MELBOURNE, AUSTRALIA - JANUARY 19: Ivo Karlovic of Croatia plays a forehand in his first round match against Ruben Bemelmans of Belgium during day one of the 2015 Australian Open at Melbourne Park on January 19, 2015 in Melbourne, Australia. (Photo by Scott Barbour/Getty Images)
 Scott Barbour / 2015 Getty Images
ATP DELRAY BECAH

Ivo Karlović sjajan i u 36.: Bez izgubljenog servisa došao do šestog naslova u karijeri!

Najstariji s naslovom na Touru ipak nije, ali ušao je u Top 10 svih vremena, preskočivši Santoroa koji je u Newportu 2008. slavio u dobi od 35 godina i sedam mjeseci
Piše: Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 22. veljača 2015. 23:42

Šest dana prije 36. rođendana, Ivo Karlović ispisao je jednu od najupečatljivijih stranica svoje velike karijere. U američkom gradu Delray Beachu osvojio je šesti ATP naslov, ne izgubivši servis nijednom u pet mečeva.

„Nevjerojatni Ivo“, kako ga je nakon polufinalne pobjede protiv Mannarina predstavila ATP-jeva službena stranica, u finalu je za samo 69 minuta igre sa 6-3, 6-3 nadigrao domaćeg tenisača Donalda Younga. Time je iz drugog pokušaja osvojio turnir na kojem je prije pet godina u finalu izgubio od Ernesta Gulbisa. Ujedno je „naslijedio“ lanjskog osvajača Marina Čilića.

Možda i više od činjenice da se s tri i pol „banke“ na leđima poigravao sa suparnicima od kojih su neki bili dvostruko mlađi od njega (Kokkinakis), zapanjuje način na koji je Karlović stigao do titule. Zaključno s finalom, u kojem ih je izbrojano 13, na turniru je zabio ukupno 91 as, ili u prosjeku 18 po meču. Njegovi su suparnici zajedničkim snagama izborili 19 break lopti, a Div sa Šalate ih je spasio - sve.

Dok ovo čitate, Karlović je već osvanuo na 23. mjestu ljestvice, gdje je posljednji put bio u travnju 2009. godine, s tada friško navršenih 30.

Ovo mu je treći naslov na tvrdoj podlozi, nakon Stockholma (2007.) i Bogote (2013.). Trofeje je još dizao u Houstonu te dvaput u Nottinghamu. Najstariji s naslovom na Touru ipak nije, ali ušao je u Top 10 svih vremena, preskočivši, primjerice, Fabricea Santoroa, koji je u Newportu 2008. slavio u dobi od 35 godina i sedam mjeseci.

Ispred njega su i dalje velikani poput Kena Rosewalla, Jimmyja Connorsa i Roya Emersona, a rekorder Open ere Pancho Gonzales imao je 43 godine i četiri mjeseca kada je 1971. godine osvojio Los Angeles. Daleko je pokojni Pancho, ali kako se Karlo Veliki „zalaufao“ sa svojim asevima, uspon u društvu legendi još nije gotov.

Linker
19. rujan 2024 15:59