Mira Andrejeva

 SEBASTIEN BOZON/Afp
MIRA POMIČE GRANICE

Za njom se diže prašina: Čudo od djeteta u trećem kolu Wimbledona, prvi put će ući u Top 100

Mira Andrejeva (16) je treća najmlađa kvalifikantica ikad u trećem kolu, nakon Clijsters i Gauff
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 06. srpanj 2023. 17:54

Jedna od tenisačica o kojoj se puno priča i za kojom se diže puno prašine, Mira Andrejeva, ostvarila je još jedan uspjeh u svojoj mladoj karijeri. Sa 16 godina i 68 dana postala je, naime, treća najmlađa kvalifikantica ikada u Wimbledonu koja je dogurala do (najmanje) trećeg kola. Samo su Kim Clijsters (1999.) i Coco Gauff (2019.) bile mlađe kada su ostvarile identičan rezultat.

Ruskinji je to uspjelo djelomično i zbog ozljede noge njezine suparnice u 2. kolu, Barbore Krejčikove, koja je predala meč u drugom setu, odnosno kod rezultata 6:3, 4:0 za Andrejevu. Čehinja, osvajačica Roland Garrosa 2021., već je tražila pomoć liječnika i u svom prethodnom meču (Heather Watson), pa ponovo i sada protiv Andrejeve prije nego je odustala.

Inače, Krejčikova je s Katerinom Siniakovom već neko vrijeme dominantna sila u konkurenciji ženskih parova, pa je vjerojatno djelomično razmišljala i o tome kada je odlučila ne forsirati previše, da ne izazove težu ozljedu koja bi je izbacila i iz turnira parova. Zasad još nema vijesti o eventualnom povlačenju i u toj konkurenciji, možda Čehinja bude spremna do početka tog dijela natjecanja...

Što se, pak, mlađahne Andrejeve tiče, ovim će rezultatom prvi puta ući u Top 100 na svijetu (101. je bila prije Wimbledona), štoviše zasad je na virtualnom 80. mjestu WTA ljestvice, čime je uvjerljivo najbolje rangirana 16-godišnjakinja (27 dana starija Brenda Fruhvirtova je 139.)

Andrejeva je inače početkom ove godine bila finalistica juniorskog Australian Opena, ali u međuvremenu je već odigrala i dva seniorska Grand Slama. U Roland Garrosu je prošla kvalifikacije pa dobila dva meča u glavnom turniru (Riske-Amritraj, Parry) prije poraza od Gauff u 3. kolu, a sada je u Wimbledonu također prošla kvalifikacije i stigla do 3. kola.

Linker
29. rujan 2024 15:20