ATP BRISBAINE

Federer treći u povijesti: Čarobnjak iz Basela ostvario tisućitu pobjedu u karijeri

Federeru je to 82. osvojeni turnir u karijeri. Ispred njega su na ljestvici svih vremena, po broju pobjeda i po broju osvojenih turnira, Amerikanac Jimmy Connors i Čeh Ivan Lendl
Piše: Neven BertičevićObjavljeno: 11. siječanj 2015. 14:47

Oduševljenje koje se širilo bilo je gotovo nemoguće obuzdati. Uostalom, malo tko se trudio. Bila je to posebna večer, a u Brisbaneu večer u kojoj je Roger Federer ostvario nešto što je uspjelo samo Jimmyu Connorsu i Ivanu Lendlu, te nakon 23 godine kao treći svih vremena je stigao do 1000 pojedinačne pobjede u grandioznoj karijeri. Čak je i on ponudio nešto više emocija nego inače, podigao je ruke u zrak i dva puta poskočio, ali se brzo spustio na zemlju. Ako je ikad i plovio po oblacima, a da se nešto veličasntveno dogodilo te večeri u Brisbaneu, svjedočila je i gospođa Federer, jer ovom zgodom nije na kraju meča telefonirala ili slala SMS poruke, već se trudila upisati ovaj veliki trenutak u obiteljski filmski album.

Na prepunom stadionu koji nosi ime jednog od najvećih tenisača iz države Quensland, Patrick Raftera, dvojica velikana su imali posebno mjesto u ceremonijis vih ceremonija. Također rođeni i odrasli u Quennslandu, dvojica možda i najvećih australskih tenisača svih vremena. A Rod Laver, koji je uručio posebnu nagardu za 1000 pobjeda velikom Šivcarcu Roy Emerson, čije je ime na trofeju ovoga turnira koji se posljednjih godina pretvorio u jedan od najatraktivnijih na svijetu.

Nekoliko dana prije početka turnira na kojem je prošle godine posve izneanđujuće izgubio finale od australskog, također vetrana Leytona Hewitta. Roger Federer je govorio o ovogodišnjem izazovu na turniru s kojim je opet otvorio sezonu.

- Nikad nisam bio toliko željan trijumfa kao danas u Brisbaneu. Finale mi nikad nije bilo dovoljno dobro, a ja sam uvijek, gdje god igrao, trudio se podići pehar.

No, postojao je još jedan razlog zašto je veliki Švicarac bio toliko vruć. Osim što je igrao 125 finale u karijeri, Federer je lovio četiri pojedinačne pobjede koje bi ga dovele do brojke od 1000. Prvi meč je jedva prošao protiv malo poznatog Australca Johna Millimana, no sve što je sljedilo bilo je izvađeno iz majstorske radionice najvećeg tenisača svijeta svih vremena. Pogotovo pobjeda nad mladim Grigorom Dimitrovom za kojeg je trebamo samo 52 minute.

- Nisam se previše potrošio i mislim da će to biti moja prednost u finalu.

Na kraju je ispalo tako, Roger Federer je osmi put u 9 međusobnim dvopboja pobjedio Kanađana crnogorsko pirijeka Milosa Raonica kojeg je do Top 10 i velikih rezultata doveo Ivan Ljubičić, no, bilo je teže nego su neki mogli i zamisliti. Iako je u jednom trenutku Federer izgledao izrazito dominjantno nakon vodstva 6:4 i 2:0. No, izgubio je prednost, izgubio je i tie-break u kojem je vodio 2:0, a Raonic dobio sedam poena u nizu, a problemi su se gomilali početkom trećeg seta. No, tenisač koji nikada nije sagnuo leđa ni načinio korak natrag nije učinio ni ovaj put. U prvom gemu trećeg seta spasio je tri break lopte, u petom još dvije u međuvremenu je propustio četiri, da bi se sve rasplelo u 10. gemu. Nakon što je Raonic kod 30:30 načinio dvostruku pogrešku a prvu meč loptu Federer realizirao nakon što je Kanađanin izbacio forhend.

