Slavlje Hrvatske.
 

 RONALD GORSIC Cropix
LITVA OSTALA NA NULI

Hrvatski tenisači bez problema svladali Litvu pa poručili: ‘Imamo šanse protiv svakoga‘

Bio je to za 20-godišnjeg Poljička debitantski nastup u Davis Cupu, a “upao” je u sastav početkom tjedna
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 15. rujan 2024. 07:16

Litvanci su sjajni košarkaši, a trice su im poseban specijalitet. Ovog puta, međutim, oni su primili tricu, koju su im zabili hrvatski tenisači. Trijumfom nad gostima s Baltika, i to na najbrži mogući način, s pobjedama u prva tri meča, hrvatska će Davis Cup reprezentacija u veljači 2025. ponovo biti među najboljim reprezentacijama svijeta.

Ekspresno se vraćaju naši tenisači u krug elitnih 28 reprezentacija, odnosno u najviši razred u kojem su i proveli posljednjih deset godina. Sljedeće godine u prvom tjednu nakon Australian Opena, odnosno u prvom vikendu veljače, igrat će takozvanu kvalifikacijsku fazu (Qualifiers) Davis Cupa, što zapravo predstavlja borbu za ulazak u Top 16. Tko će nam biti protivnik bit će određeno ždrijebom koji će se obaviti tek 24. studenog, odnosno nakon finala Davis Cupa.

Za dovršetak posla, za “tricu” u Varaždinu, nakon što su u petak Borna Gojo i Duje Ajduković donijeli prva dva boda, pobrinuli su se Mate Pavić i Mili Poljičak. U svom prvom zajedničkom nastupu tandem Splićana pobijedio je litvansku kombinaciju Edasa Butvilasa i Viliusa Gaubasa sa 6:4, 1:6, 6:3.

Poseban je ovo osjećaj

Bio je to za 20-godišnjeg Poljička debitantski nastup u Davis Cupu, a “upao” je u sastav početkom tjedna, nakon što je zbog ozljede otpao standardni reprezentativac, Nikola Mektić.

- Poseban je ovo osjećaj jer ne igraš za sebe igrati već za državu i za suigrače, drugačije je to nego obični mečevi. Dok nisam pohvatao neke stvari, jer nisam dosad imao prilike igrati u ovakvim dvoranama i velikim terenima, trebalo mi je nekoliko gemova da uđem u meč, ali onda je krenulo nabolje - rekao je 20-godišnji Splićanin.

Mili je ovime postao 31. naš igrač s nastupom u Davis Cupu i 26. s pobjedom (bilo u pojedinačnom meču ili parovima) za reprezentaciju. Štoviše, prvi je nakon Mate Delića i 2014. (vs Nizozemac Sijsling) koji je odmah u premijeri upisao pobjedu u “živom” meču, a prvi je “novi” pobjednik nakon što je Duje Ajduković prošlog ljeta upisao svoju prvu pobjedu.

- Osjećaj pobjede je odličan, naravno. Uopće biti s ovim dečkima u momčadi je sjajno, a kamoli igrati i još pobijediti. Sretan sam i nadam se da je ovo samo prva od mnogih mojih pobjeda u Davis Cupu - podvukao je Poljičak.
Zanimljivo, Ajduković je također do svoje prve pobjede došao uz pomoć Mate Pavića, u meču parova protiv Nizozemaca. Ispada da, eto, Mate uvodi nove generacije naših reprezentativaca u krug pobjednika.

- Matu znam otkad sam bio malo dijete, njegov me otac trenirao, tako da je Mate uvijek bio tu negdje oko mene, pomagao mi savjetima kroz sve ove godine, a jasno i za današnji meč. I mogu mu samo zahvaliti na svemu tome - dodao je Mili.
Da stvar bude bolja, poklopilo se, eto, da je baš u ovom dvoboju Mate Pavić prvi put bio najstariji član naše reprezentacije. I ne samo po godinama, već po stažu u Davis Cup i kompletnom statusu unutar reprezentacije. Kad god je dosad igrao uvijek je tu bio netko stariji od njega, ili Marin Čilić ili Ivan Dodig ili Nikola Mektić. Sad smo suočili Matu s činjenicom da je, eto, sa 31 godinom bio “starješina”.

