CHRIS TROTMAN
KRALJ LUDIH ZAVRŠNICA

To što radi Čilić nezabilježeno je u današnjem svijetu tenisa! Samo je legendarni Ivan Lendl ‘ispred‘

Vrlo sličan scenarij gledali smo i prije dvije godine, kad je u trećem kolu ‘okrenuo‘ De Minaura...
Piše: Vladimir Zrinjski/Jutarnji listObjavljeno: 02. rujan 2020. 22:49

Prizor je bio gotovo pa biblijski: točno u trenutku kad je nad kompleksom Billie Jean King u Flushing Meadowsu zasjalo sunce, Marin Čilić odlučio je ustati iz pepela.


Nekoliko minuta ranije, vratio se s ruba litice, od 3-5 u trećem setu dvoboja s Denisom Kudlom stigao do 6-5, a onda napravio drugi uzastopni break za smanjenje na 1-2 u setovima. Kao da je kidanje oblaka nad New Yorkom otjeralo i golemi oblak s njegove igre.

image
ELSA


Ostatak je izgledao kao rutina, premda je povratak iz takvog deficita sve samo ne rutinski. U četvrtom i petom setu Čilić se nije ni suočio s break-loptom. Po jedan break bio je dovoljan da nakon tri sata i 33 minuta slomi Amerikanca i sa 6-7(3), 3-6, 7-5, 7-5, 6-3 ovjeri ulaznicu za drugo kolo.


Vrlo sličan scenarij gledali smo i prije dvije godine, kad je u trećem kolu “okrenuo” De Minaura, a prije toga je na US Openu isto napravio Matoševiću i Levineu. Četiri velika preokreta na istom turniru - točno polovica od ukupnog broja u karijeri. Na Roland Garrosu i Wimbledonu, primjerice, nikad nije izvukao 0-2. U New Yorku očito i nemoguće postaje moguće.


Još je impresivnija statistika koja kaže da od svih aktivnih tenisača Čilić ima najviše pobjeda u petom setu. Ovo mu je bila 33., a u cijeloj Open eri, dakle od 1968. do danas, samo ih je Ivan Lendl skupio više. Da ga dostigne, Međugorac će još triput morati preživjeti peti set, premda bi mu vjerojatno bilo draže da probijanje kroz ždrijeb ne bude tako stresno.


Koliko se uigrao, pokazat će u četvrtak protiv 104. igrača svijeta Norberta Gombosa. Tridesetogodišnji Slovak djeluje kao idealan ždrijeb za drugo kolo. Nakon više od deset godina profi-karijere u ponedjeljak je upisao svoju prvu Grand Slam pobjedu, svladavši Albota sa 3-0. Pobjednika će vjerojatno čekati Thiem, kojemu na putu stoji Indijac Nagal.


Dan velikih hrvatskih preokreta upotpunila je Donna Vekić, koja je u kasnom večernjem terminu opasno živjela protiv Kristyne Pliškove. Slabija od dvije sestre vodila je 6-3, 5-3, no Osječanka se vratila, iskoristila petu set-loptu u tie-breaku, a onda i petu break-loptu u trećem setu. Završilo je 3-6, 7-6(6), 6-4. Sljedeći ispit zove se Patricia Maria Tig (WTA 88.), koja je izgubila samo jedan gem protiv Nare. Donna u međusobnom omjeru s Rumunjkom ima 2-1 i uvjerljivo je dobila posljednja dva meča koja su odigrale 2017.


45-5 u promašajima Ivo Karlović (41), najstariji igrač na US Openu od 1977., nije dugo izdržao u turniru. Gasquet ga je za manje od dva sata slomio sa 7-6(0), 7-6(4), 6-1. Kad u meču na tri dobivena seta Ivo ispuca samo 20 asova, ishod je najčešće nepovoljan, a nije pomogao ni pomalo nevjerojatan omjer neforsiranih pogrešaka: 45 naprema pet.

Linker
22. svibanj 2024 01:55