Prvi i drugi tenisač svijeta: Novak Đokovic i Danil Medvedjev

 CHRISTOPHE ARCHAMBAULT Afp
JAVLJA NEW YORK TIMES

Kroji se nova teniska povijest: Wimbledon donio veliku odluku, ovo se nije dogodilo od Drugog svjetskog rata!

Wimbledon postaje prvi teniski turnir koji bi ograničio nastup ruskim i bjeloruskim predstavnicima
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 20. travanj 2022. 08:53

Organizatori Wimbledona odlučili su zabraniti svim ruskim i bjeloruskim tenisačicama i tenisačima nastup na ovogodišnjem turniru, a uskoro se očekuje i službena objava, izvijestio je u srijedu New York Times. Zabranu, kojom bi Wimbledon postao prvi teniski turnir koji bi ograničio nastup ruskim i bjeloruskim predstavnicima, uglednom je američkom dnevniku potvrdio visoko pozicionirani međunarodni teniski dužnosnik koji je govorio pod uvjetom anonimnosti jer nije ovlašten objaviti ovu informaciju u ime All England Cluba.

Ovakva bi odluka s najvećeg svjetskog turnira izbacila velik broj visokorangiranih igračica i igrača, uključujući i drugog tenisača svijeta Danila Medvedjeva, te četvrtu tenisačicu WTA ljestvice i lanjsku polufinalisticu Wimbledona Arinu Sabalenku. Na travi All England kluba ne bismo gledali ni Andreja Rubljova, Karena Hačanova, Aslana Karaceva, kao ni Anastasiju Pavljučenkovu, Viktoriju Azarenku, Dariju Kasatkinu...

image

Danil Medvedjev

MATTHEW STOCKMAN Afp

Nakon ruske invazije na Ukrajinu, vodeće svjetske teniske organizacije izbacile su Rusiju i Bjelorusiju iz ekipnih natjecanja, poput Davis Cupa i Billie Jean King Cupa, a iz kalendara su izbrisani i ATP i WTA turniri koji se u listopadu trebali igrati u Moskvi. No, istodobno su ruskim i bjeloruskim tenisačicama i tenisačima omogućeni pojedinačni nastupi na turnirima, ali ne pod zastavama svojih zemalja. Pokaže li se informacija New York Timesa točnom, Wimbledon će postati prvi teniski turnir koji će zatvoriti svoja vrata Rusima i Bjelorusima, što je već ranije napravila većina sportova.

Za potpunu zabranu zalaže se i nekolicina ukrajinskih tenisačica i tenisača, poput mlade Marte Kostjuk i bivše igračice Olge Savčuk, danas izbornice ukrajinske reprezentacije u Billie Jean King Cupu.

- Mislim da je to samo pitanje vremena. Nisam ja ta koji donosi odluku, ali mislim da bi im trebalo zabraniti da igraju i kao pojedinci. Ne mogu se sankcije odnositi na 90 posto ruskog naroda, a na 10 posto ne. Mislim da je to kolektivna krivnja - rekla je Savčuk.

S druge strane, teniski čelnici zasad tvrde da pojedince ne treba kažnjavati zbog politike njihovih zemalja, te ističu primjere Danila Medvedjeva, Andreja Rubljova i Anastasije Pavljučenkove koji su pozvali na mir.

- Pojedinačni sportaši ne bi trebali biti kažnjeni zbog odluka autoritarne vlasti koja očito čini strašne stvari. Ako se to dogodi, ako to bude dio ukupne strategije prisiljavanja Rusije i ruskih građana da snose posljedice za odluke koju je donijela njihova vlada, to neće biti nešto što ćemo mi podržati - prošli je mjesec za BBC rekao šef WTA-a Steve Simon.

Organizatori Wimbledona su, međutim, pod pritiskom britanske vlade, da zauzmu čvršći stav. Nigel Huddleston, britanski ministar sporta, još je prošli mjesec najavio da će ruski tenisači morati jasno reći da ne podržavaju Vladimira Putina kako bi dobili dopuštenje za nastup na Wimbledonu.

No, kako je posve jasno da bi izražavanje takvog stava moglo ugroziti sigurnost i igrača i njihovih obitelji, čini se da su čelnici trećeg Grand Slam turnira sezone odlučili da je potpuna zabrana nastupa Rusima i Bjelorusima bolje rješenje. Dogodi li se takav scenarij, bit će to prvi put od Drugog svjetskog rata da je Wimbledon zabranio pristup igračima iz pojedinih zemalja.



ATP lista:

1. Novak Đoković (Srbija) 8.340 bodova

2. Daniil Medvjedev (Rusija) 8.230

3. Alexander Zverev (Njemačka) 7.465

4. Rafael Nadal (Španjolska) 6.935

5. Stefanos Tsitsipas (Grčka) 5.980

6. Mateo Berretini (Italija) 4.945

7. Casper Ruud (Norveška) 4.110

8. Andrej Rubljov (Rusija) 3.865

9. Felix Augier-Aliassim (Kanada) 3.625

10. Cameron Noorie (Velika Britanija) 3.440

Linker
20. travanj 2024 04:34