BERTRAND GUAY Afp
DAN ZA PAMĆENJE

VIDEO: Pavić u Parizu uzeo Hajdukov šal i krenuo sa slavljem, potekle su i suze

Za hrvatskog reprezentativca, koji će 4. srpnja proslaviti 31. rođendan, ovo je sedma Grand Slam titula
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 08. lipanj 2024. 20:13

Mate Pavić pobjednik je Roland Garrosa! Splićanin je zajedno sa Salvadorcem Marcelom Arevalom pobijedio u finalu muških parova talijanski par, Simonea Bolellija i Andrea Vavassorija i tako kompletirao osobnu kolekciju Grand Slam trofeja. Naime, Pavić je od ranije imao pobjednički trofej s Australian Opena (2018.), US Opena (2020.) i Wimbledona (2021.), a sada je zatvorio krug. Prvi je hrvatski tenisač koji je u tome uspio.

Za hrvatskog reprezentativca, koji će 4. srpnja proslaviti 31. rođendan, ovo je ukupno sedma Grand Slam titula budući da je tri puta osvojio i mješovite parove. Štoviše, i tamo mu u kolekciji nedostaje samo Roland Garros jer je po jedan osvojio u New Yorku (2016., Laura Siegemund), Melbourneu (2018., Gabriela Dabrowski) i Londonu (2023., Ljudmila Kičenok).

image
BERTRAND GUAY Afp

U parovima je do sva četiri pobjednička trofeja došao s različitim partnerima, odnosno Oliveru Marachu, Bruni Soaresu i Nikoli Mektiću, sada se priključio i Arevalo. Salvadorac je, pak, ostao stopostotan u Grand Slam finalima i došao do svoje druge titule, a ujedno druge na Roland Garrosu. Slavio je, naime, ovdje i prije dvije godine s Nizozemcem Jean-Julienom Rogerom.

- Hvala Marcelu što me doveo ovdje do titule, on je znao kako se to radi ovdje u Parizu. Hvala i mojoj obitelji, trenerima, prijateljima, svima doma u Hrvatskoj na potpori koju mi pružaju - rekao je Mate.

- Nadam se da ste uživali radi mene. Bio sam ovdje dva puta ranije u finalu, ali nisam osvojio, ali eto sada sam uspio.

Što se tiče finala, prvi set je protekao bez break-lopti sve do 11. gema, kada su se Pavić i Arevalo prvo spasili četiri šanse Talijana, a onda im se u sljedećem gemu prišuljali nakon što su Vavassori i Bolelli imali 40:0. Svi su očekivali tie-break, ali s pet poena Mate i Marcelo došli su do seta.

image
BERTRAND GUAY Afp

U drugom su Talijani napravili break za 2:1, ali odmah potom ga je hrvatsko-salvadroska kombinacija poništila, pa onda ključne poene odigrali za break u osmom gemu. I poslije toga zatvorili meč. Vavassori i Bolelli su tako izgubili svoje drugo uzastopno Grand Slam finale, jer su igrali za titulu na Australian Openu. Stariji Bolelli ima trofej iz Australije 2015. s Fogninijem, a Vavassori je i dalje “na čekanju”.

Pavić i njegova ‘prva‘ ljubav

Pavića su nakon posljednjeg poena preplavile emocije, zajedno sa svojim parom pao je na teren, letjeli su jedan drugom u zagrljaj, a vrlo brzo pružili su ruku i dostojnim protivnicima. Uzeo je Pavić nakon toga mikrofon u ruke i u suzama zahvalio svima koji su ga pratili na putu do titule.

A kada je prošla svojevrsna formalnost nakon osvajanja Grand Slama... Pavić se okrenuo onome što najviše voli! Popeo se Pavić na tribine, uzeo Hajdukov šal u ruke i okrenuo se ka slavodobitnom Philippe Chatrieru. Scena koja će mu zasigurno ostati urezana u sjećanje. Slavilo se na tribinama uz brojna Hajdukova obilježja, obitelj i prijatelji bili su uz Pavića, a on je još jednom pokazao neizmjernu ljubav koju gaji prema splitskom klubu. (vt)

Linker
08. lipanj 2024 20:15