Serbia's Novak Djokovic celebrates after winning against Spain's Pablo Carreno Busta during their men's singles quarter-final tennis match on Day 11 of The Roland Garros 2020 French Open tennis tournament in Paris on October 7, 2020. (Photo by Anne-Christine POUJOULAT/AFP)
 ANNE-CHRISTINE POUJOULAT
TVRD ORAH

Đoković nakon velike borbe pobijedio Carrena Bustu, i dvije Grand Slam pobjednice u polufinalu

Španjolac se pokazao kao tvrd orah, a Srbin je izašao s flasterom na vratu, masirao lijevu ruku...
Piše: Davor BurazinObjavljeno: 07. listopad 2020. 22:03

Evo konačno i nešto normalno u Roland Garrosu. U drugom polufinalu tenisačica igrat će dvije, zamislite, Grand Slam pobjednice. Dvostruka osvajačica Wimbledona Petra Kvitova protiv Sofije Kenin, 21-godišnje Amerikanke koja je u siječnju otišla do kraja na Australian Openu.

Kvitova se nakon osam godina vraća u polufinale na pariškoj zemlji, 2012. je izgubila od Marije Šarapove.

- Danas je bilo stvarno teško. Bila sam nervozna otkad sam se probudila – opisala je Čehinja osjećaj prije izlaska na Philippe Chatrier stadion.

– Jako sam sretna, mentalno sam bila čvrsta. Ne mogu zamisliti da sam ovdje u polufinalu nakon svega što se dogodilo. Ovo je od sada moje sretno mjesto.

Opet se sjetila umalo tragičnog događaja otprije četiri godine kad je u svom stanu u Prostejovu napadnuta od provalnika i kad su joj nožem porezani svi prsti na lijevoj ruci. Onoj s kojom igra tenis. Operacija spašavanja prstiju i njihove funkcionalnosti trajala je više od tri sata, a tenisu se vratila pet mjeseci kasnije u Roland Garrosu. U međuvremenu je Kvitova igrala i u finalu u Melbourneu (Naomi Osaka) prošle godine.

Prije samo dva tjedna Viktorija Azarenka je na turniru u Rimu posramila Sofiju Kenin, bilo je vrlo neugodnih 6:0, 6:0 za Bjeloruskinju. Mlada Amerikanka, rođena u Moskvi, već tada je gunđala kako se nikako ne može prilagoditi zemljanoj podlozi i doista nije djelovala obećavajuće pred Roland Garros. No, Kenin je pokazala da se zna boriti, pa je u američkom dvoboju protiv Danielle Collins dobila četvrti meč u tri seta u Parizu. Četiri od pet. Jedino je Claru Tauson svladala u dva. U tri su padale Ljudmila Samsonova, Garbine Muguruza i Ons Jabeur prije Collins. Pet pobjeda u RG-u je ekvivalent njenom ukupnom broju pobjeda na zemlji prije ovoga turnira.

Nešto normalno je i da Novak Đoković pobijedi Pabla Carrena Bustu u „rematchu“ osmine finala US Opena kad je prvi tenisač svijeta diskvalificiran pred kraj prvog seta, jer je nehotice pogodio linijsku sutkinju lopticom u vrat.

Španjolac se opet pokazao kao tvrd orah, a Srbin je izašao sa flasterom na vratu, masirao je lijevu ruku i djelovao dosta nervozno do sredine drugog seta. Kao pravi šampion izvukao se iz svih problema, a u svom 10. polufinalu RG-a i 38. na GS turnirima suparnik će mu biti Stefanos Tsitsipas.

Deset dana nakon finala Hamburga, Grk se revanširao Andreju Rubljovu. Kako je okrenuo 3:5 u prvom setu, tako je Tsitsipas postao nedodirljiv.

- Ovdje sam da bih napravio nešto spektakularno – rekao je Grk, koji je dobio 15 setova u nizu nakon što je izgubio prva dva od Jaumea Munara u 1. kolu.

Tenisači, četvrtfinale: Đoković – Carreno Busta 4:6, 6:2, 6:3, 6:4, Tsitsipas – Rubljov 7:5, 6:2, 6:3, Nadal – Sinner 7:6(4), 6:4, 6:1, Schwartzman – Thiem 7:6(1), 5:7, 6:7(6), 7:6(5), 6:2.

Tenisačice, četvrtfinale: Kvitova – Siegemund 6:3, 6:3, Kenin – Collins 6:4, 4:6, 6:0, Swiatek – Trevisan 6:3, 6:1.

Linker
03. svibanj 2024 14:07