LIDER NOVOG VALA

Prognoza Beckera: Ćorić među mladim zvijezdama koja će pokoriti Tour

Borna Ćorić je za Novu godinu poželio da se s margine društva 100 najboljih spusti u Top 50, što je blizu realizacije nakon samo tri mjeseca. Sada je 59. igrač svijeta
Piše: Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 02. travanj 2015. 22:44

Nakon prvog kvartala sezone, hrvatski je tenis bogatiji za jedan ATP turnir u singlu, dva u parovima, ali i spoznaju da njegov najveći talent uspješno korača prema zacrtanom cilju za 2015.

Borna Ćorić je za Novu godinu poželio da se s margine društva 100 najboljih spusti u Top 50, što je blizu realizacije nakon samo tri mjeseca. Sada je 59. igrač svijeta, a u ponedjeljak bi trebao biti za još četiri pozicije bolji.

Prošlogodišnji osvajač ATP-jeve nagrade “Zvijezda budućnosti” predvodnik je nove generacije koju teniski eksperti sve češće i detaljnije predstavljaju. Među onima koji ih nestrpljivo čekaju nalazi se i legendarni Boris Becker, trener Novaka Đokovića i bivši broj 1.

“Kokkinakis, Ćorić, Kyrgios, Zverev - konačno imamo tinejdžere koji se probijaju na pozornicu ATP World Toura. Bilo je i vrijeme”, napisao je Becker na Twitteru.

Ovaj poker neodoljivo izaziva simboliku na “veliku četvorku” - Federera, Nadala, Đokovića i Murrayja. “Mala četvorka” kuca na vrata, a Ćorić ih je pobjedama nad Nadalom i Murrayem već odškrinuo.

Borna Ćorić

Dob: 18

Renking: 59.

Omjer u 2015.: 6-8

Najveće pobjede: R. Nadal & A. Murray (ATP 3.)

Na velikoj sceni predstavio se u meču protiv Murrayja 2013. u Davis Cupu, netom nakon što je osvojio juniorski US Open. Simbolično, puni krug Ćorićeve afirmacije dovršen je opet protiv Škota, kojemu je nedavno u četvrtfinalu Dubaija priuštio šok-poraz. Nahvalili su ga i Nadal i Federer i Đoković, koji priznaje da u Ćoriću vidi refleksiju vlastitog teniskog uspona.

Thanasi Kokkinakis

Dob: 18

Renking: 108.

Omjer u 2015.: 7-6

Najveća pobjeda: Ernest Gulbis (ATP 13.)

Sin grčkih imigranata iz Adelaidea iskoristio je prošle i ove godine pozivnice na Australian Openu za premijerne Grand Slam pobjede. Lani je pobijedio Sijslinga, a ove zime u četverosatnom maratonu Gulbisa, što mu je najvažnija pobjeda dosad. S Ćorićem se na raskrižju našao baš u finalu juniorskog US Opena 2013., kada je izvukao deblji kraj. Na putu do titule u Delray Beachu nadigrao ga je i Ivo Karlović.

Nick Kyrgios

Dob: 19

Renking: 37.

Omjer u 2015.: 5-3

Najveća pobjeda: Rafael Nadal (ATP 1.)

Prvo je u Wimbledonu prošle godine zapanjio sportski svijet pobijedivši Rafaela Nadala, a onda u siječnju u Melbourneu postao prvi tinejdžer s dva Grand Slam četvrtfinala nakon Rogera Federera koji je to učinio 2001. Sasvim pristojne reference za ‘Kygsa’ koji je veliki košarkaški fan, čije je najjače oružje servis (ove godine zabija 18 aseva po meču), a otac mu je također Grk. Zarada u njegovoj kratkoj karijeri već se popela iznad milijun dolara.

Alexander Zverev

Dob: 17

Renking: 129.

Omjer u 2015.: 0-3

Najveća pobjeda: Mihail Južnjij (ATP 19.)

Bivši najbolji junior svijeta privukao je svjetla reflektora prošlog ljeta, kada je s jedva navršenih 17 godina u Hamburgu nanizao četiri pobjede pa izgubio u polufinalu od Davida Ferrera. Ove godine na Touru još uvijek čeka svoju prvu pobjedu i nakratko se vratio Challengerima, a Becker ističe da mu “treba dati vremena za sazrijevanje”.

Linker
23. rujan 2024 23:31