ŽELJKO HAJDINJAK Cropix
DAVIS CUP

Slučaj koji se hrvatskom tenisu nije dogodio od prošlog stoljeća: ‘Zna se tko nam je broj jedan‘

Prvi puta od 2017. Hrvatska u Davis Cup dvoboj ulazi bez igrača u Top 100 na svijetu
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 02. veljača 2024. 20:03

Kada se danas točno u podne na ždrijebu za dvoboj Hrvatske i Belgije Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu u "bubnju" nađu imena četvorice nominiranih tenisača za pojedinačne mečeve, bit će to posve neuobičajena situacija za utakmice hrvatske teniske reprezentacije. Jer niti jedan od tih tenisača nije trenutačno u Top 100 na ATP ljestvici.

Najbolji prijavljeni Hrvat za okršaj je Duje Ajduković na 125. mjestu, a najbolje rangirani Belgijanac je Zizou Bergs na 131. poziciji.

Kada se to isto posljednji put dogodilo?

Trebalo je podosta zagrebati i prekopati po statistici svih prethodnih 78 mečeva što je Hrvatska odigrala u Davis Cupu od 1993. godine na ovamo, da bi se ispostavilo kako se to posljednji put dogodilo u - prošlom stoljeću. Riječ je o dvoboju Hrvatske i Portugala u polufinalu doigravanja Skupine 1 Euro-afričke zone odigranom u rujnu 1999. godine u Zagrebu.

Tada su u hrvatskom dresu pojedinačne mečeve igrali Ivan Ljubičić, u tom trenutku 101. na svijetu, Željko Krajan (303.), Lovro Zovko (529.) te tada još uvijek samo 15-godišnji Mario Ančić (1049.), kojem je to zapravo i bio debi u Davis Cupu. S druge strane su bili Joa Cunha-Silva (250.), Nuno Marques (290.) i Bernardo Mota (459.).

Taj smo meč u Domu sportova izgubili sa 1-4.

Inače, da se igralo samo tjedan dana kasnije ne bi se taj meč izdvajao po ovoj raritetnom podatku budući da je Ivan Ljubičić taman sedam dana kasnije ušao u svjetskih Top 100, iz kojih onda više nikada nije ni izašao sve do kraja karijere u travnju 2012. godine (oprostio se kao 53. igrač svijeta).

I dok će se tog podatka - bez Top 100 tenisača s obje strane u pojedinačnim dvobojima - teško itko sjetiti bez pomnog pregleda, teško je zapravo izvući i podatak kad je samo Hrvatska u dvoboj Davis Cupa ulazila bez predstavnika iz najboljih sto na svijetu. Jer tu smo, srećom, uvijek dobro stajali, odnosno imali iz generacije u generaciju predstavnika u tom uglednom društvu: Ivanišević, Ljubičić, Ančić, Karlović, Čilić, Ćorić, Gojo, a stižu Dino Prižmić i Ajduković...

No, za to ipak ne trebamo ići toliko daleko u povijest jer se takav slučaj dogodio u veljači 2017. godine. U pitanju je ogled 1. kola Svjetske skupine Hrvatska i Španjolske u osječkom Gradskom vrtu kada smo nastupili u "šarenom" sastavu. Imali smo, naime, tada i Marina Čilića na 7. mjestu ATP liste, ali je otkazao zbog umora, i Bornu Ćorića na 57., ali s obzirom na to da je zahladio odnose s tadašnjim izbornikom Krajanom, i on je poslao odbijenicu. Nije bilo ni Diva sa Šalate (19.).

Stoga je našu selekciju predvodio Franko Škugor kao 223. na svijetu, a singl su igrali Nikola Mektić (319.) i Ante Pavić (486.). Unatoč svega toga nakon subote (tada se igralo starim sustavom u tri dana, petak - subota - nedjelja, i četiri "singla") vodili smo 2:1 pobjedama Škugora nad Carrenom Bustom (tad ATP 26) u pet setova i para Draganja - Mektić, ali u nedjelju je Bautista Agut (tad ATP 16) izjednačio, a Carreno Busta u "živom" petom meču svladao Mektića.

Bili smo blizu sličnom scenariju i posljednji puta kada smo igrali Davis Cup, prošlog rujna i to na domaćem terenu u Splitu, u sklopu grupne faze. Opet nije bilo ni Čilića ni Ćorića, a naš prvi reket bio je Borna Gojo, koji je netom prije ušao u Top 100, zahvaljujući proboju do osmine finala na US Openu.

image
ŽELJKO HAJDINJAK Cropix

Na završnici Davis Cupa 2019., kada se prvi puta igralo po novom sustavu, dvoboj protiv Španjolske igrali smo bez Ćorića, ali je doduše nominalno bio u sastavu i igrao je kolo ranije protiv Rusije.

Hrvatska je bez Top 100 igrača u svojim redovima igrala i u dvoboju protiv Velike Britanije u rujnu 2007. u Londonu (play-off za Svjetsku skupinu). Ivan Ljubičić, tad 12. na svijetu, bio je nominiran, ali nije igrao, pa nas je u izostanku Marija Ančića i Ive Karlovića, koji su u tom trenutku bili Top 100, predvodio Marin Čilić kao 108. na svijetu. Samo malo kasnije i on je prvi put ušao u Top 100 i otamo nije ispao sljedećih čak 16 godina, sve do srpnja 2023., čemu je kumovala ozljeda koljena.

