Ivo Karlović
 Dennis Grombkowski/Getty Images
REZULTAT ZA POVIJEST

DOKTOR TIE-BREAK Isplatilo se čekati i postati najstariji pobjednik u posljednjih 37 godina

Piše: Davor BurazinObjavljeno: 19. srpanj 2016. 13:32

Od Doktora Ive, nadimka koji je dobio prije nekoliko godina, Ivo Karlović preimenovan je u Newportu u Doktora Tie-breaka. Apsolutno nije teško pogoditi zašto, samo što je to u finalu Newporta još jednom došlo do izražaja. U napetoj trinaestoj igri trećeg seta tenisač koji je odigrao daleko najviše tie-breakova u karijeri odigrao je još jedan za pamćenje protiv Gillesa Müllera.

I konačno prekinuo zlu sreću koja ga je pratila u Newportu. U trećem pokušaju, trećem uzastopnom finalu i trećem koje je odlučeno u tie-breaku trećeg seta, 37-godišnji Zagrepčanin izbjegao je sudbinu koja ga je zadesila u prethodna dva. Tada je gubio od Lleytona Hewitta i Rajeeva, Rama a nakon razmjene meč-lopti s Luksemburžaninom, stavio je točku na “i” u petoj prilici.

Velika radost

- Uspio sam je (lopticu) nekako gurnuti preko mreže i u tom trenutku osjetio sam veliku radost nakon svih tih godina kad sam gubio završne mečeve - rekao je Karlović, najstariji pobjednik na Touru od 1979. godine kad je Marty Riessen sa 37 godina i devet mjeseci (pet mjeseci stariji od našeg majstora) osvojio Lafayette.

- Konačno sam uspio i to još suočen s meč-loptama. A to moju pobjedu čini još slađom.

Tako se namjestilo da je on osvajao Newport dok su njegovi sunarodnjaci u Portlandu izvodili čudesni preokret protiv Amerikanaca. Bio je to vikend za pamćenje hrvatskog tenisa. Nema onoga iz svijeta tenisa tko to nije primijetio.

- Čudesno je nakon što na ovakav način izgubiš dva finala, kad ti prijete meč-lopte protivnika, neizbježno je da ti neke misli uđu u glavu.

Možda je i zbog toga napravio duplu pogrešku kod vodstva 5:4, bilo je još nekih situacija kad je volej zapeo u mrežu i otišao na stranu Müllera. Ostao je čvrst, pronašao pobjednički retern pod noge protivnika i na petu meč-loptu se raskrilio poput albatrosa i zakucao volej za sedmi osvojeni naslov u karijeri iz petnaest finala.

- U početku nisam osjećao servis, malo sam sumnjao u sebe.

Šest duplih pogrešaka napravio je u prvom setu, bilo ih je devet do sredine drugog seta i kolona asova postala je jača tek krajem drugog seta. Neobično za njega.

- Samo sam se pokušavao održati i doći do tie-breaka na bilo koji način. To je bio ključ. Nastojao sam poboljšati servis i kako je meč odmicao uspio sam i u tome.

U prva dva seta zabio je po šest asova, petnaest u trećem. Ukupno 80 za turnir i 10.985 u karijeri. Na sljedećem turniru probit će granicu od 11.000 i tko zna gdje će se zaustaviti jer kraj se još ne nazire.

Zašto bi uopće? S Petrom Popovićem kao trenerom i Slavenom Hrvojem kao kondicijskim guruom pronašao je dobitničku kombinaciju. Sada je u fazi da svako malo ruši rekorde tipa najstariji od ovoga ili onoga. U Roland Garrosu bio je najstariji igrač u 3. kolu od Jimmyja Connorsa od 1991. godine. Priznat ćete da svakome mora goditi kad ga se spominje u istoj rečenici s teniskom legendom kao što je Connors. I kad ste i najveće skeptike natjerali da vas hvale, govore o vama kao svjetskom čudu.

- Stvarno volim biti ovdje, volim ove terene i uvijek sam želio doći ovdje - rekao je za Newport i Hall of Fame Championships.

Jedno je sigurno, naslov će doći braniti jer drukčije ne bi imalo smisla. Samo da je zdravlja i da ga ozljede počnu malo zaobilaziti. I ove je godine zbog koljena propustio nekoliko mjeseci, prvu pobjedu na Touru čekao do početka svibnja u Istanbulu.

Müllera bi bilo nepošteno zaboraviti, ljevoruki Luksemburžanin ostao je bez titule u petom finalu.

- Ne mislim da sam nešto posebno pogriješio, Ivo je igrao odlično na sve meč-lopte, servirao je odlično. Posljednjih tjedana dobio sam nekoliko mečeva gdje sam ja bio sretnik, ovaj put to nisam bio.

Kolo sreće se okreće

Jedan od tih mečeva bio je u polufinalu Rosmalena prije mjesec dana, pobjeda Müllera nad Karlovićem u dva tie-breaka. Kolo sreće se okreće, predugo loptica nije padala na njegov broj, prošle godine bio je u negativnoj seriji od jedanaest poraza u mečevima koji su se odlučivali u tie-breaku posljednjeg seta.

I to je bio nevjerojatan podatak, nespojiv s njim, ali se dogodilo. Da je samo pola tih mečeva otišlo na njegovu stranu, Ivo bi prošlu godinu minimalno završio u Top 20. Taj “crnjak” prekinuo je u Istanbulu protiv Marcela Granollersa, u Newportu je opet bio miljenik božice Fortune. Isplatilo se čekati i postati najstariji pobjednik u posljednjih 37 godina. 37!

Linker
08. srpanj 2024 16:47