DIMITAR DILKOFF Afp
ŽDRIJEB ROLAND GARROSA

Dubrovkinja prvi put u glavnom ždrijebu Grand Slama, Nadal na Zvereva u prvom kolu

U Parizu započinje drugi Grand Slam sezone
Piše: HinaObjavljeno: 23. svibanj 2024. 17:17

Najbolji Hrvatski tenisač Borna Ćorić će u prvom kolu drugog Grand Slam turnira sezone Roland Garrosa igrati protiv Francuza Richarda Gasqueta (ATP-124.), dok Donnu Vekić u prvom kolu očekuje Ukrajinka Lesia Tsurenko (WTA-44.), a Petra Martić će prolaz u drugo kolo tražiti protiv domaće tenisačice Kristine Mladenović (WTA-217.).

Ćorić je protiv Gasqueta do sada igrao dva puta i samo jednom ga je pobijedio. Ukoliko prođe prvo kolo već u drugom kolu Ćorić bi mogao imati tešku prepreku, drugog tenisača svijeta Jannika Sinnera kojem je suparnik u prvom kolu Amerikanac Christopher Eubanks.

Vekić (WTA-40.) ima negativan omjer pobjeda i poraza protiv Tusrenko, u četiri dosadašnja međusobna susreta pobijedila ju je samo jednom. No, ako uspije prijeći tu prvu prepreku u drugom kolu ide na pobjednicu susreta između Ukrajinke Marte Kostyuk (WTA-20.) i kvalifikantice.

Petru Martić (WTA-72.) u prvom kolu čeka Kristina Mladenović (WTA-217.) protiv koje je u devet međusobnih ogleda upisala sedam pobjeda. A ako ju pobijedi u prvom kolu Roland Garrosa, Martić ide na bolju iz susreta između Bwelgijanke Elise Martens (WTA-20.) i Argentinke Marie Lourdes Carle (WTA-80.).

Plasman u glavni ždrijeb je u četvrtak ostvarila prvi put u karijeri 20-godišnja Dubrovkinja Lucija Ćirić Bagarić koja će ime suparnice u prvom kolu saznati u petak kada završe svi kvalifikacijski mečevi.

Ova 20-godišnja Dubrovkinja je u finalu kvalifikacija sa 7-6(5), 6-1 poslije sat i pol igre pobijedila Japanku Sarah Sairo (WTA-251.). Nakon prvog seta koji je odlučen u tie breaku, Ćirić Bagarić je drugi set dobila uvjerljivo s visokih 6-1.

Hrvatska je tenisačica u meču imala 27 winnersa i suparnici je oduzela servis tri puta, a svoj je izgubila samo jednom.

Nešto ranije plasman u glavni ždrijeb ovog Grand Slam turnira na žalost nije uspjela ostvariti Jana Fett koju je u finalu sa 7-6(5), 6-3 svladala 157. tenisačica svijeta Turkinja Zeynep Sonmez.

Prvi tenisač svijeta Novak Đoković započet će svoj pohod na 25. Grand Slam krunu protiv domaće nade Pierre-Huguesa Herberta, a dvostruki Grand Slam pobjednik i prošlogodišnji polufinalist Carlos Alcaraz počinje protiv kvalifikanta.

Što se tiče ostatka ždrijeba, osvajač 14 naslova u Roland Garrosu Španjolac Rafael Nadal će imati težak početak onoga za što se očekuje da će biti njegov oproštaj jer mu je suparnik u prvom kolu četvrti nositelj Nijemac Alexander Zverev.

Nepostavljeni Nadal, koji je propustio svoj omiljeni Grand Slam turnir zbog ozljede prošle godine, pao je na ljestvici zbog dugog oporavka i obnavljanja ozljeda, a najavio je kako bi se mogao povući nakon ove sezone. Ako Nadal dobije meč, mogao bi se u četvrtfinalu sučeliti s pobjednikom US Opena 2021. Danilom Medvedjevim.

U ženskom ždrijebu, braniteljica naslova i prva tenisačica svijeta Poljakinja Iga Swiatek u prvom će kolu igrati protiv kvalifikantice nakon što je osvojila i Madrid Open i Italian Open, te je favorit za svoj četvrti naslov na Roland Garrosu.

Druga tenisačica svijeta Bjeloruskinja Arina Sabalenka će prolaz u drugo kolo tražiti protiv Ruskinje Erike Andreeve, dok Elena Rybakina, koja je stigla do polufinala u Madridu, ali je bila prisiljena povući se iz Rima zbog bolesti, igra protiv Belgijke Greet Minnen.

Pobjednica US Opena Coco Gauff, koja je stigla do finala Roland Garrosa 2022., igrat će s kvalifikanticom u prvom kolu, a u četvrtfinalu bi mogla bi se suočiti s Ons Jabeur.

Linker
15. lipanj 2024 02:23