- To je točno, istina. Malo je zato bilo drugačije za mene ovaj tjedan, ali ne mogu reći da je unutar reprezentacije bilo drugačije. Jer atmosfera je bila dobra kao i uvijek, sve je bilo kako treba. Što se, pak, parova i Milija tiče, on zna igrat parove, osvojio je juniorski Roland Garros prije dvije godine i ne treba puno njemu govoriti neke stvari. Neke jesam, koje sam vidio ili mislio da trebam istaknuti. Možda se malo, u drugom setu, osjetilo da mu je ovo prvi meč u Davis Cupu, što je opet i normalno u neku ruku, ali kad se sve skupa uzme u obzir, bilo je sasvim korektno i pobjeda se, na kraju, piše.

image
RONALD GORSIC Cropix

Litva je apsolvirana

Mili je bio nešto samokritičniji.

- Bilo je uspona i padova kroz meč. Krenuli smo dobro, dobro servirali, uzeli prvi set, a imali smo i dvije break-lopte za novi break odmah na startu drugog. No, umjesto toga ja praktički sam sebe breaknem, falim dva zicera i oni tu dobiju krila i ode drugi set u roku keks. Srećom, u trećem smo uzeli rani break i to je presudilo - opisao je Poljičak.

Litvanci su u startu za parove nominirali svog najboljeg tenisača u povijesti, Ričardasa Berankisa (34), koji je međutim ozlijeđen, te Pijusa Vaitiekunasa, ali su ipak u prvu subotnju borbu poslali svoja trenutačno dva najbolja igrača. Inače, upravo je Litvanac Edas Butvilas, također 20-godišnjak, bio taj s kojim je Mili osvojio juniorski Roland Garros u parovima 2022. godine. I upravo je Milijevo poznavanje Butvilasovih vrlina i mana iskorišteno kao oružje protiv Litvanaca.

- Je, dao je Mili neke insajderske informacije o njemu i dosta nam je to koristilo - rekao je Pavić.

Kako god, Litva je apsolvirana i slijedi nam povratak, kako se to voli reći, tamo gdje nam je mjesto, među najbolje svjetske reprezentacije.

- Mi imamo šanse protiv bilo koga - rezolutno će Pavić.

image

Mate Pavic, Mili Poljicak.

RONALD GORSIC Cropix

- Imamo jake “singl” igrače, uvijek smo imali dobar par i zato možemo dobiti tko god bude s druge strane. Pripadamo tamo gdje jesmo trenutačno, ali dugi niz godina smo već u vrhu, igramo finala, polufinala, osvojili smo 2018. titulu i to govori da doista pripadamo vrhu. Nadam se da ćemo u veljači biti u punom sastavu. Jasno, ovisit će sastav najviše o zdravstvenom stanju, ali mi stariji smo uvijek bili na raspolaganju, od Čile, Mekte, Dode, Ćorića, vjerujem da će tako biti i u budućnosti, a vidimo da je isto tako i s mlađim igračima.

Kakav je to bio dan za debitante u hrvatskoj teniskoj reprezentaciji! Prvo je Mili Poljičak upisao pobjedu u parovima, a onda je još jedan “rookie”, Matej Dodig, briljirao u posljednjem, četvrtom meču protiv Litve.

Dvije pobjede debitanata u istom danu za Davis Cup nismo imali nikada, niti jednom se nije dogodilo u 31 godini našeg nastupanja u ovom natjecanju, tako da je ovo doista unikatno ostvarenje.

- Prvi dojmovi? Nikad se nisam toliko puta fotografirao s navijačima i podijelio toliko potpisa - raspoložen je bio 19-godišnji Osječanin, koji velikim koracima gradi karijeru.

Dobio je priliku nakon što je dvoboj s Litvom bio riješen kod 3:0, te ušao umjesto Duje Ajdukovića na okršaj s litvanskim reketom broj 1, Viliusom Gaubasom (ATP 182). I rasturio...

- Presretan sam, publike je bilo više nego u petak i bila je uživancija igrati. Nisam osjećao neku tremu, dapače bio je to jedan od ljepših osjećaja što sam osjetio. Ovime sam ispunio jedan od svojih snova.

Linker
15. rujan 2024 07:18