Dragan Matic / Hanza Media / CROPIX
SREĆA JU ODVELA U RIO

DEBITANTICA NA OLIMPIJSKIM IGRAMA 'Sutradan igram, ali otvorenje nikako ne mogu propustiti'

Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 31. srpanj 2016. 12:06

Kad se priča o ostvarenju snova nekog sportaša, onda to uglavnom podrazumijeva čekanje. Pogotovo u početnoj fazi seniorske karijere. Ana Konjuh nije takav slučaj. Kod nje sve ide prilično brzo. I išlo bi još brže da je već neko vrijeme ne prati nesreća.

Tako je, recimo, prije nešto više od godinu dana postala najmlađa osvajačica WTA turnira unazad cijelog desetljeća, a onda te bodove u Nottinghamu nije mogla braniti zbog ozljede leđa zarađene u Bolu (predala polufinale) početkom lipnja. Kako je silno željela izboriti nastup na OI, zaigrala je u Eastbourneu i tamo također morala predati meč, ovaj put zbog bolova u vratu, a u Wimbledonu je tijekom meča drugog kola s Agnieszkom Radwanskom izvrnula zglob i izgubila treći set 9:7.

Sve to se Ani Konjuh negdje moralo vratiti. I vratilo se u vidu otkaza nekoliko tenisačica koje su trebale biti u Riju, a prije dva tjedna “glavne i odgovorne” za nastup Dubrovkinje na olimpijskom turniru postale su Viktorija Azarenka i Simona Halep. Njihovim otkazima upala je Konjuh...

Tko je mlađi?!

- U posljednji trenutak - smije se Ana.

- Ali nikad nije kasno za ovako nešto. Lijep je osjećaj, jako sam sretna što ću igrati u Riju.

Prema Brazilu je otputovala u petak poslijepodne. Olimpijske igre sa 18. Prve, ne i posljednje.

- Mogu se samo nadati da će biti prve od mnogih.

Jako mlada (tek će 27. prosinca napuniti 19), ali ne i najmlađa u hrvatskoj olimpijskoj delegaciji ove godine...

- A tko je mlađi!? - prilično se iznenadila.

Imenjakinja Ana, gimnastičarka Đerek rođena je u rujnu ‘98, devet mjeseci nakon Konjuh. Ali to ovaj domet naše tenisašice ni u kojem slučaju ne čini manjim. Pogotovo što je odlazak u Rio bio jedan od glavnih ciljeva ove sezone.

- Ne mogu reći da je bio glavni jer sam u svakom slučaju igrala za bodove, ali sve prepreke na koje sam naišla učinile su odlazak na OI još slađim. To mi je na neki način zadovoljština za to što sam morala propustiti Nottingham i time izgubila puno bodova. Jedva čekam Rio, a sigurna sam da će mi to biti poticaj i za nastavak sezone, koju želim poboljšati.

Ako i ne uspije, bit će vremena. Uostalom, na svečanom ispraćaju hrvatskih olimpijaca mogla je slušati Janicu Kostelić, našu najveću sportašicu svih vremena, kako ne govori o medaljama, već prije svega o - zdravlju.

- Upravo tako, zdravlje je uvijek najvažnije. Bez zdravlja nema ničega i zato se nadam da sam ispucala svoju kvotu nesretnih ozljeda.

Ne obazire se Ana ni na priče o problemima u Riju, nesigurnosti, a ni zika virusu zbog kojeg je dosta sportaša otkazalo nastup na Olimpijskim igrama.

- Nisam baš sigurna da je kod većine strah od zika virusa razlog otkaza, prije bih rekla da im je to došlo kao dobro opravdanje. Svjesna sam ja da postoji rizik, ali nije prevelik, pogotovo ako se pripremiš na to da ne možeš baš svugdje ići, paziš na higijenu...

Veselim se druženju

Minusa uvijek ima, ali nastup na OI za svakog sportaša nosi daleko više pluseva. Pogotovo kad imaš pozitivan pristup kao Ana Konjuh.

- Većinu naših najboljih sportaša ja poznajem preko televizije pa će mi ovo biti sjajna prilika da ih sve upoznam, sigurna sam da ćemo se puno družiti. Veselim se i životu u Olimpijskom selu sa sportašima iz cijelog svijeta. Otvorenje? Ići ću sigurno. Iako već sutradan igram, to nikako ne mogu propustiti.

Pred njom je jedno veliko iskustvo, silno je uzbuđena, no u konačnici ona u Rio ide igrati tenis. I na to se fokusira.

- Tamo se ne igra za bodove ili novac, tamo igram isključivo za Hrvatsku. Zato se ne želim opterećivati bilo kakvim očekivanjima. Pokušat ću što više uživati u igri jer to uvijek donosi najviše dobroga na terenu.

Linker
20. travanj 2024 03:58