Još je samo dva puta u svojoj povijesti - dakle ukupno pet puta u 78 mečeva - Hrvatska u dvoboje Davis Cupa ulazila bez Top 100 igrača. Oba je puta to bilo 1998. godine, protiv Norveške i Finske u mečevima Skupine 1 Euro-afričke zone. Ujedno su to i još jedina dva dvoboja kada niti na jednoj strani nije bio Top 100 tenisača. Nas su tada predstavljali Ljubičić, Zovko, Saša Hiršzon i Željko Krajan, a Christian Ruud i Jan-Frode Andersen Norvešku, odnosno Tuomas Ketola i Ville Liukko selekciju Finske.

Dvoboj koji se ovoga vikenda igra u Varaždinu ući će, dakle, među te iznimno rijetke oglede hrvatske reprezentacije. Jasno, imamo tu Marina Čilića, koji je prirodni vođa naše momčadi već godinama, ali kako je zbog jednogodišnje stanke radi ozljede izgubio renking, formalno će naš prvi reket biti Duje Ajduković.

- Nije mi to nikakav uteg, jer zna se da je Marin Čilić najbolji naš igrač u ovom sastavu - kaže Splićanin koji je prije četiri mjeseca tek i debitirao za reprezentaciju.

Usporedbe radi, kad se to u rujnu prošle godine dogodilo, u susretu protiv Nizozemske, bio je 208. igrač svijeta, a sada je 125. Očito mu je taj nastup u Davis Cupu malo dao krila.

- Naravno da jest, to je uvijek dobar poguranac, no trebalo je pobijediti u puno mečeva da bi se ostvario takav napredak u kratkom periodu - rekao je Ajduković.

- Radio sam dosta na servisu, moguće da sam tu napravio najveći iskorak. Sada u svakom meču "odlupam" devet-deset asova i tako na konstantnoj razini.

Ajduković je prošlog tjedna igrao finale Challengera u Francuskoj, no kako će u ponedjeljak slaviti rođendan, navršava 23 godine, sigurno bi želio sam sebi kroz reprezentaciju darovati najbolji poklon. Pobjeda ili dvije u pojedinačnim mečevima svakako bi zadovoljila kriterije...

Indijci iz 2020. zadnji suparnik bez Top 100 igrača

Dok su hrvatski nastup bez Top 100 igrača u Davis Cupu vrlo rijetki, puno se više puta događalo da takvog tenisača nisu imali naši suparnici.

Od 78 dosadašnjih, to je bio slučaj u devet dvoboja. Posljednji puta je to bila Indija, koja je u Zagreb u ožujku 2020., stigla s postavom Sumit Nagal (ATP 127), Prajnesh Gunneswaran (ATP 132), Ramkumar Ramanathan (ATP 182).

Ostali slučajevi su bili: Kolumbija (play-off za Svjetsku skupinu 2017.), Portugal 1999., Norveška 1998., Finska 1998., Ukrajina 1996., Portugal 1994., Norveška 1994., Zimbabve 1993. (sve Euro-afrička zona). (ij)

Otvaranje dvorane sat prije početka mečeva

Izvlačenja parova održat će se u petak u 12 sati u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu, a prvi meč u subotu počet će u 14 sati. U nedjelju je početak zakazan za 13 sati.

Dvorana se za gledatelja otvara sat vremena prije početka prvog meča, odnosno u 13 sati u subotu, te u 12 sati u nedjelju. Blagajna dvorane otvorit će se također sat vremena prije prvog meča.

Pobjednik susreta Hrvatska - Belgija plasirat će se na jedan od četiri turnira prvog kruga završnice (rujan), zajedno s još 15 najuspješnijih reprezentacija.

Pavić: Znamo Dodo i ja što nas čeka

Meč parova posljednjih je nekoliko godina u pravilu velika prilika Hrvatskoj za osvajanje boda. Sada će nas u Varaždinu predstavljati Ivan Dodig i Mate Pavić, a s druge strane mreže bit će Sander Gillé i Joran Vliegen, prošlogodišnji finalisti Roland Garrosa.
- Gillé i Vliegen su jako dobar par koji dobro poznajemo s turnira. Nekoliko puta sam igrao protiv njih, Mektić i ja nekoliko puta smo gubili od njih, ali smo ih i pobjeđivali. Ove godine sam ih s partnerom Arévalom pobijedio u finalu Hong Konga. Mislim da je i Dodo puno puta igrao protiv njih, te stoga poznajemo protivnike. To je jako dobar, uigran par, pa nas sigurno čeka težak meč - kaže Pavić.
- Sigurno je mala prednost što igraju i turnir zajedno, jer su uigraniji nego mi. No, Ivan i ja smo također puno puta igrali zajedno, poznajemo jedan drugoga. Znamo što možemo očekivati od njih, neće tu biti posebnih iznenađenja.

Linker
03. svibanj 2024 21:26