Victor Joly/alamy/alamy/profimedia
NIJE SVIMA SJELO

Poništenje Đokovićeve kazne izazvalo kontroverze: ‘Prilično čudno...ministar duguje objašnjenje‘

‘Ako se odluka ne objasni ovo će izgledati kao posebna povlastica za jednu osobu‘
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 18. studeni 2022. 11:39

Odluka australskih vlast da dopuste Novaku Đokoviću ulazak u zemlju kako bi igrao na Australian Openu u siječnju izazvala je niz kritika na račun ministra za useljeništvo Andrewa Gilesa. Mnogima je još uvijek u sjećanju ovogodišnja sapunica sa srpskim tenisačem u glavnoj ulozi i očito nisu spremni olako prijeći preko toga.

Đoković je, podsjetimo, u siječnju pokušao ući u Australiju kako bi igrao na Australian Openu iako nije cijepljen protiv Covida-19, što je tada bio uvjet za ulazak u zemlju. Pokušao se provući s medicinskim izuzećem, tvrdeći da je nedavno prebolio Covid, ali unatoč potvrdi koju je priložio, u toj je priči bilo puno rupa i sumnjivih detalja. Odveden je u pritvor u imigracijski hotel gdje je ostao dok je na sudu osporavao odluku o deportaciji. Sud je poništio odluku o ukidanju njegove vize, ali je tadašnji ministar useljeništva Alex Hawke iskoristio posebne diskrecijske ovlasti da mu ponovno ukine vizu, tvrdeći da je to u javnom interesu. Rezultiralo je to Đokovićevom deportacijom i oduzimanjem vize za ulazak u zemlju u sljedeće tri godine.

No, kako je u srpnju Australija ukinula pravilo prema kojem je cijepljenje uvjet za ulazak u zemlju, novi ministar useljeništva Andrew Giles poništio je zabranu i odobrio vizu Đokoviću. Ta je odluka izazvala brojne kontroverze pa je bivši ministar trgovine Dan Tehan rekao da Giles mora objasniti ovaj potez.

- Ministar duguje ljudima objašnjenje, trebao bi javno reći zašto je donio takvu odluku. U suprotnom će ovo izgledati kao posebna povlastica za jednu osobu - rekao je Tehan.

Ni mnogim imigracijskim službenicima se ne sviđa ovakva odluka.

- Prilično je čudno. Normalno je da se ovakve zabrane ponište ako za to postoje neki uvjerljivi razlozi, ali sumnjam da je to ovdje slučaj - rekao je australskim medijima Abul Rizvi, bivši zamjenik tajnika Odjela za useljeništvo.

Iz Ministarstva useljeništva su se u međuvremenu oglasili priopćenjem.

"Nakon razmatranja svih relevantnih čimbenika, ministar Andrew Giles odlučio je opozvati odluku o poništavanju vize Novaku Đokoviću. Odluka se može opozvati ako dotična osoba uvjeri ministra da više nema razloga za poništavanje vize. Budući da su australska ograničenja povezana s Covidom-19 ukinuta, uključujući zahtjev da se dostave dokumenti o statusu cijepljenja, g. Đokoviću je zajamčena privremena viza za ulazak u Australiju", stoji u priopćenju.

Sam Đoković priznao je da osjeća olakšanje nakon potvrde vijesti o ukidanju zabrane.

- Ovo je bila teška godina i za mene, i za ljude koji su mi bliski. Ova vijest mi je došla kao sjajan novogodišnji poklon i veselim se odlasku u Australiju. Nadam se da je preda mnom još jedan uspješan Australian Open koji mi je i povijesno gledano najuspješniji Grand Slam turnir. Neke od mojih najljepših uspomena vezane su uz te terene i nadam se da ću ih stvoriti još - poručio je srpski tenisač.

Linker
16. svibanj 2024 10:24