AFP
LUDNICA NA OTOKU

Murray pregazio Đokovića i postao prvi britanski osvajač Wimbledona nakon 77 godina

Britanci se nadaju kako bi Murray danas mogao pobijediti Đokovića i postati prvi britanski pobjednik na Wimbledonu nakon Freda Perryja kojem je to uspjelo davne 1936
Piše: Davor BurazinObjavljeno: 07. srpanj 2013. 12:54

Duh Freda Perryja više ne obitava u All England Clubu, "egzorcistu" je ime Andy Murray i on je čovjek koji je prekinuo sedamdeset sedam godina dugu sušu britanskih tenisača u svom Wimbledonu. Murray je to učinio na fantastičan način, drugi tenisač svijeta pomeo je prvog Novaka Đokovića u tri seta (6:4, 7:5, 6:4) u njihovu trećem međusobnom finalu na Grand Slam turnirima u posljednjih godinu dana.

Na opće oduševljenje 15.000 ljudi na centralnom terenu, još toliko uokolo All England Cluba (Henman Hill) i pred očima cijele Velike Britanije, Škot je odigrao kao u transu, nadigrao Srbina u svim elementima i dosanjao san. Kako svoj, tako i cijelog Ujedinjenog Kraljevstva.

Svih 77 godina, čitavo to čekanje kad će i hoće li se uopće dogoditi, stalo je u posljednji gem finala. Servis gem Andyja Murraya za pobjedu. Ni tri vezane meč-lopte nisu bile dovoljne da rasterete i opuste Škota, ni prilično demoralizirani suparnik na drugoj strani. Tri meč-lopte su došle i prošle, morao se suočiti s tri lopte Đokovića za 5:5, pa je onda i to prošlo da bi, konačno, realizirao četvrtu meč-loptu, ispustio reket u nevjerici da je gotovo i uhodao u - legendu.

Sjetili smo se 2001. godine i četiri meč-lopte Gorana Ivaniševića protiv Patricka Raftera. Jednako dramatične i napete, gem dug kao vječnost. Goran je čekao četrnaest godina, Britanci 77, ali dođe ti na isto.

Što te ne ubije, to te ojača. Murray je prošle godine plakao nakon poraza u finalu od Rogera Federera, ali taj poraz pretvorio se u novi početak. Početak trijumfalnog puta. Ni mjesec dana kasnije osvetio se Federeru u finalu olimpijskog turnira na istom mjestu, potom je osvojio prvu Grand Slam titulu na US Openu pobjedom nad Đokovićem (prva za nekog Britanca također od 1936. godine i Perryja na US Openu).

Related content

Krug je, logično, zatvorio u Wimbledonu.

- Mala razlika u odnosu na prošlu godinu - rekao je Murray šaleći se.

- Bio je težak meč, dugi gemovi, a da ne govorim o ovom posljednjem gemu.

Bio je oprezan, bio ga je i strah što će se dogoditi ako ne završi meč kod 5:4 u trećem setu.

- Igrao sam s Novakom puno puta, znao sam koliko se puta vratio i zato je zadovoljstvo što sam uspio sve završiti u tri seta veće.

Related content

Zadovoljstvo je njegovo, ali i svih koji su drhtali zajedno s njim.

- Znam koliko su svi htjeli vidjeti britanskog pobjednika u Wimbledonu. Nadam se da su svi uživali. Hvala mami, puno je toga prošla sa mnom. Hvala i treneru Ivanu Lendlu, znam da će i njemu ovo puno značiti.

Kako neće, Lendl jedino Wimbledon nije osvojio, dvaput je bio u finalu, pokušao sve i nije išlo. Na ostala tri Grand Slam turnira osam je puta bio pobjednik.

- Andy je igrao nevjerojatan tenis, čestitam njemu, njegovom timu i svima vama - rekao je Đoković, velik i u porazu.

- Puno je očekivanja bilo na Andyju. Ja sam dao sve od sebe, bio je užitak biti dio ovoga finala.

Kad pobijediš u tri seta, onda je normalno da dominiraš u svim kategorijama. Tako je i Murray u svemu bio bolji od Đokovića u nešto više od tri sata dugom meču. Više winnera (36-31), manje pogrešaka (21-40), bolja iskorištenost break-lopti (7-17, 4-13)...

Related content

MURRAY - ĐOKOVIĆ 6-4, 7-5, 6-4

TREĆI SET: Velika Britanija slavi svog prvog wimbledonskog pobjednika nakon punih 77 godina! Andy Murray je sredio Novaka Đokovića i uzeo prvi naslov u All England Clubu. Treći set je bio za pamćenje. Murray je otišao na 2-0, imao je šansu napraviti i dvostruki break, ali na kraju je dopustio Đokovića da odjuri do 4-2. Međutim, Nole nije izdržao, izgubio je dva servisa zaredom... Kod 5-4 Murray nije iskoristio 40-0, a Đoković je imao čak tri prilike za povratak u meč... Nije išlo, Murray je odigrao hrabro i zasluženo uzeo titulu.

DRUGI SET: Andy Murray je stigao na korak od ostvarenja sna. Uzeo je i drugi set, iako se vrlo lako moglo dogoditi da susret otiđe i u drugom smjeru. Đoković je imao 4-1, a kod 4-3 imao je i dvije break-lopte. Murray se spasio sjajnim servisima, a kod 5-5 odigrao je vrhunski gem i zacementirao drugi set.

Related content

PRVI SET: Andy Murray je samo dva seta udaljen od titule u Wimbledonu! Đoković se već od samog početka mučio na svom servisu. U prvom gemu je spasio tri break-lopte, ali je već u četvrtom pokleknuo. Srbin se nakratko vratio u set, ali samo nakratko. U sedmom gemu Škot radio novi break i privodi set kraju!

Linker
21. rujan 2024 23:25