nekoliko je posebnosti Anina naslova na turniru koji su osvajala najveća teniska imena u njegovoj 56-godišnjoj povijesti (Roche, Orantes, Borg, McEnroe, Lendl, Courier, Federer, Roddick, Maria Bueno, Chris Evert, Mima Jaušovec, Andrea Jaeger, Gabriela Sabatini, Jelena Dementjeva, Vjera Zvonarjeva, Caroline Wozniacki...). Naime, Ani je to druga velika titula u dva tjedna nakon što je prošle nedjelje slavila na “zagrijavanju”, turniru Eddie Herr u Bradentonu. U 19 izdanja Eddie Herra i Orange Bowla, to je uspjelo još samo Amerikanki Lauren Davis 2010.

Druga činjenica koju treba istaknuti jest ta da će Konjuh tek 27. prosinca navršiti 15 godina, a na turnirima u konkurenciji juniorki nastupaju igračice i igrači do 18 godina (dakle, u ovom slučaju svi rođeni 1994. i kasnije). U vremenu u kojem tinejdžeri nisu u modi, kada tenisači mlađi od 20 godina ne mogu doći ni blizu Top 100 plasmana na ATP-u, a ni WTA ljestvica ne obiluje mlađarijom (samo 5 mlađih od 20 u Top 100), Anini rezultati u juniorskoj kategoriji zapanjuju. Sedam titula u jednoj godini, od kojih jedna A kategorije (Orange Bowl) i tri prvog ranga (Offenbach, Santa Croce i Eddie Herr), natjerali su i Međunarodnu tenisku organizaciju (ITF) da se na svojim službenim stranicama pokloni mladoj Hrvatici.

Linker
24. rujan 2024 00:19