ŠVICARSKI ČAROBNJAK

Federer svladao Simona, osvojio Šangaj i prešao Nadala na 2. mjestu ljestvice

Federeru je to četvrti naslov ove sezone, a 81. u karijeri, i na najnovijoj ATP listi na drugom mjestu smijenit će Rafaela Nadala
Piše: Neven BertičevićObjavljeno: 12. listopad 2014. 17:09

U briljantnoj karijeri Rogera Federera malo je turnira koje nije osvojio. Velikih turnira. I svi stanu na prste jedne ruke. Jedan od takvih do proteklog tjedna bio je i Šangaj Masters 1000, iako velikom Švicarcu ovo nije prvi naslov u Šangaju. Bio je pobjednik Masters Cupa.

U pet godina kako Šangaj figurira kao Masters 1000 turnir, Federer je izgubio finale prije četiri godine od Škota Andyja Murraya, a ovoga puta otišao je do kraja, iako je to u jednom trenutku izgledalo poput nemoguće misije.

- Imao sam puno, puno, puno sreće.

Federer se sjetio svog prvog nastupa ove godine u Šangaju i dvoboja protiv Argentinca Leonarda Mayera u kojem je spasio pet meč-lopti. Bio je to početak jedne velike priče koja je kulminirala briljantnim nastupom u polufinalu i pobjedom nad Novakom Đokovićem, koji je prethodnih 28 mečeva u Kini dobio, te u finalu u dvoboju s Gillesom Simonom.

Nije to bilo finale snova. Nije to bio meč poput onog koji je Federer odigrao protiv Novaka Đokovića, ali kao što je najavio uoči finala, njegovo samopouzdanje je toliko veliko da je u stanju okrenuti i dobiti. Baš kao što je to učinio u dvoboju s Francuzom od kojeg je izgubio prva dva međusobna dvoboja, da bi nakon toga dobio pet zaredom.

Prvi set je možda mogao potpuno zakomplicirati stvari, možda i odvesti Simona do prvog naslova sezone i 12. u karijeri. No propustio je vodstvo od 5:3, ali je ipak spasio dvije set-lopte u 12. gemu, te u tie-breaku došao do set-lopte (6:5), koju je Švicarac spasio odličnim servisom.

Tu je bio zapravo početak kraja ovog dvoboja koji je i u drugom setu otišao do tie-breaka, i to nakon što je ovaj put Švicarac u 12. gemu spasio dvije set-lopte i onda relativno lako uz gubitak uz samo dva poena došao do kraja u jednoj od najboljih sezona u karijeri. I to onda kad su ga mnogi već otpisali.

Federer je naime jedini tenisač ove godine koji je prošao 60 pojedinačnih pobjeda, ovo mu je bilo deveto finale, te četvrti naslov, drugi je na svjetskoj rang-listi i može krenuti u potjeru za Đokovićem u ovih posljednjih nekoliko turnira.

Ovo je također bio 81. naslov u karijeri velikog Švicarca, još 41 put je bio finalist, dok je Simon ostao na 11 naslova, a ovo mu je bio 15. poraz u finalu. No ovo je bio najbolji tjedan u sezoni upornog i talentiranog Francuza, i nema previše razloga žaliti nakon što je do finala pobijedio Stana Wawrinku i Tomaša Berdycha.

FINALE: Federer (3) - Simon 7:6 (6), 7:6 (2).

Linker
23. rujan 2024 23:29