MARCO BERTORELLO Afp
KAKAV ĆE MU BITI DOČEK?

Novaku Đokoviću raste potpora, ali i dalje ga manje od trećine Australaca želi vidjeti u zemlji

Rezultati istraživanja pokazali su da 30 posto Australaca sada podržava da se Đokoviću dopusti ulazak u zemlju
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 11. prosinac 2022. 09:50

Broj Australaca koji su spremni prihvatiti nastup srpskog tenisača Novaka Đokovića na prvom Grand Slam turniru godine udvostručio se u odnosu na siječanj, ali ga još uvijek podržava manje od trećine ljudi. Bit će stoga zanimljivo vidjeti kakav će mu doček prirediti Australci sljedeći mjesec, najprije na ATP turniru u Adelaideu, a potom i na Australian Openu na kojem će loviti desetu titulu.

Za podsjetnik, Đoković je u siječnju ove godine pokušao ući u Australiju iako nije cijepljen protiv Covida-19. Namjera mu je bila provući se s medicinskim izuzećem, uz tvrdnju kako je nedavno prebolio Covid, ali ta je priča bila puna rupa i australske su ga vlasti u konačnici odlučile deportirati, što je automatski značilo i trogodišnju zabranu ulaska u zemlju. No, prije nekoliko tjedana novi ministar useljeništva Andrew Giles poništio je zabranu s obzirom na to da cijepljenje više nije uvjet za ulazak u zemlju, tako da ćemo osvajača 21 Grand Slam naslova ponovno gledati u Melbourneu.

No, sudeći prema anketi koju je ovih dana provela agencija Resolve Strategic, Đokovićev dolazak i dalje izaziva prijepore među Australcima. Premda je sve više onih koji su mu spremni oprostiti, među onima koji imaju jasan stav još uvijek prevladavaju oni koji ga ne žele vidjeti u svojoj zemlji.

Rezultati istraživanja pokazali su da 30 posto Australaca sada podržava da se Đokoviću dopusti ulazak u zemlju, što je porast u odnosu na 14 posto u siječnju. Isto tako, 41 posto anketiranih vjeruje da mu ne bi trebalo dopustiti da uđe u zemlju i igra na Australian Openu, što je pad u odnosu na 71 posto u siječnju. Onih kojima je svejedno što će se dogoditi je 29 posto.

Linker
13. svibanj 2024 22:53