AUSTRALIAN OPEN

Kuznjecova bolja od Wozniacki, Murray pomeo Simona, Serena Mariju Kiriljenko

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 21. siječanj 2013. 10:35

Prva svjetska tenisačica Viktorija Azarenka prokrčila si je za samo 57 minuta put do četvrtfinala Australian Opena, uvodnog Grand Slam turnira godine.

Braniteljica naslova je u prošlom kolu morala igrati tri seta protiv Amerikanke Jamie Hampton, ali u osmini finala nije imala nikakvih problema protiv Ruskinje Jelene Vesnine. Deklasirala ju je sa 6-1, 6-1 i sada ima četiri pobjede u isto toliko međusobnih dvoboja, a pritom nije izgubila nijedan set.

Bjeloruskinja će u četvrtfinalu igrati protiv još jedne Ruskinje, nekadašnje pobjednice Roland Garrosa i US Opena, Svjetlane Kuznjecove. Danas tek 75. igračica svijeta pobijedila je u osmini finala desetu nositeljicu Caroline Wozniacki sa 6-2, 2-6, 7-5. Dankinja, koja je još ne tako davno bila svjetski broj jedan, od sljedećeg tjedna više neće biti ni u Topu 10.

- Radila sam naporno, ali svejedno nisam imala dovoljno vremena kako bih se dovoljno kondicijski pripremila. Ova pobjeda je nevjerojatna. Za prvi Grand Slam je ovo vrlo dobar rezultat , posebno zato što se ni ne sjećam kad sam zadnji put bila u četvrtfinalu - poručila je 27-godišnja Ruskinja koja je zbog ozljede koljena propustila cijelu drugu polovicu prošle sezone.

U muškom dijelu turnira u četvrtfinale su zasad prošla dvojica Francuza. Jeremy Chardy je napravio iznenađenje, pobijedivši 21. nositelja, Talijana Andreasa Seppija s 5-7, 6-3, 6-2, 6-2. Za plasman u polufinale će igrati protiv boljeg iz okršaja Andyja Murrayja i Gillesa Simona.

- Inače igram loše u Australiji. Sada me prvi put krenulo dobro u Melbourneu i to me čini sretnim - istaknuo je Chardy koji je kolo ranije izbacio šestog nositelja Juana Martina del Potra.

U dvoboju njegovih sunarodnjaka Jo-Wilfried Tsonga je bio bolji od Richarda Gasqueta sa 6-4, 3-6, 6-3, 6-2 i sada čeka pobjednika meča između Rogera Federera i Milosa Raonica.

Treći tenisač svijeta Andy Murray projurio je pored Francuza Gillesa Simona u četvrtfinale Australian Opena. Škot je slavio sa 6-3, 6-1, 6-3.

Simon je pobijedio samo u prvom meču koji je igrao protiv Murrayja, 2007. godine. Nakon toga je uslijedila pobjednička serija britanskog tenisača koja još uvijek traje. Ovo mu je bila deseta pobjeda u nizu, a Simon je u tih deset dvoboja uspio uhvatiti samo dva seta.

Ništa se bolje nije proveo 16. tenisač svijeta ni u ponedjeljak u Melbourneu. Bio je potpuno nemoćan protiv Murrayja kojeg u četvrtfinalu čeka još jedan Francuz - Jeremy Chardy - od kojeg je izgubio lani u Cincinnatiju. Chardy je u posljednja dva kola izbacio Juana Martina del Potra i Andreasa Seppija, ali će Murray, koji još nije ispustio set na ovogodišnjem turniru, biti puno teži izazov. Pobijedi li Francuza, aktualni pobjednik US Opena će se četvrti put zaredom plasirati barem u polufinale na prvom Grand Slam turniru sezone.

Serena Williams je u ženskom dijelu turnira nastavila ''mljeti'' suparnice. U četvrtfinalu je Amerikanka pobijedila 13. nositeljicu, Ruskinju Mariju Kirilenko, sa 6-2, 6-0 za samo 57 minuta igre. U četiri meča na ovogodišnjem turniru treća je svjetska tenisačica izgubila samo osam gemova, a ne bi trebala imati težak posao ni u četvrtfinalu u kojem je čeka 19-godišnja sunarodnjakinja Sloane Stephens koja je prvi put među najboljih osam na jednom Grand Slamu.

Švicarski teniski genijalac Roger Federer plasirao se u 35. uzastopni četvrtfinale na Grand Slam turnirima. U osmini finala Australian Opena nadigrao je Kanađanina Milosa Raonica.

Drugi tenisač svijeta nije ove godine u Melbourneu izgubio još nijedan set, a tako je nastavio i u ponedjeljak. Svladao je 15. igrača ATP-ove ljestvice sa 6-4, 7-6(4), 6-2 poslije jednog sata i 53 minute igre.

Federer je pobijedio Raonica u sva tri njihova prethodna međusobna dvoboja, a svaki je put pritom izgubio jedan set od 22-godišnjaka neugodnog servisa. U ponedjeljak, međutim, nije imao takvih problema premda je Raonic u prva dva seta bio vrlo čvrst na svom servisu. Koncentracija mu je popustila samo jednom, ali u najgorem trenutku. Izgubio je, naime, servis u desetom gemu prvog seta, pri Federerovom vodstvu 5-4. Break je tako značio i osvajanje prvog seta za vlasnika 17 Grand Slam trofeja

U drugom setu nijedan tenisač nije imao priliku za obrat, a Federer se u tie-breaku pokazao stabilnijim. Gubitak drugog seta potpuno je slomio Raonica koji je odmah na startu treće dionice izgubio svoj servis, pa nakon toga i još jedan i priči je bio kraj.

Federer će u četvrtfinalu igrati protiv osmog igrača svijeta Jo-Wilfrieda Tsonge. Švicarac vodi s 8-3 u pobjedama protiv Francuza, ali još je u sjećanju Tsongino slavlje u četvrtfinalu Wimbledona prije dvije godine i to nakon što je Federer vodio 2-0 u setovima.

Australian Open, osmina finala:

Tenisači

Chardy - Seppi (21) 5-7, 6-3, 6-2, 6-2

Murray (3) - Simon (14) 6-3, 6-1, 6-3

Tsonga (7) - Gasquet (9) 6-4, 3-6, 6-3, 6-2

Federer (2) - Raonic (13) 6-4, 7-6(4), 6-2

Tenisačice

Azarenka (1) - Vesnina 6-1, 6-1

Kuznjecova - Wozniacki (10) 6-2, 2-6, 7-5

Stephens (29) - Jovanovski 6-1, 3-6, 7-5

S. Williams (3) - Kirilenko (14) 6-2, 6-0

Linker
21. rujan 2024 23:35