KENA BETANCUR Afp
TKO ĆE IGRATI?

Nema karantene, tko nije cijepljen dvaput, ne može ući u državu! Stigla jasna poruka Đokoviću i društvu

Kakve bi to posljedice moglo imati na snagu Australian Opena dovoljno pokazuje primjer Indian Wellsa
Piše: Davor BurazinObjavljeno: 21. listopad 2021. 15:52

Australske vlasti su od početka pandemije korona virusa prednjačile u rigoroznoj borbi protiv svjetske pošasti nastojeći na sve moguće načine suzbiti efekte, koje je COVID-19 donio sa sobom. Više nego bilo gdje drugdje u svijetu, u Australiji su od ožujka prošle godine ljudi proveli najveći dio vremena u izolaciji, a da mjere neće tako lako popustiti, može se naslutiti i po onome što čeka najbolje svjetske tenisače i tenisačice ususret Australian Openu od 17. do 30. siječnja sljedeće godine.

Ovogodišnji Australian Open bio je pomaknut za tri tjedna, održan je u veljači, uz maksimalan oprez i stroge mjere, obaveznu dvotjednu karantenu za sve, koji su stigli u Melbourne. Ovoga puta, prema najavama, tko god nije dvaput cijepljen neće moći u Australiju. Pritom se ne spominje dvotjedna karantena, ako netko nije cijepljen. Samo cijepljeni će dobiti vizu za ulazak, ostalima je ulaz zabranjen.


- Nema veze jeste li prvi tenisač svijeta ili ste nešto drugo – rekao je Greg Hunt, ministar zdravstva.


- Svatko tko dolazi u Australiju mora biti dvaput cijepljen – potvrdio je još jedan ministar, Alex Hawke.


Kakve bi to posljedice moglo imati na jačinu Australian Opena dovoljno je upoznati se s posljednjom anketom obavljenom u Indian Wellsu prošlog tjedna među sudionicima velikog turnira u Kaliforniji. Dakle, prema toj anketi 35 posto igrača s ATP Toura i 40 posto igračica s WTA Toura nije se dvaput cijepilo.


Najbolji svjetski tenisač i deveterostruki osvajač Australian Opena Novak Đoković u nedavnom je razgovoru za srpski Blic odbio odgovoriti je li cijepljen. Također je rekao da nije siguran da će putovati u Australiju, usput najavivši da do kraja godine misli igrati na Masters 1000 turniru u Parizu, potom na ATP Finalsu u Torinu, te u Davis Cupu. Ovdje treba napomenuti da je Đoković krajem kolovoza u New Yorku bio na koncertu u Central Parku na koji su mogli doći samo oni koji su cijepljeni. Sumnjamo da mu je netko progledao kroz prste u tom slučaju. Đoković je izabrao šutjeti o cijepljenju i ne otkrivati svoj status, jer nije zadovoljan medijskim tretmanom i smatra da će svaka njegova izjava biti promatrana kroz dvostruke standarde. Odnosno, da će uvijek biti podložan kritici, što god rekao.

A što se Australian Opena tiče, rekao je i da su uvjeti pod kojima su u veljači bili u Melbourneu, jedan od razloga brojnih ozljeda, pa i njegove, makar je uspio odigrati do kraja i u finalu pobijediti Danila Medvedjeva za svoju 18. Grand Slam titulu. Potom se s naslovima u Roland Garrosu i Wimbledonu izjednačio na vrhu s Rogerom Federerom i Rafaelom Nadalom, sva trojica po 20 Grand Slam titula. Prilika da preskoči najveće rivale i da postane prvi tenisač nakon Roda Laversa sa sva četiri Grand Slam trofeja u kalendarskoj godini propala je u finalu US Opena kad ga je u tri seta pobijedio Medvedjev.


- Mene najviše smeta što osjećam da se igrače ništa ne pita, tako da uopće nismo relevantni u procesu odlučivanja – rekao je Đoković podsjećajući da je čak 70 osoba ove godine moralo u karantenu pri dolasku u Melbourne, jer su bili u avionu sa zaraženom osobom.


Gdje god se ove godine igralo, igralo se pod posebnim uvjetima, ali Australci su prvi povukli ovakav drastičan potez. Bez dvostrukog cijepljenja nikome neće biti dozvoljen ulazak u zemlju. Konkretne mjere znat će se sredinom studenog, što znači da je svima ostalo dovoljno vremena da obave što se od njih traži. Stefanos Tsitsipas i Dominic Thiem su najavili da će se cijepiti… Većina onih koji nisu sigurno će im se priključiti. Treba znati da to na ATP Touru i WTA Touru nije bila obaveza, ali što se mora, nije teško. Preveliki je ulog u igri.

Linker
19. travanj 2024 20:09