FEDERER - ĆORIĆ 6-2, 6-1

Švicarski genijalac otpuhao Bornu Ćorića, Hrvat bez šansi za novu senzaciju

Piše: Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 27. veljača 2015. 10:53

Roger Federer napisao je epilog tjednu iz snova Borne Ćorića. Drugi tenisač svijeta u Dubaiju nije pokazao puno milosti za 15 godina mlađeg Hrvata i sa 6-2, 6-1 mu ekspresno zatvorio vrata prvog ATP finala u karijeri.

Šesti meč u sedam dana do kraja je ispraznio Ćorićeve baterije pa je njegov otpor trajao samo do polovice prvog seta. S druge strane, Federerova agresivna strategija funkcionirala je bez greške. Odlično reterniranje i izlasci na mrežu malo-pomalo su cijedili Ćorićevo strpljenje i nakon 56 minuta odveli Federera u finale.

Kao i dan ranije, Ćorić je bez vidljivog respekta otvorio meč s ponajboljim tenisačem svih vremena, kako ga je sâm uoči susreta titulirao. Federeru je pokazao zube izborivši dvije break lopte u prvom gemu, no Švicarac ih je poništio neuhvatljivim servisima.

Prokockane prilike skupo su koštale mladog Zagrepčanina, koji je u sljedećem gemu uz nekoliko pogrešaka otvorio Federeru šansu da mu oduzme servis. Za razliku od Ćorića, čarobnjak iz Basela nije oklijevao te iskoristio prvu break loptu za 2-0.

Prednost se, međutim, brzo istopila. Nakon što je osvojio prvi gem, Ćorić je namjestio reket, natjerao Federera na pogreške i oduzeo mu servis ne izgubivši ni poen.

Vlasnik 17 Grand Slam titula shvatio je da 'junior' misli ozbiljno pa u sljedećem gemu vratio vodstvo. Uspješan izlet na mrežu donio mu je break loptu, a Ćorićeva dvostruka pogreška još jednu kartu za osvajanje seta. Drugu priliku Federer nije propustio. Mirno je sačuvao servis, a onda još malo nagazio papučicu, ekspresno režirao novi break te za 28 minuta zatvorio prvi set sa 6-2.

Ćorić u nastavku nije uspio napraviti velike preinake u svojoj igri. Federer je nastavio diktirati tempo, pogađajući sve što je naumio, a poeni su uglavnom završavali Borninim promašajima. Kod izjednačenja na prvom servis gemu, napravio je novu „duplu“ te opet na početku seta pao u zaostatak iz kojeg se više nije iščupao.

- Ne mogu igrati, ne mogu osvojiti servis! Nemam ritam, nemam ništa, vikao je nervozni Ćorić uz sporadične psovke.

Uobičajeni samoprijekor nije pomogao. Federer je ostao dosljedan dobitnoj taktici te nastavio s dubokim loptama i izlascima na mrežu na koje Ćorić nije imao odgovor. Najmlađi tenisač u Top 100 do kraja je uspio osvojiti još jedan gem. Na kraju se morao zadovoljiti tapšanjem svojeg uzora i utjehom koja je vjerojatno glasila: „Ne brini, tvoje vrijeme tek stiže…“

ATP 500 Dubai, polufinale

Federer(2) - Ćorić 6-2 6-1.

Linker
23. rujan 2024 21:19