NAGRADE ATP-a

Svestrani Čilić: Nominiran za najveći napredak, omiljenog tenisača i sportsko ponašanje

Ono što nas najviše zanima je kategorija za igrača koji je najviše napredovao. Osim što je osvojio US Open, Čilić je sa 50. mjesta na rang-listi stigao u Top 10
Piše: Neven BertičevićObjavljeno: 19. listopad 2014. 10:05

Bliži se kraj sezone - ostala su još četiri turnira te finale Davis Cupa - pa su već krenule nominacije za nagrade na ATP Touru. A među nominiranima je visoko pozicioniran Marin Čilić, što je i očekivano nakon svega što je ostvario u ovoj godini, a pogotovo nakon što je u briljantnom nastupu na US Openu, bez izgubljenog seta, nadigrao Tomaša Berdycha, Rogera Federera i Keija Nishikorija.

Gotovo uvijek Federer

Čilić je nominiran u tri kategorije. U kategoriji je za najomiljenijeg tenisača, gdje su gotovo svi iz prvih 30, kategoriji u kojoj glasuju navijači, kategoriji u kojoj je gotovo uvijek na kraju pobjednik Roger Federer.

Ono što nas najviše zanima je kategorija za igrača koji je najviše napredovao. A tu su akcije Čilića, realno govoreći, prilično velike. Naime, osim što je osvojio US Open, a to je jedan od najvećih dosega bilo kojeg tenisača u ovoj sezoni, Marin Čilić je sa 50. mjesta na rang-listi s početka godine, stigao u Top 10, u trenutku nominacije bio je osmi, ali je sigurno da će se još popraviti. Suparnici su mu Roberto Batista Agut, koji je sa 64. došao na 16. mjesto, Japanac Kei Nishikori, koji je sa 23. stigao na 6. mjesto, te mladi Australac Nick Kyrgios, koji je na početku godine bio 186, a danas je 55, s najvećom pobjedom koja se dogodila u Wimbledonu nad Rafaelom Nadalom.

Treća kategorija u kojoj je Čilić nominiran je ona za sportsko držanje koja nosi ime nekad velikog švedskog tenisača, danas trenera Rogera Federera, Stefana Edberga. Tu su, uz Federera, koji posljednjih godina stalno osvaja i tu nagradu, Japanac Nishikori, Bugarin Grigor Dimitrov te Marin Čilić, koji je posljednjih nekoliko sezona bio nominiran, ali je ostao bez te ugledne nagrade. No, činjenica da je toliko puta nominiran, potvrdit će što u ATP Touru misle o njegovu ponašanju i izvan terena.

Borna nije daleko

U kategoriji tenisača koji konkuriraju za povratnika godine najbolje stoje pobjednik Umaga Urugvajac Pablo Cuevas, koji se sa 231. spustio na 33. mjesto na svijetu, te Belgijanac David Goffin, koji je sa 95. stigao na 28. mjesto. Tu su još Talijan Simone Bolleli (244-77) te Luksemburžanin Gilles Muller (182-53).

U još jednoj kategoriji mogli bismo imati pobjednika. A to je također ugledna nagrada naziva zvijezde koja dolazi, dakle, zvijezde koja će to biti sutra. No, da bi se dobila ta nagrada, tenisač mora biti u Top 100, ali ne samo to, mora biti najmlađi u Top 100.

Naš mladi tenisač B orna Ćorić nije daleko ni od nagrade ni od Top 100, treba mu skok od 20-ak mjesta, što bi mogao ostvariti na dva turnira koji ga još čekaju, premda mu neće biti lako. Ali već i činjenica da je blizu, reći će nešto o svemu što je mladi Zagrepčanin napravio ove sezone.

Linker
21. rujan 2024 10:14