SKANDALOZNE IZJAVE

Tarpišev nazvao Williamsice braćom, Serena mu uzvratila: 'On je rasist i nasilnik!'

Piše: Davor BurazinObjavljeno: 21. listopad 2014. 17:39

Bitka između Serene Williams i Marije Šarapove u Singapuru za prvo mjesto na rang-listi na kraju godine na trenutak je pala u drugi plan zahvaljujući Šamilu Tarpiševu, ruskom teniskom oligarhu, koji je u jednom showu na ruskoj televiziji sestre Venus i Serenu Williams nazvao - braćom.

WTA Tour je nakon nekoliko dana razmišljanja izrekao kaznu od 25.000 dolara čovjeku koji je Fed Cup i Davis Cup izbornik Rusije, predsjednik Saveza i član Međunarodnog olimpijskog odbora, te ga odstranio s WTA Tour natjecanja na godinu dana. Izvršna direktorica WTA Toura Stacey Allaster zatražila je da se Tarpiševa ukloni iz Organizacijskog odbora Kremlin kupa, kao i da se ispriča sestrama Williams.

Serena se također oglasila, iz Singapura:

- Mislim da su njegovi komentari bezosjećajni, ekstremno seksistički, pa čak i rasistički - nabrojala je prva tenisačica svijeta sve čega se sjetila.

- Na neki način i nasilnički. Sve što mogu reći jest da uvijek pokušavam dati sve od sebe, biti najbolja. Nisam baš sretna zbog njegovih komentara, vjerujem da puno ljudi nije sretno.

Serena je razočarana što su takve riječi stigle iz usta nekoga tko ima takvu važnost u teniskom svijetu i obnaša brojne važne uloge.

- Mislim da su WTA Tour i USTA učinili dobar posao kad bi dali do znanja nekome tko ima moć kao on da je jednostavno neprihvatljivo ponašati se kao nasilnik.

Oglasila se i njena suparnica Šarapova, koja također nije mazila Tarpiševa:

- Njegove su izjave odraz nepoštivanja i ničim izazvane. Drago mi je što su ljudi, uključujući WTA Tour, reagirali na ovakav način. Kad se uzmu u obzir njegove funkcije, pogotovo da je član MOO-a, onda je tim više neprihvatljivo ono što je rekao. To je bilo vrlo neodgovorno.

Inače, Ruska teniska federacija izdala je priopćenje u kojemu Tarpišev hvali sestre Williams govoreći da su pokazale “najveću tenisku klasu”, ali im se nije izravno ispričao za ono što je rekao:

- Žalim zbog te šale koja kad se prevede na engleski izvan konteksta gubi svoj humoristički smisao. Žao mi je što je zbog toga došla u fokus. Mislim da ova priča ne zaslužuje ovakav tretman. Uostalom, sve što je rečeno u toj emisiji, bilo je izrečeno bez zloće.

Linker
23. rujan 2024 23:27