Marin Čilić

 THOMAS SAMSON Afp
PIŠE VLADIMIR ZRINJSKI

‘Zašto je to tako, j**em mu, zašto?!‘ Čilić se svađao i s trenerima, a griješio je i u setu kojeg je dobio

Ruka nije slušala, prvi puta je Marin u Parizu u ova dva tjedna - izgubio glavu.
Piše: Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 03. lipanj 2022. 23:17

Festival promašaja i tanki živci razbili su parišku bajku Marina Čilića. Dva seta dijelila su ga od finala Roland Garrosa i čvenka s Rafaelom Nadalom, ali u nedjelju u 15 sati u panteonu Kralja zemlje pojavit će se 23-godišnji Casper Ruud. Norvežanin je preživio slabije otvaranje, natjerao Čilića da prvi put u Parizu izgubi hladnu glavu i pobjedom 3-6, 6-4, 6-2, 6-2 osigurao svoj najveći izazov karijere.

Meč u kojem promašite šest smeševa (!) teško može otići u dobrom smjeru. Čak i u prvom setu koji je osvojio, Čilić je radio pogreške zbog kojih bi ga na počecima karijere treneri potjerali s treninga. Kako je dvoboj odmicao, ruka ga je sve manje slušala, a Ruud ga slamao neprobojnom obranom. Čilićev omjer winnera (51) i neforsiranih pogrešaka (56), daleko najgori u ova dva tjedna, na kraju je pružio potpunu sliku.

Čilićev poraz znači dvije stvari: Željko Franulović (1970.) i Nikola Pilić (1973.) i dalje su jedini Hrvati koji su u Parizu stigli do borbe za naslov u muškoj konkurenciji, a Goran Ivanišević zadržao je prednost nad bivšim štićenikom u broju Grand Slam finala. Marin je ostao na tri, Goran ima jedno više.

image
CHRISTOPHE ARCHAMBAULT Afp

Tenisači su izašli na teren gotovo sat vremena nakon grozomornog kraja trosatne bitke Nadala i Zvereva. Naprasno ga je prekinula ozljeda njemačkog tenisača, koji je u tie-breaku drugog seta (prvi je uzeo Nadal) izvrnuo gležanj i ostao ležati na terenu. Bolni urlici jezivo su odzvanjali stadionom Philippe-Chatrier, sve dok Zverev nije izveden u kolicama. Kada se vratio na štakama i s natečenim gležnjom, bilo je jasno da će Rafa u nedjelju napadati svoj 22. Grand Slam i 14. Kup mušketira.

Kiša je u Parizu u međuvremenu prestala pa je krov otvoren, a u tim se uvjetima na samom početku meča bolje snalazio Ruud. Čilić je rano krenuo s poklonima, kod 1-2 promašio dva smeša i napravio dvostruku pogrešku, što ga je prislilo da spašava dvije break-lopte. Ipak, izvukao ga je servis.

Kod 3-3 Ruud je doživio jedini veći "blackout" u meču. Na dvije njegove neforsirane pogreške Čilić se nadovezao s dva reterna iz udžbenika i napravio break za 4-3. U idućem gemu Ruud je propustio priliku za izjednačenje, a onda je Čilić ponovno pokazao zube na njegov servis i neobranjivim forhendom zatvorio prvi set.

Kormilo je u njegovim rukama bilo vrlo kratko. Kod 1-1 u drugom setu počastio je Ruuda promašajem na voleju, omogućio mu tri vezane break-lopte pa na drugoj izgubio servis. Ruud se počeo sve komfornije osjećati u izmjenama, a dodatni poguranac bile su Marinove katastrofalne reakcije na smeševima. Do kraja seta propustit će četiri break-lopte za povratak, od toga tri vezane na Ruudovom servisu za set.

Razbacivanje se prelilo i na treći set, ali još veći problem postali su Čilićevi živci. Dok je Ruud novim breakom potpuno preuzeo kontrolu nad mečom, Marin se zbog nečega počeo svađati sa svojom ekipom. Vilim Višak i Dejan Vojnović blijedo su ga gledali dok je prvo sočno opsovao, a onda počeo vikati:

"Ma gotovo je sad, gotovo je sad. Zašto je to teško, je*emu, zašto? Ja pitam pet puta."

Situacija se ubrzo dodatno pogoršala. Ruud je napravio novi break i poveo 4-1, a onda je meč prekinut na 15 minuta zbog jednog od bizarnijih upada na teren. Djevojka koja je na majici nosila poruku "Preostalo nam je još 1028 dana" (zbog globalnog zatopljenja, saznali smo kasnije) kleknula je ispred mreže, zavezala se i još zalijepila ruku za stupić koji pridržava mrežu. Dok su se zaštitari raspoređivali po terenu, a hausmajstor otišao po kliješta kojim bi oslobodio prosvjednicu, tenisači su se kratko povukli u svlačionicu.

image
CHRISTOPHE ARCHAMBAULT Afp

Neplanirana pauza nije poremetila Ruuda. Kod 4-1 i 5-2 preživio je Čilićev napad, poništio mu ukupno tri break-lopte i poveo 2-1 u setovima.

Ni desetak minuta kasnije, norveški navijači počeli su rezervirati smještaje za nedjelju. Kad je Ruud u prvom gemu četvrtog seta stigao Čilićev dropshot i pogodio za break-loptu, bilo je očito da ne misli spuštati nogu s gasa. Prvu priliku nije iskoristio, ali na sljedećoj je pospremio winner u kut terena i raskrčio si put prema finalu. Čilić više nije bio ni loša kopija tenisača koji se poigravao s Medvedevim. Izgubio je i peti servis u meču te nakon dva sata i 55 minuta pružio ruku Casperu Ruudu.

Linker
19. travanj 2024 16:38