AP Photo
MONTE CARLO

Dimitrov namučio Nadala, Fognini šokirao Gasqueta, prošao i Đoković

Peti tenisač svijeta slavio je sa 6-2, 2-6, 6-4 nakon dva sata i devet minuta igre. Bio je to prvi Nadalov izgubljeni set na zemlji Monte Carla nakon 2011.
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 19. travanj 2013. 23:47

Iako ga je Bugarin Grigor Dimitrov pošteno namučio u dvoboju četvrtfinala, španjolski tenisač Rafael Nadal je izborio i 45. uzastopnu pobjedu na ATP Masters 1000 turniru u Monte Carlu…

Slavio je peti tenisač svijeta sa 6-2, 2-6, 6-4 nakon dva sata i devet minuta igre. Bio je to prvi Nadalov izgubljeni set na zemlji Monte Carla nakon 2011. i polufinalnog meča protiv Andyja Murrayja. Podsjetimo, sjajni je 26-godišnji Španjolac osvojio osam uzastopnih kruna na ovom turniru, a posljednji, ujedno i jedni put, izgubio je 2004. u osmini finala od Guillerma Corije.

Dimitrov se u petak predstavio u odličnom svjetlu protiv Nadala, ali nije uspio doći do pobjede. U odlučujućem je setu kod 4-4 Španjolac napravio jedini break i nakon toga odservirao za meč i drugu pobjedu protiv Bugarina u isto toliko međusobnih ogleda.

Nadal će u polufinalu igrati protiv Francuza Jo-Wilfrieda Tsonge koji je s 2-6, 6-3, 6-4 nadigrao Stanislasa Wawrinku. Švicarac je kolo ranije deklasirao Murrayja, dobro je krenuo i protiv Tsonge, ali je nakon osvojenog prvog seta ipak pao.

Talijanski tenisač Fabio Fognini, 32. igrač s ATP ljestvice, nastavlja s iznenađenjima. Poslije pobjede u osmini finala protiv Čeha Tomaša Berdycha, u dva seta, jednako je uvjerljiv bio i dan kasnije u četvrtfinalu. Pobijedio je Fognini sa 7-6(0), 6-2 francuskog tenisača Richarda Gasqueta, koji je u osmini finala bio bolji od najboljeg hrvatskog reketa Marina Čilića.

Prije ovog meča Fognini i Gasquet su dva puta igrali međusobno i oba puta je slavio Francuz. Istina, ta su dva meča odigrana na tvrdoj podlozi, ali u niti jednom od četiri odigrana seta Talijan nije uhvatio više od dva gema.

Nakon izjednačenog prvog seta, kojeg je Fognini dobio u tie-breaku bez izgubljenog poena (!), u drugom se Gasquet držao do 2-2 da bi nakon toga izgubio četiri gema zaredom, što je označilo njegov poraz.

Kao posljednji se među četvoricu ugurao prvi igrač svijeta, Srbin Đoković, koji je sa 6-4, 6-3 pobijedio iznenađenje turnira iz Finske, 31-godišnjeg Jarkka Nieminena, koji je kolo ranije u tri iscrpljujuća seta bio bolji od Juana Martina del Potra.

Dobro je Nieminen otvorio i meč protiv prvoga na svijetu, te je poveo s 2-0. No, Đoković je brzo vratio break zaostatka, a kod 4-4 je napravio break kojeg je za osvajanje seta potvrdio i gemom u kojem je servirao.

Od 4-3 za Nieminena u prvom setu srpski je tenisač nanizao šest gemova, te je poveo 3-0 u drugom i time zapravo riješio meč. Bio je ovo peti međusobni meč ove dvojice tenisača u karijeri i četvrta pobjeda za Đokovića.

Nieminenu je poseban problem bilo igranje nakon svog drugog servisa, te je u tim trenucima osvojio samo sedam od 24 poena.

ATP Monte Carlo, četvrtfinale:

Đoković (1) - Nieminen 6-4, 6-3

Fognini - Gasquet (7) 7-6(0), 6-2

Nadal (3) - Dimitrov 6-2, 2-6, 6-4

Tsonga (6) - Wawrinka (13) 2-6, 6-3, 6-4

Linker
23. rujan 2024 04:31