JAMES GOURLEY/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA
MLADI SPLIĆANIN

Tko je Hrvat koji je sve oduševio? Još uvijek je ‘školarac‘, a karijeru je počeo u nogometu: ‘Dečko je životinja‘

"Kod njega mi se sviđa njegova posvećenost tenisu, to je nevjerojatno", rekao je Ivanišević
Piše: Andro PolićObjavljeno: 14. siječanj 2024. 16:19

Od prve pobjede među „velikim dečkima“ do pariranja najboljem na svijetu. Put je to koji je Dino Prižmić prošao u proteklih 175 dana, grabeći krupnim koracima prema teniskoj eliti. Dok je u srpanjskoj vrućini u Umagu došao do prve pobjede na ATP razini, 18-godišnji Splićanin u nedjelju je pružio žestok otpor Novaku Đokoviću na najvećoj pozornici, u prvom kolu Australian Opena, pred očima cjelokupne teniske javnosti. Iako je svjetski broj jedan, znatno teže negoli je planirao, u konačnici stigao do trijumfa 6-2, 6-7(5), 6-3, 6-4, hrvatski tenisač u četiri sata igre ponovno je nagovijestio blještavu budućnost, strahovito perspektivnu karijeru, čija je vrata - zapravo - tek otvorio.

Uvertiru u meč u Melbourneu obilježila je simpatična scena, u kojoj je Dino, prilikom izlaska na teren Rod Laver Arene, nakratko zalutao u „uličicu“, skrenuvši na pogrešna vrata u tunelu. Shvativši pogrešku duplo mlađeg suparnika, Đoković je uz osmijeh usmjerio Dinu prema pravom izlazu. Ujedno, bila je to preslika onoga što se događalo u kadrovima prvog seta. Srpski tenisač bio je dobro raspoložen, nasmijan, računajući na čist autoput prema drugom kolu. Ipak, uhvativši radnu temperaturu, Prižmić je u drugom setu naglo počeo kvariti Đokovićevo raspoloženje, koji je ostao zateknut kvalitetnom izvedbom suparnika.

image
WILLIAM WEST Afp

Dok je najbolji tenisač svijeta u tim trenucima tonuo, hrvatska senzacija počela je naglo opipavati prostor za čudesni podvig. Kulminacija hrabre predstave, u kojoj je tinejdžer bez straha diktirao tempo, uslijedila je u 13. igri. Iako koketira s nadimkom „kralj tie-breaka“, Đoković je ostao bez drugog seta upravo "na svom terenu", a Prižmić bacio veći dio publike u trans, koja je uskoro počela i s povicima - „Dino, Dino“. Vlasnik 24 Grand Slama postao je vidno nervozan, ulazeći u povremene obračune s publikom, sucem, pa i svojim „boxom“, međutim, uskoro je upalio motore i pronašao put za bijeg iz čvrstog klinča s Prižmićem. Đokovićev ulazak na „sklizak teren“ osjetio je i Nick Kyrgios, koji je bio stručni komentator meča na Eurosportu, počastivši gledatelje mnoštvom zanimljivih izjava.

- Nisam nikada vidio da Đoković ovoliko „miksa“, da toliko skraćuje loptice… Očito je ovaj dečko životinja s osnovne crte - govorio je osebujni Australac o mladom Hrvatu.

S obzirom na to da nam je Splićanin, prije pola godine u Umagu, otkrio da mu je zemlja daleko najdraža podloga, njegov podvig na tvrdom terenu dobiva i novu dimenziju, naročito ako u jednadžbu dodamo i da mu je ovo bio prvi meč u karijeri na Grand Slam turniru, do kojega je došao kroz tri kola kvalifikacija. Na ispunjenim tribinama australskog stadiona, režiser prijenosa u jednom je kadru prikazao i velikog Andrea Agassija, koji je Prižmićevu „hladnoću“ i kvalitetu osjetio iz prve ruke, na terenu. Naime, tijekom egzibicijskog meča u Umagu 2016., desetogodišnji Prižmić spustio se na teren, razmjenjujući udarce s dva velikana: Goranom Ivaniševićem i Agassijem.

- Kod njega mi se sviđa njegova posvećenost tenisu, to je nevjerojatno. Nisam dugo vidio nekog dečka "unutra" 24 sata dnevno i zato će biti dobar igrač - rekao je Ivanišević prošle godine o Prižmiću, s kojim dijeli isto mjesto „teniskog rođenja“.

image

Dino Prižmić u Umagu

GORAN SEBELIC Cropix

Uzmemo li u obzir lokaciju na kojoj je Dino zaigrao tenis, uspjeh je - praktički - zagarantiran. I Prižmić je produkt splitskih Firula, mjesta koje je dalo pet velikih igrača: Pilića, Franulovića, Pavića, Ančića i Ivaniševića.

- Mi "dolje" smo malo "drugačiji" nego ostali, to je jedino što bih mogao izdvojiti - rekao nam je mladi tenisač uz osmijeh, nakon što smo ga ljetos upitali o fenomenu tog splitskog mjesta.

Dok je u lipnju prošle godine stigao na tron juniorskog Roland Garrosa, paralelno odrađuje i školske obaveze, učenik je četvrtog razreda Upravne škole u Zagrebu. Ujedno, u glavni grad preselio je prije pet godina zbog boljih uvjeta za trening, i učlanio se u HTK, popularni Metalac. No, sportsku karijeru je počeo graditi u Splitu, i to bez reketa. Do 11. godine ordinirao je sredinom nogometnog terena, najčešće igrajući na poziciji zadnjeg veznog igrača, nakon čega se potpuno usmjerio u teniski poziv. I pogodio.

- Čudesan nastup za 18-godišnjaka. Želim biti u njegovu kutu u budućnosti, od njega ćemo vidjeti velike stvari. Osjećao sam se kao da igram protiv sebe u ogledalu (smijeh nap.a.). Ima samo 18 godina, puno je vremena ispred njega. Zaista me iznenadio - poklonio mu se i Đoković nakon meča, kojemu je meč protiv Prižmića bio i najduži okršaj ikad na prvoj stepenici Grand Slama.

image
WILLIAM WEST/AFP/PROFIMEDIA

Sa zrelošću kakvu je pokazao, uz širok repertoar poteza i „hladnu“ glavu, prilično je izvjesno da je Hrvatska dobila „the next big thing“, Dinu Prižmića, igrača za najveće domete, kojemu bi 2024. mogla ostati u posebno lijepom sjećanju...

Linker
26. travanj 2024 20:32