Ruud i Neymar

 INSTAGRAM
KORAK DO SNA

Tko to stoji Čiliću na putu do velikog finala u Parizu? Norvežanin svoj najbolji tenis igra upravo na zemlji

‘Igrao sam protiv mladog igrača i na meni je bio pritisak da pobjedim. Protiv Čilila nemam što izgubiti‘
Piše: Robert KrnjićObjavljeno: 02. lipanj 2022. 16:28

Dvadeset i treći tenisač svijeta protiv osmog. Hrvat protiv Norvežanina. Iskustvo protiv mladosti. Elitni servis protiv izdržljivosti u izmjenama. Tim bi se riječima mogao opisati sraz Marina Čilića i Caspera Ruuda u polufinalu Roland Garrosa.

Ruud je u karijeri osvojio osam ATP turnira i još tri puta dolazio do finala. Najbolje izvedbe pruža na zemlji, a tome u prilog govori činjenica da je sedam od osam turnira osvojio upravo na toj podlozi. Trenutno je u nizu od devet pobjeda, a neposredno prije dolaska u Pariz osvojio je naslov u Ženevi pobjedivši Sousu u finalu.

Na putu do poluzavršnice Roland Garrosa u prva tri kola izbacio je Tsongu, Ruusuvuorija i Sonega, u osmini finala Hurkacza i u četvrtfinalu Runea. Osim u meču drugog kola s Ruusuvuorijem, protiv svakog suparnika izgubio je najmanje jedan set (protiv Sonega dva) i na terenu proveo ukupno 897 minuta.

image
CHRISTOPHE ARCHAMBAULT Afp

Prema službenoj statističkoj tablici Roland Garrosa, u konkurenciji sva četiri ovogodišnja polufinalista 23-godišnjak se nalazi na posljednjem mjestu po efikasnosti. Tablica je utemeljena na sedam različitih parametara kojima se mjeri učinkovitost igrača, a predvodi je Čilić s 354.3 boda. Iza njega su Rafael Nadal (314.4) i Aleksandar Zverev (247.3), dok je Ruud na četvrtoj poziciji (231.9). U konkurenciji svih igrača koji su nastupili, šesnaesti je po asevima, deseti bo break-loptama, sedmi po reternima i peti po winnerima. Usporedbe radi, Čilić je najbolji igrač turnira u kategoriji aseva i winnera, te drugi najbolji po break-loptama i reternima.

Norvežaninov forte su atletičnost i izdržljivost, odnosno igra s osnovne linije, a najjači udarac mu je forhend. - Ruši protvnike svojom okretnošću i tjelesnošću. Njegov zlokobni teški forhend je jedan od najsmrtonosnijih na zemlji. Sam taj udarac je podcijenjen u svojoj izvrsnosti, on generira veliki spin i uznemirava protivnike neugodnim odskokom loptice, piše Guardian o njegovom stilu igre.

image
CHRISTOPHE ARCHAMBAULT Afp

Sin je bivšeg norveškog tenisača Cristiana Ruuda i član Nadalove teniske akademije na Mallorci.

- To je definitivno jedno od najboljih mjesta za fokusiranje na tenisku karijeru i put prema tome da postanem jedan od najboljih tenisača na svijetu, komentirao je Ruud mjesto na kojem trenira.

U međusobnim ogledima s Čilićem vodi 2-0. U Rimu ga je 2020. pobijedio na zemlji 6-2, 7-6, a prošle godine je bio bolji u Torontu na tvrdoj podlozi s rezultatom 6-3, 3-6, 6-3. Kladionice su ga postavile za favorita u polufinalnom ogledu (koeficijent 1.50 na njegovu pobjedu, 2.40 na Čilićevu), ali je svjestan da će ovaj meč biti drugačiji od prijašnjih s obzirom na strašan momentum u kojem uživa najbolji hrvatski tenisač.

image
CHRISTOPHE ARCHAMBAULT Afp

- Naravno da imam šansu za finale, došao sam na korak do velikog ostvarenja. No slične šanse ima i Čilić koji će biti iznimno težak suparnik. Iza sebe ima sjajan turnir i igra odlično u Parizu ove godine. Fokus mora biti maksimalan i za finale moram odraditi još jedan briljantan meč, izjavio je Ruud uoči polufinala i pokušao okrenuti „pilu naopako“:

- Igrao sam protiv mladog igrača i na meni je bio pritisak da pobjedim. Protiv Čilila nemam što izgubiti, sav je pritisak na njemu.

Linker
29. rujan 2024 04:24