Afp
RAFAEL NADAL

‘Ne osjećam se nepobjedivim, i ne zamaram se rekordima. Za 10 godina to neće imati utjecaj na moj život‘

Španjolski tenisač već je dobio svoj spomenik na ulazu u Jardin des Mousquetaires...
Piše: Davor BurazinObjavljeno: 30. svibanj 2021. 17:55

U prošli četvrtak na ulazu u Jardin des Mousquetaires otkrivena je skulptura Rafaela Nadala od nehrđajućeg čelika u visini od tri metra i širine 4,89 metara. Rad španjolskog umjetnika Jordija Dieza Fernandeza. Francuska teniska federacija zaključila je da nema potrebu čekati oproštaj španjolskog i svjetskog velikana od tenisa kako bi ga trajno smjestila u prostor koji je obilježio kao nitko prije njega. I čiji će se aktualni rekord od 13 trofeja u Roland Garrosu teško ikada srušiti. Pa i da ga netko sruši, nema veze.

Ako ćemo proširiti priču, nitko nigdje i nikada nije ostavio trag na nekom turniru kao Rafael Nadal u Roland Garrosu. Bez obzira na briljantne podvige Rogera Federera i Martine Navratilove u Wimbledonu ili Novaka Đokovića na Australian Openu.

Bit će ovo ludi turnir

Nadal je, naravno, čovjek kojega treba pobijediti u Roland Garrosu. Taj čovjek ima točno sto pobjeda i samo dva poraza od debija 2005. godine, kad je i osvojio prvu titulu. Ždrijeb kao ždrijeb, činjenica da su po prvi put u istom dijelu sva trojica najvećih, dakle, još Novak Đoković i Roger Federer, neće smetati Španjolcu. Dovoljno smo se puta uvjerili da je Philippe Chatrier njegova kuća i da u toj kući on postavlja pravila.

image
Afp

Jedan od onih koji ga je uspio pobijediti, Robin Söderling (2009) odavno ne igra, drugi (2015, Đoković) još uvijek je tu. Njihov je “meeting” zakazan za polufinale, a Goran Ivanišević je prije ždrijeba rekao da bi više volio kad bi njegov Đoković s Nadalom igrao u polufinalu. Iako mu statistika neće potvrditi da je to bolje po bilo čemu. Kao što nikada nije izgubio finale, Nadal nikada nije izgubio polufinale Roland Garrosa. Istina, Đoković ga je jednom odveo do pet setova u polufinalu.

- Ne osjećam se nepobjedivim, ne zamaram se rekordima, jer za deset godina to neće imati nikakav utjecaj na moj život - poručio je Nadal.

Ti rekordi su, konkretno, rekord: tko će od njih trojice završiti s više Grand Slam naslova. Španjolac se prošle jeseni u Parizu izjednačio s Federerom (po 20), Đoković se u veljači u Melbourneu približio obojici (18). Švicarac smatra da će kad se podvuče crta, oba rivala biti ispred njega. Što je, realno, najtočnije.

Uglavnom, s jedne strane stara garda, ali garda najvećih svih vremena, a s druge oni koji žele svoj komadić slave. Dominic Thiem, Danil Medvedjev, Alexander Zverev i Stefanos Tsitsipas. Ne treba ići u širinu u potrazi za finalistom iz donjeg dijela ždrijeba. Medvedjev je, naravno, sporan, jer ne voli zemlju i nikada nije dobio meč (0-4) u Roland Garrosu. Thiem je dvostruki finalist, jedini od mlađih s Grand Slam naslovom, ali od čarobnog US Opena prošle godine je definitivno upao u krizu. Zverev je u Madridu osvojio titulu pobijedivši po putu Nadala i Thiema, a Tsitsipas... Grk igra fantastično. Osvojio je Monte Carlo i Lyon, bio u finalu Barcelone, te su ga sitnice dijelile da pobijedi Nadala (Barcelona) i Đokovića (Rim).

Bit će ovo ludi Roland Garros, 54. u Open eri, 91. otkako su vrata otvorena stranim tenisačima i tenisačicama, te 114. u povijesti. Bit će lud zahvaljujući i tenisačicama s dvije braniteljice naslova. Onom iz 2019. godine, koja je lanjski preskočila, i onom koja je šokirala svijet u listopadu 2020. godine. Ash Barty je prva, Iga Swiatek druga. Australka je osvojila Stuttgart, bila u finalu Madrida i predala četvrtfinale Rima iz opreza. Poljakinja je taj Rim osvojila s nevjerojatnih 6:0, 6:0 protiv Karoline Pliškove. Uz njih dvije, za status favoritkinje se izborila Arina Sabalenka s finalom Stuttgarta i titulom u Madridu. Najveći problem Bjeloruskinje je probijanje barijere. Još nikada nije bila u četvrtfinalu na Grand Slam turniru, a četvrta je na rang-listi.

Prioritet je biti zdrava

Sabalenka će se morati dokazati već u 1. kolu, danas na stadionu Suzanne Lenglen protiv naše Ane Konjuh. Treći meč od 11 sati, prvi međusobni meč dvije 23-godišnjakinje. Dvije igračice koje itekako potežu, mogao bi to biti spektakularan vatromet poena. Bit će svakako najveći test za Dubrovkinju od njenog povratka, meč u koji može ući rasterećena, jer je već puno toga napravila prolaskom kvalifikacija.

- Ne želim previše gledati u budućnost, prioritet je i dalje ostati zdrava - rekla je Ana nakon što je saznala da je izvukla najtežu moguću suparnicu na startu.

- Naravno da mi puno znači što sam prošla kvalifikacije i što ću opet igrati na Grand Slam turniru. Bilo je jako teško vratiti se na ovu razinu. Moram nastaviti ovako, razmišljati pozitivno, dati sve od sebe i igrati kako ja igram.

Bez dvoje pobjednika i Borne Ćorića

Ukupno je 11 otkaza onih koji su mogli biti u Roland Garrosu da nije ozljeda ili u slučaju Nicka Kyrgiosa, drugih razloga. Australac ne igra od Australian Opena, nije htio iz domovine, ali se očekuje čim krene sezona na travi.
Najveća imena kojih nema jesu Simona Halep i Stan Wawrinka, oboje osvajači Roland Garrosa. Nema ni nekadašnje finalistice Samanthe Stosur, kao ni našeg Borne Ćorića, koji je operirao desno rame. I Denis Shapovalov je morao otkazati.

Više od 34 milijuna eura u nagradnom fondu

Iako je nagradni fond pao za šest posto u odnosu na prošlu godinu, opet je u “potu” respektabilnih 34.367.216 eura. Pojedinačni pobjednici će zaraditi 1.400.000 eura, a poraženi u 1. kolu inkasirat će 60.000 eura. Prije dvije godine, kad nitko nije čuo za korona virus, nagradni fond je bio rekordnih 42,66 milijuna eura. Tada su pobjednici dobili 2,3 milijuna eura, ali oni poraženi u 1. kolu morali su se zadovoljiti sa 46.000 eura. Do pravednije raspodjele novca došlo je i zbog već spomenute korona pošasti.

Linker
29. lipanj 2024 12:20