Petra Martić

 BERTRAND GUAY/AFP/PROFIMEDIA
PARIŠKA ZEMLJA

Petra Martić preskočila prvu prepreku na Roland Garrosu, Lucija Ćirić Bagarić poražena na otvaranju turnira

Dućanka je napravila prvi korak prema hvatanju renkinga za olimpijski turnir u Parizu
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 28. svibanj 2024. 19:26

Prvi tjedan ovogodišnjeg Roland Garrosa uvelike podsjeća na Wimbledon jer kiša u velikoj mjeri diktira tempo igre i održavanja mečeva. Početak programa u utorak je kasnio više od pet sati, s iznimkom mečeva koji su igrani na terenima Philippe-Chatrier i Suzanne-Lenglen koji se mogu natkriti. Nebo se napokon koliko-toliko smilovalo iza 16 sati kada su na teren izašle i obje hrvatske tenisačice čiji su mečevi 1. kola u utorak bili na rasporedu. Petra Martić pobijedila je domaću predstavnicu Kristinu Mladenovic sa 6:4, 6:4, a kvalifikantica Lucija Ćirić Bagarić poražena je od Amerikanke Peyton Stearns sa 6:3, 6:7 (8), 7:6 (10:6).

Za 33-godišnju Martić ovogodišnji Roland Garros ima i dodatnu važnost jer joj je posljednja šansa da uhvati renking koji bi je pogurao prema olimpijskom turniru koji će se za dva mjeseca igrati na ovim istim terenima. Dućanka je lani igrala u četvrtfinalu Madrida i Eastbournea, potom i u 3. kolu Wimbledona, ali potom do kraja sezone više ni na jednom turniru nije uspjela spojiti dvije pobjede. Početak ove godine donio joj je malo nade, jer je na prvom turniru u Aucklandu došla do četvrtfinala, ali onda je opet potonula i u sljedećih je 12 mečeva upisala samo tri pobjede.

image

Petra Martić

BERTRAND GUAY/AFP/PROFIMEDIA

Jedan od razloga slabije forme leži i u ozljeda ramena, odnosno oštećenje ligamenata i tetiva, s kojim se borila posljednjih mjeseci. Bila je prisiljena zbog toga otkazati nastup u Madridu gdje je branila velik broj bodova, potom je u Rimu ispala u 1. kolu, da bi jednu pobjedu upisala tek na turniru niže kategorije (WTA 125) u Parmi. Sve ju je to bacilo na 81. mjesto WTA ljestvice i sada na pariškoj zemlji pokušava uhvatiti dobar rezultat koji bi je vratio u igru za plasman na OI.

Prvi korak na tom putu je napravila, a "stradala" je njezina stara mušterija. Protiv Mladenovic je prije ovog meča imala omjer 7-2, a i u ovaj je dvoboj ušla kao favoritkinja jer je Francuskinja srpskih korijena danas tek na 212. mjestu svjetske ljestvice i u turnir je ušla s pozivnicom.

Petra je na najbolji mogući način ušla u meč, oduzevši servis suparnici već u prvom gemu. No, nije dugo držala prednost, jer u četvrtom gemu je i njoj popustio servis što je Mladenovic znala iskoristiti. Nastavila je, ipak, naša tenisačica pritiskati, što joj se isplatilo kod 4:4 kada je napravila novi break koji je ovaj put i sačuvala, te riješila prvi set u svoju korist.

U drugom je setu Martić dugo slamala otpor suparnice. Dvaput je radila break, ali i sama je imala dosta problema sa servisom, pa je dopuštala suparnici da joj već u sljedećem gemu uzvrati istom mjerom. No, kad je i treći put došla do breaka i povela s 4:3, više nije dozvolila suparnici da je ugrozi. Osmi je put u karijeri Petra preskočila prvu prepreku na Roland Garrosu, a najdalje je došla 2019. kada je igrala u četvrtfinalu.

Kruna sjajne godine

Za 20-godišnju Luciju Ćirić Bagarić ovogodišnji je Roland Garros bio iznimno vrijedno iskustvo. Mlada Dubrovčanka bez izgubljenog je seta prošla kvalifikacije i dobila priliku prvi put zaigrati u glavnom ždrijebu nekog od četiri najveća teniska turnira na svijetu. Bila je to kruna sjajne godine u koju je zakoračila s četiri osvojena ITF turnira i 23 pobjede u nizu što ju je s 277. dovelo do sadašnjeg 184. mjesta na WTA ljestvici.

image

Lucija Ćirić Bagarić

DPPI MEDIA/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA

Ždrijeb joj u 1. kolu nije bio naklonjen jer, iako joj nije donio suparnicu iz samog svjetskog vrha, Stearns (WTA 62) je u sjajnoj formi što je pokazala osvajanjem premijerne WTA titule prošli tjedan u Rabatu. Nije Lucija ipak bila u podređenom položaju, štoviše pružila je odličan otpor Amerikanki, u drugom se setu vratila iz ponora, ali morat će još neko vrijeme pričekati na preskakanje prve prepreke na jednom Grand Slam turniru.

Nakon izgubljenog prvog seta, u drugom je čak četiri puta bila u minusu, odnosno četiri joj je puta Stearns oduzimala servis. Naša se tenisačica sva četiri puta uspjela vratiti, a pritom je kod 4:5 spasila i dvije meč-lopte. Još jednom je nakon toga izgubila servis i vratila se, a onda je u tie-breaku brzo povela s 4:0. Amerikanka je preokrenula i u tri navrata imala meč-loptu, ali ponovno je Lucija sve spasila i osvojila set.

Festival breakova nastavio se i u trećem setu, s time da je sada Lucija tri puta bila u prednosti i tri puta je ispuštala, posljednji put kod 5:4 kad je servirala za pobjedu. Odluka je tako odgođena za "meč tie-break" koji se igra do 10, a u njemu je Stearns ipak bila uspješnija i nakon dva i pol sata borbe stigla do pobjede.

Linker
27. rujan 2024 19:45