Ivan Dodig i Donna Vekić su već igrali zajedno

 DAVID GRAY Afp
MJEŠOVITI PAROVI

Roland Garros kao sjajna prilika za testiranje novog hrvatskog para za Olimpijske igre

Debitantski zajednički nastup Osječanke i Međugorca na Grand Slamu moguća je reprezentativna kombinacija za OI
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 30. svibanj 2024. 23:46

Dok u Parizu kiša uvelike remeti raspored mečeva na Roland Garrosu, očito to ostavlja vremena za sklapanje nekih planova za budućnost. Tako je, recimo, zanimljivo vidjeti listu prijavljenih za mješovite parove jer na popisu je i jedan hrvatski par, Donna Vekić i Ivan Dodig.

Bit će to premijerni zajednički nastup za Osječanku i Međugorca na Grand Slam turnirima, ali koji može biti vrlo indikativan s obzirom na to da će se za samo dva mjeseca na istim terenima održavati i Olimpijske igre. Iz te perspektive vrlo je lako moguće kako će ovo za Donnu i Ivana biti generalna proba za ono što će uslijediti pod okriljem olimpijskih krugova i što bi nam u konačnici mogla biti još jedna prilika za potencijalnu medalju.

Već su igrali zajedno

Inače, mješoviti parovi su vraćeni u olimpijski program tek od Londona 2012. (prije toga su se posljednji put igrali još 1924. godine), a Hrvatska je samo jednom imala kandidate u toj konkurenciji. Darija Jurak i Ivan Dodig bili su naši predstavnici u Tokiju prije tri godine, a završili su nastup u 1. kolu. Izgubili su od ruskog tandema, Anastazije Pavljučenkove i Andreja Rubljova, koji su kasnije otišli do kraja, odnosno osvojili zlatnu medalju. Mala je utjeha ostala da su Jurak i Dodig bili tada svega dva poena od pobjede nad Rusima, kod 9:9 u match tie-breaku, koji se igra umjesto trećeg seta.

Za Vekić i Dodig, pak, ovo u Roland Garrosu neće biti i debitantski nastup u paru jer igrali su već ranije ove godine na United Cupu, turniru reprezentacija koji je prethodio Australian Openu. Iako se, doduše, taj turnir još uvijek smatra donekle ekshibicijskim, u službenom je kalendaru i ATP i WTA Toura, odnosno dijelili su se bodovi u obje konkurencije tako da su mečevi bili posve natjecateljski. Hrvatska je u skupini igrala protiv Norveške i Nizozemske, a oba su nas puta u mješovitom paru predstavljali upravo Ivan i Donna. Izgubili su oba meča, ali bili su vrlo tijesni, protiv Demi Schuurs i Wesleya Koolhofa propustili su meč-loptu prije poraza 14:12 u match tie-breaku, a protiv Ulrikke Eikeri i Caspera Ruuda bilo je 10:7 također u match tie-breaku.

No, tko zna, možda se unatoč ishodima već tada rodila ideja o mogućem zajedničkom nastupu na OI. Također, iako nije reprezentativan primjer, jer radilo se o posve specifičnim okolnostima, Dodig i Donna igrali su skupa i na ekshibiciji u Osijeku, organiziranoj u ljeto 2020., u jeku lockdowna radi pandemije Covida-19.

Nezgodan ždrijeb

I dok je Ivan Dodig već godinama sami svjetski vrh u konkurenciji parova (osvojena tri Grand Slama) te je imao velikih uspjeha i u “miksu” (osvojena četiri Grand Slama - tri s Latishom Chan, jedan s Kristinom Mladenovic), Donna nije toliko česta sudionica u mečevima parova. No, to ne znači da nema iskustva, dapače. U Billie Jean King Cup (Fed Cup) reprezentaciji u parovima ima omjer 3-1, a prošlog je ljeta s Bornom Ćorićem nastupala na ekshibicijskom, ali cijenjenom Hopman Cupu, gdje se također igraju mješoviti parovi. I dobili su oba meča, protiv Španjolaca Carlosa Alcaraza i Rebeke Masarove (14:12 u match tie-breaku) te Belgijanaca Davida Goffina i Elise Mertens (10:6 u match tie-breaku).

Kako će sada, pak, krenuti Donni i Ivanu treba pričekati koji dan, odnosno kada s natjecanjem na Roland Garrosu krenu i mješoviti parovi. Ždrijeb im je u 1. kolu dodijelio nezgodnu češko-belgijsku kombinaciju, Barboru Krejčikovu i Jorana Vliegena. Čehinja je nekadašnji broj 1 u ženskim parovima i osvajačica ukupno 10 Grand Slam titula, a Vliegen je lanjski finalist upravo Roland Garrosa u muškim parovima (izgubio to finale od Dodiga i Austina Krajiceka), a sjećamo ga se i s nedavnog Davis Cupa u Varaždinu, gdje je sa sunarodnjakom Gilleom nadigrao upravo Dodiga i Matu Pavića.

Inače, za miks u Roland Garrosu prijavio se i Mate Pavić, igrat će opet s Ukrajinkom Ljudmilom Kičenok, s kojom je prošle godine osvojio Wimbledon.

Linker
30. svibanj 2024 23:46