Bio je to znak za početak proslave koju su svi čekali, ali kao i obično Federeru se to na idealan način posložio. U 125. finalu karijere osvojio je 83 naslov i dobio sva četiri meča, točno toliko koliko mu je trebalo da bi stigao do brojke od 1000 pojedinačnih pobjeda. A netko je odmah dodao, na Australijan openu će krenuti prema novih 1000.

Samo su dvojica tenisača u Open eri dobili više od 1000 utakmica. Jimmy Connors je to ostvario sredinom 80 prošlog stoljeća (1253-278), te osvojio ukupno 109 naslova p čemu će ostati sasvim sdigurno nedostižan. Ivan Lendl je 1992. godine u rodnom gradu Rogera Federera u Baselu došao do okruglih svih vremean do 1000 pobjeda (1971-239), te osvojio 94 naslova. Roger Federer se ukazao 23 godine kasnije i pokazao koliko je teško ostvariti ovako nešto, i sada je na 1000 pobjeda uz 227 poraza. Koliko je to teško može vam potvrditi i ovaj podatak. Legendarni Amerikanac Pete Sampras koji je šest godina bio broj 1 na svijetu, okončao je veliku karijeru za 762 pojedinačne pobjede. Goran Ivanišević, jedan od najboljih tenisača svoje genaracije, je upisao 599.

A oni, koji su još aktivni i koji su najbliži Federeru morat će dobro raditi bez obzira što su 5-6 godina mlađi da bi stigli do 1000 pobjede. Najbliž je Rafael Nadal ima j 706, Novak Đoković sa 605 pobjeda. Zanimljivo je da su jedan i drugi izgubili po 141 utakmicu. A Nadal je osvojio 64, Đokovkć 48 naslova.

Malo je nedostajalo da Raonic pokvari za neke unaprijed pripremljenu proslavu, i to nakon što je u prethodnim susrtima igrao i puno i dobro, da bi stigao u finale. U 14. finalu je ostao na šest naslova i upisao je posljednji poraz iako je sve moglo biti drukčije, iako bi sve i bilo drukčije samo da je načinio break u prvom gemu trećeg seta, No, kao obično kad je najteže ukazat će se najbolji Federer.

A koliko dugo traje najbolje će vam oslikati rečenica Kanađanina koji je nakon meča rekao i ovo:

- Kad smo se počeli zagrijavati mislio sam da Roger ide na 2000 pobjedu u karijeri.

Švicarac je naravno zahvalio i poslao zanimljivu poruku svom suparniku.

- Siguran sam da ćeš ostvariti još puno velikih rezultata i puno velikih pobjeda. I samo se nadam da ćeš u mojim godinama moći hodati.

Zanimljiva je to rečenica, jer je upravo Federer bio i ostao fintess freak, čovjek koji nikad ranije počeo neku utakmicu za koju nije bio spreman okonačti, i nikada nije predao meč koji je već počeo, što je također nešto posebno, ali Federer je jednostavno takav. Koliko je zapravo velik i koliko tih 1000 pobjeda znači, koliko su velike, možda je najbolje objasnio Pete Sampras.

- Doći do 1000 pobjeda je veliko ostvarenje, ali još veće je nešto drugo. Moraš biti konstantan, moraš biti spreman i onda kada nisi u dobroj formi ili kada ti se ne igra dobiti one mečeve koje zapravo moraš dobiti. A tu je najveća snaga Rogera Federera i zato je najveći svih vremena.

Laver i Emerson to najbolje znaju. Laver je u velikoj karijeri osvojio 200 turnira na amaterskoj i profesionalnoj razini. Jedan i drugi su došli do više od 1000 pobjeda u karijeri ako kombiniramo njihov amaterski i profesionalni učinak, ali malo tko je na ovakav način dšao do 1000 pobjeda. Ivan Lendl je potvrdio da mu je bilo teže nego njemu, a ono što je Federer želio bilo je ostvariti taj veliki rezultat na nekom od ATP Toura.

- Na ATP Tourima odigrao sam najviše utakmica u karijeri i nekako je najrealnije da se to dogodilo u Brisbaneu.

Linker
22. rujan 2024 00:11