REUTERS/Antonio Bronic
POGLED PREMA ZAVRŠNICI

NIKADA BOLJI HRVATI PROTIV NIKADA LOŠIJIH FRANCUZA Ususret velikom finalu Davis Cupa stižu dobre vijesti za Čilića, Ćorića i društvo

POGLED PREMA ZAVRŠNICI Još je malo više od dva tjedna ostalo od zadnjeg finala Davis Cupa u starom formatu, koji će u Lilleu odigrati Francuzi i Hrvati
Piše: Davor BurazinObjavljeno: 05. studeni 2018. 15:36

Pretpozivima šestorici tenisača francuski izbornik Yannick Noah je dao naslutiti u kom pravcu idu njegova razmišljanja o sastavu, koji će suprotstaviti Hrvatskoj u finalu Davis Cupa od 23. do 25. studenog.

Logično je da je par Pierre-Hugues Herbert i Nicolas Mahut zacementiran te da će morati odbaciti jednog iz kvarteta Lucas Pouille, Richard Gasquet, Jo-Wilfried Tsonga i Jeremy Chardy. Okupljanje ovih igrača je 12. studenog, neće biti Herberta i Mahuta, sudionika ATP Finalsa, a nije isključeno da će Noah uključiti još nekoga.

U Parizu bez 2. kola

Dvojica s najboljim omjerom protiv Marina Čilića i Borne Ćorića, teško da će biti pozvani naknadno. Gilles Simon (6-1 protiv Čilića, 2-0 protiv Ćorića) je u sukobu s Federacijom, dok je Gaël Monfils (3-0 protiv Čilića, 2-0 protiv Ćorića) u svađi s Noahom. Za nas je to svakako dobra vijest.

Francuska kao branitelj naslova u Davis Cupu iza sebe ima jednu od najgorih sezona u povijesti na ATP Touru, makar su im desetorica tenisača u Top 100, što je vrijedno svakog respekta. Deset ih je igralo i na Rolex Paris Mastersu, ali nitko nije prošao dalje od 2. kola, što se prvi put dogodilo od uvođenja ždrijeba sa 64 igrača (16 nositelja slobodno na startu) 1990. godine.

Bez velikih rezultata

- Stvarno je užasna sezona za većinu od nas, ali mi smo sigurno u stanju pobijediti Hrvate, iako su svi oni fantastični igrači - rekao je Gasquet, koji će kao najbolji Francuz sezonu završiti na 28. mjestu.

I to je dokaz o slabosti francuskog muškog tenisa, jer prvi put od 1996. godine nemaju niti jednog igrača u završnom Top 20. Za finale Davis Cupa to apsolutno ne znači ništa. Upravo te 1996. godine Francuska je u finalu u Malmöu iznenadila Švedsku (Stefan Edberg, Thomas Enqvist, Jonas Björkman, Nicklas Kulti) s 3:2. Igrali su Cedric Pioline, Arnaud Boetsch, Guillaume Raoux i Guy Forget. Boetsch je donio treći bod, kod rezultata 2-2 je s 10:8 u petom setu svladao Kultija, zamjenu za ozlijeđenog Edberga.

Opet, činjenica jest da se na ATP Touru i na Grand Slam turnirima nemaju baš čime pohvaliti. Ove godine su osvojili samo pet titula, sve s turnira kategorije 250 i to Simon (Pune, Metz), Gasquet (‘s-Hertogenbosch), Monfils (Doha) i Pouille (Montpellier). U polufinalu na Masters 1000 turnirima ih nije bilo, posljednji je Julien Benneteau iz Pariza prošle godine. U četvrtfinalu na Grand Slam turnirima ih također nije bilo, posljednji je još Tsonga s Australian Opena u siječnju 2017. godine.

Linker
07. listopad 2024 10:17