REUTERS/John Walton/Pool / REUTERS
UKROTIO RAONICEV SERVIS

NAKON DRUGOG WIMBLEDONA U KARIJERI 'Ovaj put ću uživati u pobjedi'

Piše: Davor BurazinObjavljeno: 11. srpanj 2016. 16:40

Andy Murray postao je apsolutno zasluženo drugi put u karijeri pobjednik Wimbledona. Prije tri godine prekinuo je 77 godina dug post britanskih tenisača, postavši nasljednik legendarnog Freda Perryja, kad je u finalu nadigrao Novaka Đokovića.

Sad je odigrao apsolutno fantastično ukrotivši najjače oružje Milosa Raonica, bombastičan servis Kanađanina pretvorio je u - petardu! U pobjedi 6:4, 7:6 (3), 7:6 (2) Škot je dopustio Raonicu tek osam asova (četiri u prva dva seta), nakon što ih je ovaj u šest prethodnih mečeva zabio 137, postotak uspješnosti Kanađanina na prvom servisu sveo je na 67 posto (a bio je 81 posto do tada), imao je jednak broj winnera (39) i daleko manje je griješio (12-29).

Jedino nije uspio iskoristiti više od jedne break-lopte iz sedam pokušaja, ali je zato u oba tie-breaka bio maestralan.
Tako se Murray, vjerovali ili ne, odlijepio od Stana Wawrinke. Jedan Grand Slam trofej više (3) od Švicarca, što je doista bio nonsens kad se zna da je Murray s pravom tituliran kao jedan iz Velike četvorke. Jedino su ga najveći naslovi zaobilazili puno više nego što je to normalno.

Treća titula u jedanaest finala, ali prethodnih deset igrao je s Novakom Đokovićem (7) i Rogerom Federerom (3). Upornost i ustrajnost se isplatila, obnova suradnje s Ivanom Lendlom kao trenerom bila je pun pogodak. Mitski Čeh s američkom putovnicom jedino u Wimbledonu nije uspio otići do kraja (dva finala, 1986. i 1987.), iako je tome podredio sve, a sada je kao trener potpisao sve najveće uspjehe 29-godišnjeg Škota.

- Ti si jednostavno sretan - dobacio je Murray ledenom Čehu, koji se ipak rastopio i pustio suzu niz inače kameno lice kad je sve bilo gotovo.


Servis od 236 km/h

Murray je, pak, prekrio lice ručnikom i plakao kao kišna godina. Emocije su to, uvijek je bio takav, ali bio je i ostao uporan i ustrajan. Sjajan tenisač i fenomenalan čovjek.

- Mislim da je igrati u finalu Wimbledona težak posao, ali siguran sam da ne bih volio biti premijer, to je nemoguć posao - rekao je Davidu Cameronu, britanskom premijeru na odlasku nakon referendumskog “NE” Europskoj uniji.

Cameron je bio u svečanoj loži kao i dio kraljevske obitelji (princ William i princeza Kate), s kojom je porazgovarao nakon svečanosti dodjele trofeja na centralnom terenu. William je pitao Andyja kako spava mala Sophia, kći koja se rodila u veljači.

- Posljednja tri dana spavala je cijelu noć. Kako spavaju vaši?
- Sad ćemo samo o tebi, ovo je tvoj dan - ubacila se Kate.

Kate je u pravu, nedjelja je bila rezervirana samo za Andyja Murraya. Bio je pravi od prvog poena, rasplet se počeo nazirati nakon što je dobio prvi set. Na Grand Slam turnirima izvan Velike četvorke (4-5) samo je triput izgubio nakon vodstva do 1:0 (David Nalbandian, Fernando Verdasco i Stan Wawrinka), 136 ih je dobio. Ukrotio je i Raonicev servis od 236 kilometara na sat (drugi najbrži u Wimbledonu svih vremena, Taylor Dent je prvi sa 238) u drugom setu...


Ima još toga za reći

- Ovaj put ću uživati u pobjedi - rekao je.

Valjda je prvi put bilo više stresa, više iščekivanja i nervoze. Nije da i ovaj put nije bilo tako. Pogotovo nakon senzacionalnog ispadanja Đokovića i bremena najvećeg favorita, koje je prešlo na njegova leđa. I s tim se znao nositi, njemu pritisak više ne predstavlja teret. Nakon ovoga Wimbledona još i manje. Zajedno s Ivanom Lendlom, tim stoikom u svom korneru, definitivno nije rekao posljednju riječ.

Linker
18. travanj 2024 05:31