Borna Coric of Croatia reacts after winning his match against Rafael Nadal of Spain at the Swiss Indoors ATP 500 tennis tournament in Basel on October 24, 2014. AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI
 FABRICE COFFRINI/AFP
NE BOJI SE NIKOGA

SRCE ŠAMPIONA Borna Ćorić: 'U životu nema ništa gore nego biti običan'

'Uopće ne sumnjam da će postati super-zvijezda i doći do teniskog vrha. Borna je ratnik, kopat će, krvarit će, ali će pronaći put do pobjede' - smatra Mario Ančić
Piše: Neven BertičevićObjavljeno: 18. siječanj 2015. 12:04

Borna Ćorić u novu je sezonu ušao kao najmlađi tenisač u Top 100 nakon što je još kao 17-godišnjak pobijedio Rafaela Nadala. Prije nego je mogao otići na ispit za vozačku dozvolu.

Mladi Zagrepčanin u 2015. ušao je sa željom da se probije u Top 50, što je sve samo ne nerealno, i tetovažom koju je valjda sam sebi obećao još prije izvjesnog vremena. Poruka je to koju je istetovirao isključivo za sebe.

”Nema ništa gore nego biti običan”.

Poruka koju je “posudio” iz filma Vrtlog života i koja će na najbolji način opisati karakter nekad prvog juniora svijeta, a danas mladog tenisača koji se bori za svoje mjesto pod suncem među velikim dečkima. Za njega je to zapravo sve jednostavno, iako su neki znali zaključiti da ga je, kako bi to Varaždinci rekli, “malo ‘zelo”. Što, naravno, nekima smeta, ali, recimo, Goranu Ivaniševiću nikada.

- Bolje da ga je “zelo”, nego da ga nije.

A Ćorić je, da se vratimo tetovaži, dok se još probijao prema vrhu juniorskog tenisa, rekao...

- Ne igram tenis da bih bio u Top 20.

Ovo je tek početak

Hrabro, ali za one koji ga bolje poznaju prilično razumljivo. Borna Ćorić je pristupom igri oduševio mnoge pa i velikog Johna McEnroea, koji je nedavno rekao i ovo:

- Vidim Ćorića za tri godine u Top 10.

Ne znam koliko je naš mladi tenisač ostao impresioniran takvom porukom, ali, opet, oni koji ga bolje znaju, tvrde da Ćorić misli da će se to dogoditi i ranije. Hoće li u tih nekoliko godina, hoće li sa 20 ili 21 ući u to izabrano društvo i kao četvrti Hrvat nakon Gorana Ivaniševića, Ivana Ljubičića, Marija Ančića i Marina Čilića u Open eri probiti tu barijeru, vrijeme će pokazati. Iako su mnogi, a pogotovo naši, uvjereni da će se to sigurno jednog dana dogoditi.

Mario Ančić je za atpour.com prosuo svoje oduševljenje.

- Borna je vrlo dobro formiran, pametan dečko, koji ima srce šampiona.

A Ančić, koji je bio sedmi na svijetu i kojem je mononukleoza uništila karijeru onda kad je bio najbolji, dobro zna što govori.

- Uopće ne sumnjam da će postati super-zvijezda i doći do teniskog vrha. Borna je ratnik, kopat će, krvarit će, ali će pronaći put do pobjede. A to će ga daleko, daleko odvesti u karijeri. Ovo što danas gledamo tek je početak jedne velike karijere.

Javio se i Marin Čilić, koji je uz pomoć Gorana Ivaniševića stigao do naslova na US Openu, deveti tenisač svijeta.

- Borna često ide iznad svojih limita. To je jedna od njegovih najvećih kvaliteta. A druga je da se nikoga ne boji. Bio sam malo iznenađen kad je pobijedio Rafaela Nadala, ali to samo pokazuje njegov duh i način na koji je sposoban igrati.

Ćorić je bio toliko gladan uspjeha u seniorskoj konkurenciji, ali je, kaže, sumnjao da bi se velike stvari brzo mogle dogoditi.

- Uporno sam si ponavljao “teško ću doći do pobjede na ATP Touru, nikad to neću napraviti”. Iako sam duboko u sebi znao da to nije istina, ali svejedno sam bio malo zabrinut.

Nije morao jer su pobjede relativno brzo došle pa i renking, s kojim je sa 301. mjesta na početku 2014. stigao do 95. na kraju 2014.

Samo je jedan čovjek bio uvjeren, i to glasno govorio, te se i bio spreman okladiti da će Ćorić prošlu sezonu završiti u Top 100. Samo Goran Ivanišević.

- Borna će biti jako, jako, jako dobar. Mentalno je vrlo jak za svoje godine, brz je, a ako bih trebao izabrati nekog vrhunskog tenisača kojem je Borna sličan, to je Novak Đoković.

Sve je to u glavi

U proteklih godinu dana fizički je jako napredovao, iako tvrdi da mora još puno raditi. A napredovao je tako jer je, između ostalog, trenirao i s najboljim igračima s Toura od Nadala do Milosa Raonica, Murraya, Davida Ferrera i Stana Wawrinke. Pritom je zaključio da u tenisu nema neke pretjerano velike razlike. Što će mnoge iznenaditi, ali to je njegovo mišljenje, do kojeg je došao nakon što je određeno vrijeme proveo na Challengerima, a u 2014. počeo igrati i najvećim turnirima.

- Primijetio sam da nema velike razlike između Challengera i Grand Slam turnira. Govorim, naravno, o teniskoj kvaliteti, sve je to u glavi, ako vjeruješ, onda će se to jednog dana i dogoditi. Pogotovo ako treniraš ponekad i iznad onog što bi mogao i morao. Naučio sam da na svakom treningu moraš dati sto posto, inspirirajuće je vidjeti kako vrhunski igrači to rade i kako igraju te gdje i što još moram napraviti da bih napredovao.

Ako mu nije najbolje krenulo na prva dva turnira ove sezone, nije ga ni obeshrabrilo. Bit će uvijek takvih dana kad ne igraš najbolje. No, Borna Ćorić odrastao je na najteži način. Za sve se morao izboriti da bi se popeo do vrha juniorskog teniskog svijeta. Koliko daleko će doći u starijoj konkurenciji, u konkurenciji velikih mačaka, pokazat će na određeni način i ova godina.

I nova tetovaža koja je tu da bi ga držala u stalnoj borbi da radi korak više. Kao što je rekao, nikad nije želio biti običan.

Linker
24. rujan 2024 07:23