Luka Cvjetković, Novak Đoković i Jannik Sinner

 Privatni arhiv
ĐOKOVIĆEVA ‘CRNA MAČKA‘

Jannik Sinner je tri godine živio kod hrvatskog trenera: ‘Bili smo mu druga obitelj‘

"Čujemo se redovno. Ako mu ne pošaljem poruku, onda će se on sigurno javiti", rekao je Cvjetković
Piše: Andro PolićObjavljeno: 26. siječanj 2024. 12:18

Nakon što su gotovo tri i pol sata razmijenjivali "bombe" u Melbourneu, Jannik Sinner zacementirao je status "crne mačke" za Novaka Đokovića i osigurao završnu bitku za Australian Open. Trasiravši put u prvi Grand Slam finale, uvjerljivim trijumfom nad prvim igračem svijeta (6:1, 6:2, 6:7(6), 6:3), 22-godišnji Talijan upisao je treći trijumf nad Đokovićem u posljednja četiri dvoboja. Točnije, u protekla dva i pol mjeseca.

Dok je u mladosti bio izuzetno perspektivan skijaš, osvojivši s osam godina državno prvenstvo u veleslalomu, Sinner se tek u 14. godini u potpunosti posvetio tenisu. Prva stanica karijere odvela ga je u Bordigheru, grad na talijanskoj obali, gdje je počelo kovanje novog teniskog superstara. Priču je iz prve ruke za Jutarnji potvrdio i Luka Cvjetković, trener iz Rijeke, koji je usko surađivao sa Sinnerom, a u čijem je tadašnjem domu buduća zvijezda i živjela čak tri godine.

- Stigao je iz Južnog Tirola u akademiju kod Riccarda Piattija. Dotad je igrao tenis malo, koliko je mogao u malom klubu u Alpama. Doveli smo ga u Bordhigeru i bila je to "ljubav na prvi pogled". Ponudili smo roditeljima da ostane, a on se krajem 2015. preselio k nama, tada još nije postojao teniski centar. Bili smo mu druga obitelj, s nama je bio do 2018. Bilo je odlično, njegova obitelj je fenomenalna, roditelji su vrlo jednostavni i pametni. Sjećam se kada su ga ostavili prvi dan kod nas, sakrivali su suze i pravili se jaki, ipak su ostavljali dijete kod nepoznatih ljudi. Bio je to trostruki šok, međutim, imao sam mlađu djecu i oni su se brzo povezali - prisjeća se Cvjetković, koji trenutačno radi kao trener na akademiji Ivana Ljubičića na Lošinju.

image

Sinner s Cvjetkovićem i njegovim sinom Franom

Privatni arhiv

S obzirom na to da je Sinner stigao iz alpskog područja, gdje se pričao njemački, na početku njihova suživota bilo je i sitnih problema s komunikacijom, koji su brzo preskočeni.

- Pričao je talijanski s jakim njemačkim naglaskom. Često smo se koristili Google prevoditeljom, ali moja djeca su učila talijanski uz njega. Klinci su kao spužve, oni su to u tri, četiri mjeseca usvojili, njima je to bilo interesantno. Jesmo li ga učili hrvatski? Ma znate kako to ide, obično su to neke ludorije, ali i teniske stvari.

Jednostavno dijete

Boris Becker prije dva mjeseca o njemu je pričao biranim riječima, opisavši ga kao "izuzetno opuštenu, pristojnu i dopadljivu zvijezdu". Unatoč dolasku na četvrto mjesto najboljih svjetskih tenisača, Sinner je ostao onaj isti dječak koji je prije gotovo deset godina stigao kod Cvjetkovića.

- Vrlo je jednostavna osoba, jednostavno odgojeno dijete po pitanju svega. Ima velike radne navike, jak karakter i na svako je pitanje imao konkretan odgovor. Nismo mogli odmah govoriti da će to biti igrač koji će igrati finale Grand Slama, ali je odmah bilo jasno da će biti vrhunski igrač. Fokus, motorika koju je imao, to je bilo van normalnog, prolazio je faze razvoja brže od ostalih. Igra tenis onako kako ga doživljava, ima inerciju kretanja prema naprijed, još iz skijanja, i intenciju da bude agresivan. Kad je bio mlađi, pamtim da nam je često znao govoriti: "Kada mi legnu svi udarci, kada shvatim igru, bit će to top. Nemojte se brinuti". To dovoljno govori o njegovom načinu razmišljanja. Popravio je igru na servis-gemu, to mu je prije bio problem, ali znali smo da će njegovo vrijeme doći.

image

Sinner i Cvjetkovićeva djeca, Frano i Jana

Privatni arhiv

Prije ulaska u finale Australian Opena, najbolji rezultat karijere pamtio je s prošlogodišnjeg Wimbledona, kada je zapeo u polufinalu. Baš protiv Đokovića. Stigavši u finale prvog Grand Slama sezone, glasno je najavio godinu ispred njega. Na putu do zvjezdanog statusa, kovao se na turnirima u Istri, na Braču i ostalim hrvatskim mjestima, a jednu od najdražih pobjeda u dosadašnjem dijelu karijere režirao je u Umagu 2022., kada je u najspektakularnijem finalu turnira srušio Carlosa Alcaraza. Bio je to duel koji bi se, prema općem mnijenju, u budućnosti mogao preseliti na najveće svjetske pozornice.

- Oni su sigurno dva najveća nova imena, uz Holgera Runea. Naravno, tu je još Zverev, kao i ostali pripadnici ove malo starije generacije.

Iako tijekom turnira nisu u kontaktu, s obzirom na brojne obaveze profesionalnih igrača, Cvjetković i Sinner i dalje su vrlo povezani.

- Čujemo se redovno, ništa pretjerano. Ipak, on im a vrlo intenzivan život, a i ja puno radim. Međutim, ako mu ne pošaljem poruku, onda će se on sigurno javiti. Čuli smo se malo više za vrijeme zadnje pauze, nakon Davis Cupa, ali nažalost se nismo vidjeli jer mu je raspored sada vrlo natrpan. Vjerujem da ćemo se uskoro vidjeti, bio je kod nas u Rijeci dva, tri puta - zaključio je Cvjetković.

image

Jannik Sinner, Frano i Jana Cvjetković

Privatni arhiv

Linker
26. travanj 2024 20:11