ČILIĆ OSVOJIO QUEENS

BIZARNA TITULA Nalbandian diskvalificiran nakon što je nogom opalio linijskog suca

Bijesan zbog drugog uzastopnog gubitka svog servisa opalio je 39. tenisač svijeta nogom snažno po panou koji ograđuje prostor u kojem sjedi linijski sudac
Piše: Tomislav PoljakObjavljeno: 17. lipanj 2012. 19:08

Ako je ikada razmišljao o najčudnijim načinima na koji bi mogao osvojiti turnir, Marin Čilić se vjerojatno nikada ne bi dosjetio scenarija sličnog današnjem, kada je u Queen’s Clubu slavio sedmu ATP titulu karijere.

Čilić je do naslova stigao zahvaljujući diskvalifikaciji Davida Nalbandiana! Argentinac je dobio prvi set u tie-breaku, a Čilić je taman breaknuo za prednost od 4-3 u drugome. To je Davida toliko razbjesnilo da je nogom udario po reklami koja omeđuje stolac linijskog suca. Kako je svom snagom odalamio po drvenoj konstrukciji, nogom je zahvatio sirotog “linijaša”. S obzirom da je gospodin morao odšepati s terena krvave noge, za vrhovnog suca turnira Toma Barnesa nije bilo dvojbe.

Pravila su u ovakvim situacijama jasna - diskfalifikacija. Čak i ako nema namjere ozljeđivanja, posljedica je takva da je Nalbandianu nije bilo spasa. Naime, pravila kažu da bilo kakav fizički kontakt igrača i službene osobe (suca) podliježe isključenjem ukoliko glavni sudac ocjeni da je se radi o nesportskom ponašanju. Glavni sudac odluku donosi nakon konzultacija s direktorom turnira čije je riječ zadnja u ovakvim rijetkim slučajevima. Unatoč negodovanju publike, koja je skandirala “play on, play on”, finale je istog trenutka bio završen.

- Mi igrači na terenu često osjećamo ogroman pritisak i znaju nam se dogoditi gluposti. Znam da sam napravio pogrešku, ali ATP tako često griješi pa nikome ništa. Jesam li zaslužio diskvalifikaciju? Ne znam - slegnuo je ramenima Nalbandian, raširio ruke i poslao poruku u stilu “poslušajte njih i prosudite”.

“Oni” su nervozna publika, koja je do kraja ispunila stadion kapaciteta 5000 mjesta za koji su ulaznice stajale i preko sto funti.

- Žao mi je zbog navijača, ovo nije bio kraj kakav sam zamišljao. Šteta, meč je taman postajao “vruć” - kazao je Čilić nakon što je, ne pretjerano sretna lica, pozirao s peharom.

David Nalbandian poznat je kao jedan od “luđih” tipova na ATP Touru. Svojevremeno je u Halleu (valjda ga trava inspirira za gluposti) u meču protiv Rainera Schüttlera zaradio dva kaznena gema zbog nesportskog ponašanja.

ATP London, finale:

Čilić (6) - Nalbandian (10) 6-7(3), 4-3 – pobjeda Čilića sudačkom odlukom

Linker
24. rujan 2024 00:31