Jasmine Paolini

 ALAIN JOCARD Afp
LA VITA E BELLA

Kakvi dani za talijanski tenis! Lani je igrala finale u Hrvatskoj, sad je u polufinalu Roland Garrosa

Paolini je senzacionalnom pobjedom nad Ribakinom ušla među najbolje četiri u Parizu
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 05. lipanj 2024. 17:48

Taman kad se "slagalo" da bi sve četiri top nositeljice mogle doći do polufinala, što se u Roland Garrosu nije dogodilo još od 1992. godine, umiješala se Jasmine Paolini (WTA 15) i pokvarila računicu. Žrtva je bila Jelena Ribakina (WTA 4), koja i dalje, ni nakon šestog pokušaja, ne poznaje kakav je to osjećaj otići dalje od četvrtfinala u Parizu.

S druge strane, Paolini je dodala još malo senzacije u talijanski tenis. Štoviše, ovogodišnji Roland Garros sve više poprima "azzurri" štih. Naši prekojadranski susjedi od ponedjeljka će, naime, prvi puta u povijesti imati muškog broja 1 na svijetu, Jannik Sinner je i dalje u šansi za osvojiti zemljani Grand Slam, a do završnice je, eto, sasvim neočekivano stigla i njihova najbolja tenisačica. Paolini je 15. na svijetu, ali nitko je prije početka turnira ne bi stavio među posljednje četiri. No, uspješno se probijala kroz ždrijeb koji joj u prva četiri meča nije donio suparnicu bolje rangiranu od 70. mjesta na WTA listi. No, kad joj je došla i četvrta na svijetu u njezinu prvom Grand Slam četvrtfinalu u životu i u premijeri na stadionu Philippe Chatrier, 28-godišnjakinja iz Castelnuova di Garfagnane bila je na visini zadatka.

image
ALAIN JOCARD Afp

Prvi set osvojila je uz samo jednu (1) neprisiljenu grešku, u drugom je dva puta imala break viška, ali se ruska Kazahstanka vraćala, vraćala, a onda osvojila i set. Isti je scenarij prijetio i u trećoj dionici, opet je Paolini imala dva puta break viška, dva se puta Ribakina vraćala, ali sad je Talijanka ipak ostala pribrana i okončala meč u svoju korist.

Paolini - koja je, zanimljivo je primijetiti, prošle godine u ovo doba igrala u Makarskoj te izborila finale najsnažnijeg hrvatskog ženskog turnira - ima dva osvojena WTA turnira u karijeri, a do prije tri mjeseca jedini je trofej uzela u slovenskom Portorožu 2021. No, lani je igrala dva WTA finala i stigla do Top 30 u svijetu, zbog čega je dobila i WTA-ovu nagradu za igračicu koja je najviše napredovala u 2023. Tom je putanjom nastavila i ove godine, pa je u veljači osvojila jaki turnir (WTA1000) u Dubaiju, da bi sada, eto, stigla i do najmanje polufinala Roland Garrosa.

Četvrta je Talijanka koja je stigla do ove faze pariškog turnira u Open eri, ali i četvrta u posljednjih 15 godina. Prva je bila Francesca Schiavone, ujedno i pobjednica 2010. godine, zatim finalistica iz 2012. Sara Errani - koja je, inače, sadašnja partnerica Paolini u konkurenciji parova, gdje su u srijedu, u kasnijem terminu, igrale također četvrtfinale - te polufinalistica iz 2022. Martina Trevisan.

image
ALAIN JOCARD Afp

Linker
25. lipanj 2024 04:19