Rafael Nadal

 DAVID WINTER/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA David Winter/Shutterstock Editorial/Profimedia
EMOTIVNO OBRAĆANJE

Rafa otvorio dušu: Sad ću vam reći sve. Znate li što su mi dali da igram? Nikad više takav rizik!

‘Ne mogu biti dovoljno zahvalan liječniku za sve što je napravio. Ali ovako više ne mogu...‘
Piše: Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 05. lipanj 2022. 20:22

Sljedeći tjedan mogao bi ključan za odluku Rafaela Nadala oko toga hoće li nastaviti karijeru ili ne. Na press konferenciji nakon osvajanja 14. Roland Garrosa i 22. Grand Slama, Španjolac je ponovio da želi nastaviti igrati, nije čak prekrižio ni nastup na Wimbledonu, ali naglasio da mu je zdravlje ispred tenisa te da više nikad neće igrati pod injekcijama koje je primao tijekom protekla dva tjedna.

- Iz poštovanja prema rivalima, za vrijeme turnira nisam htio pričati o stopalu, ali sada ću reći sve - započeo je Nadal pa nastavio:

- Očito je da u ovim uvjetima u kojima sam sad igrao više ne mogu nastaviti. Trudit ćemo se da pronađemo rješenje za problem koji me ovdje doveo do ekstremne situacije. Dobivao sam injekcije anestezije direktno u dva živca, što je uspavalo stopalo. Doktor je uspio postići to da ne osjećam stopalo. Ali osim što taj tretman uklanja osjećaj boli, istovremeno stvara veliki rizik jer bez osjećaja lako možete izvrnuti gležanj.

Nadal objašnjava da je Roland Garros jedini turnir na kojem je bio spreman poduzeti radikalan korak.

- Htio sam si dati šansu, to je bio jedini način da mogu igrati. I ne mogu biti dovoljno zahvalan liječniku, ne samo za to nego za sve što je napravio u mojoj karijeri. Ali ovako se više ne mogu natjecati. Razgovarali smo o opcijama i pokušali isplanirati tretman koji bi trajno uklonio bol. To planiramo napraviti idući tjedan. Teško mi je na engleskom objasniti kakav je to točno zahvat, no trebao bi spaliti živac i stvoriti dugoročni efekt koji bi mi omogućio da igram.

Ako će to upaliti, Nadal kaže da će nastaviti karijeru. Ako ne…

- Onda će to biti druga priča i zapitat ću se jesam li spreman napraviti drastičnu stvar, a to je operacija. Jer oporavak bi trajao jako dugo. Injekcije su napravile čudesnu stvar, pomogle mi da osvojim trofej, no ovakav rizik više ne želim poduzimati. Teniska karijera uvijek mi je bila prioritet, ali nikad mi nije bila ispred sreće i svakodnevnog života. Ako se neću osjećati sretno, radit ću druge stvari.

image
MINE KASAPOGLU Anadolu Agency Via Afp

Poručio je da Wimbledon "nije turnir koji želi propustiti".

- Ne samo ja, mislim da ga nitko ne želi propustiti. Volim Wimbledon, tamo sam napravio puno uspjeha, ali ne mogu dati jasan odgovor hoću li nastupiti. Želim li igrati? Naravno. Pod injekcijama? Ni slučajno. U obzir dolaze samo antiupalni lijekovi. Jednom sam prošao kroz ovo, ali to nije filozofija života kojom se želim voditi.

Ben Rothenberg upitao je Nadala ima li još ciljeva koje nije ostvario, odnosno što ga gura naprijed.

- Vrlo je jednostavno. Nije to cilj da budem GOAT, najveći u povijesti, nego jednostavno volim to što radim. Volim igrati tenis i natjecati se. Roger, Novak i ja ostvarili smo snove, stvari koje nikad nismo očekivali da ćemo postići. Ali ne vodim se misijom da imam više Grand Slamova od njih, nego strašću prema igri. Želim proživljavati trenutke koji će zauvijek ostati u meni. Igrati pred najboljim navijačima i na najvećim stadionima.

Na pitanje uštipne li se ikad te iznenađuju li njega samoga uspjesi koje je postigao, razvukao je lice u smiješak.

- Ako vas 14 Roland Garrosa i 22 Grand Slama ne iznenađuje, onda ste super arogantna osoba. A ja nisam takav tip. Nikad nisam sanjao da ću postići takve stvari. Nisam se smatrao toliko dobrim. Samo idem korak po korak, trening po trening, uvijek s jasnim ciljem da popravim nešto u igri. To je jedini način na koji doživljavam sport. I iz svake situacije sam naučio, ne samo o tenisu nego i o životu.

Linker
06. svibanj 2024 13:18