AFP
BRILJIRA U PUSTINJI

SENZACIJA U DOHI Ivo Karlović izbacio Đokovića: 'Iskreno, ovo nisam očekivao'

Piše: HinaObjavljeno: 08. siječanj 2015. 18:31

Prvi put su igrali 2005. A posljednji uoči četvrtfinalnog dvoboja na velikom turniru u Dohi prije sedam godina. Pa iako je prošlo deset godina ništa se barem ne dramatično nije promijenilo. Naime, Novak Đoković ni nakon deset godina nije uspio dostići i poravnati omjer u međusobnim dvobojima protiv Ive Karlovića koji je sada dobio tri od četiri.

Ne znam koji će mu biti draži, iako je nakon meča rekao...

- Nisam očekivao da bi se ovo moglo dogoditi.

A onda je pronašao i opravdanje za svog protivnika.

- Nisam bio opterećen, a ovaj vjetar koji je puhao nije mu baš najbolje legao.

No, sve što se događalo u Dohi ove godine je jako dobro leglo Ivi Karloviću, 35-godišnjaku, najstarijem tenisaču u Top 50, najstarijem tenisaču u Dohi koji još uvijek igra briljantno. Pokazao je to i u dvoboju s najboljim tenisačem svijeta Novakom Đokovićem koji je na kraju poprilično izgubio živce, pa je potrgao reket, pa kad je izgubio servis u trećem setu zamalo loptom pogodio linijskog suca, pa je kod 3:5 u trećem setu cijeli gem igrao servis-mreža, ali je na kraju, kao i obično srdačno čestitao svom protivniku koji je prvi puta u osam pokušaja stigao do polufinala Dohe. Dvaput je bio i četvrtfinalist.

Koliko je dobro Karlović igrao, koliko je dobro servirao, potvrdit će i ovih nekoliko podataka koji sugotovo pa nevjerojatni. Igrali su 2 sata i 18 minuta, nisam siguran da će se Novak Đoković sjetiti kad posljednji put u nekom meču na Touru nije imao niti jednu break loptu. Upravo mu se to dogodilo u dvoboju s Karlovićem. Iako je dobio prvi set u tie-breaku kojeg je odigrao izrazito dobro, a Karlović nije načinio previše pogrešaka, ono što je uslijedilo u nastavku je bila eksplozija Karlovića koji je briljantno servirao i ukupno zabio 19 aseva. No, da je s druge strane bio netko drugi a ne Novak Đoković koji sjajno reternira i to je sigurno jedan od razloga što je broj 1 u svijetu, ovo bi bio meč u kojem bi Karlović otišao debelo iznad 30 nedodirljivih servisa, a možda bi i oborio vlastiti rekord od 43, no to ipak na kraju nije bilo važno.

Karlović je u prvom gemu meča imao break prigodu koju je Đoković spasio odličnim prvim servisom. Ukupno Karlović je imao četiri break-lopte, četvrtu je iskoristio za vodstvo od 4:3 u trećem setu nakon briljantnog forhenda u trku koji je slomio i Đokovića i njegove živce. Cijeli meč je Karlović držao servis kao što ga nitko nemože držati protiv Đokovića, ponovit ću, Srbin je samo jednom i to u osmom gemu trećeg seta bio na izjednačenju ali onda su stigla dva nova velika servisa Karlovića koji je u tom gemu kod 15:30 zabio as te još jedan fantastičan servis za 40:30.