AFP
PROPUŠTENA PRILIKA

Talijanima drama u parovima, Hrvatska korak od ispadanja iz Svjetske skupine

Drugi bod za domaćine osvojili su Simone Bolelli i Paolo Lorenzi pobijedivši u igri parova Marina Čilića i Ivana Dodiga 3:6, 6:1, 6:3, 7:6 (11) nakon tri i pol sata
Piše: Neven BertičevićObjavljeno: 02. veljača 2013. 20:49

Ovo je naravno - najgori scenarij. Četiri seta, tri sata i 25 minuta. I pobjeda Talijana u paru koja ih je dovela u predvorje raja, plasmana u četvrtfinale Svjetske skupine Davis cupa, nakon što od 1998. kad su igrali i izgubili finale od Švedske nisu prošli 1. kolo u najvećem svjetskom momčadskom natjecanju.

Željko Krajan se odlučio za Marina Čilića i Ivana Dodiga, malo tko je mislio da bi se mogao kockati s nekom drugom kombinacijom, iako je Čilić dan ranije igrao maratonac, a ni Dodig nije bio predaleko.

Nakon prvog seta izbor je izgledao dobro, onda su se stvari počele komplicirati. Talijani su projurili drugim setom, dobili treći. Fabio Fognini se oporavio, ako je uopće bio bolstan, pa su polufinalisti Australian Opena stigli korak do velike pobjede.

Četvrti set je otišao do tie-breaka, iako su domaći imali više prilika. i taj je set, zapravo tie-break, odredio sudbinu parova, možda i meča.

Čilić i Dodig su poveli 3:1, Talijani su dobili tri poena zaredom, imali su 4:3 i dva servisa onda je krenulo. Malo mi, više oni. Prvi smo imali set-loptu. Nije išlo. Onda su Bolelli i Fognini tri meč-lopte. Nije išlo. Pa smo opet mi imali set-loptu. Nije išlo. Bilo je tu svega, spašavanja volejom od okvira reketa, pa promašaja, obostranih promašaja na mreži, da bi Talijani iskoristili petu meč-loptu. Fognini je zabio as.

Statistika je uglavnom na strani domaćih, pet puta su braknuli, naši dvaput i uvijek su izgledali bliže pobjedi.

Ostala je nedjelja. Nedjelja nade. Talijani će imati odmornog Andreasa Seppija, a mi Marina Čilića koji je u dva dana igrao osam sati. Talijani će imati Fogninija ili Bolellija, mi Ivana Dodiga koji je u dva dana igrao šest sati. Prednost je definitivno na strani Talijana, ali tako je to kad nema širine izbora. Mi ovog časa to nemamo...

- Trenutno sam još tužniji nego nakon poraza u petak. Ovo je bio vrlo bitan meč i sada će nam biti teže, no još nije gotovo. Šteta zbog četvrtog seta, mislim da bismo imali više šanse u petom da smo do njega došli. Počeli smo ponovno dobro igrati, oni su se malo gubili, ali ih nismo uspjeli kazniti - izjavio je Ivan Dodig.

Vodstvom 2-1 nakon dva dana Italija je došla blizu pobjedi, a toga je svjestan i izbornik domaćeg sastava Corrado Barazzutti, koji je rekao da je ovo "možda presudan bod, ali da još ne želi razmišljati o četvrtfinalu".

- Sigurno da se Italija približila trećem bodu, ali daleko od toga da je gotovo. U oba nedjeljna meča imamo šansu i mi također možemo računati na pobjedu - rekao je hrvatski izbornik Željko Krajan.

- Sigurno da će ova četiri sata provedena na igralištu ostaviti posljedice na Marinu, ali sam isto tako siguran da će biti spreman za nedjelju, pa makar i taj meč protiv Seppija bude u pet setova - zaključio je izbornik.

ITALIJA - HRVATSKA 2:1

Petak:

Marin Čilić (Hrv) - Paolo Lorenzi (Ita) 6:1, 6:7 (6), 4:6, 6:3, 6:2

Andreas Seppi (Ita) - Ivan Dodig (Hrv) 6:2, 6:7 (2), 6:4, 6:4

Subota:

Simone Bolelli/Paolo Lorenzi (Ita) - Marin Čilić/ Ivan Dodig (Hrv) 3:6, 6:1, 6:3, 7:6 (11)

Nedjelja:

Andreas Seppi (Ita) - Marin Čilić (Hrv)

Fabio Fognini (Ita) - Ivan Dodig (Hrv)

Česi i Švicarci sedam sati na terenu!

Branitelji naslova u Davis Cupu, Česi poveli su 2:1 protiv Švicarske u dvoboju 1. kola Svjetske skupine nakon meča koji je trajao sedam sati što je najduži meč u povijesti ovog natjecanja.

Boda za Češku osvojili su Tomas Berdych i Lukas Rosol pobjedom protiv Marca Chiudinellija i Stanislasa Wawrinke 6:4, 5:7, 6:4, 6:7(3), 24:22. Češki par iskoristio je 13-tu meč loptu upisavši se u povijest.

Dosadašnji rekord držali su Amerikanac John John McEnroe i Šveđanin Mats Wilander koji su 1982. godine igrali šest sati i 22 minute, a na koncu je slavio Amerikanac 9:7, 6:2, 15:17, 3:6, 8:6.

Linker
22. rujan 2024 02:21