Borna Ćorić u trenucima slavlja s ostatkom hrvatske reprezentacije

 THOMAS COEX Afp
DONIO PRVI BOD U MALAGI

Borna je bio čvrst kao stijena i otvorio put Hrvatskoj prema polufinalu

Bio sam nervozan prije meča, ali na neki čudan način meni to pomaže. Odigrao sam pametno i servirao sjajno, rekao je Ćorić
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 24. studeni 2022. 00:10

Borna Ćorić još se jednom pokazao kao čovjek za velike mečeve. Kada se radi o bitnim utakmicama, kada su važne stvari na vagi i kada pobjeda vrijedi zlata, Borna Ćorić je taj kojeg trebate. Hrvatski tenisač jedan je od najpouzdanijih koje možete dobiti kada birate tko će obaviti posao kako treba. Rijetko će razočarati u presudnim trenucima.

Već je više puta to dokazao u nastupima za reprezentaciju, a bilo je tako i u prvom meču četvrtfinalnog dvoboja u Davis Cupu protiv Španjolske. Donio je Hrvatskoj prvi bod u borbi za polufinale, iako je protiv sebe imao neprijateljsku, domaću atmosferu u Malagi te bolje rangiranog suparnika u Robertu Bautisti Agutu. Istina, ta je razlika u ATP renkingu minimalna, Španjolac je 21., a Ćorić 26., ali i to se računa.

Naš izbornik Vedran Martić nije imao pretežak zadatak izbora prvog i drugog tenisača, odnosno očekivano je u dvoboju drugih reketa na teren poslao 26-godišnjeg Zagrepčanina. S druge strane, jednako očekivano Sergi Bruguera nominirao je iskusnog 34-godišnjaka iz Castellona.

I nije to bio loš "match up" iz naše perspektive jer iako su prije meča bili u međusobnom omjeru na 4-4, Ćorić je dobio posljednja tri sraza kontra Bautiste, a na tvrdim podlogama, kakva je i u Malagi, također je bio u pozitivi, 3-1. I povrh toga Borna je "ispeglao" Roberta ne tako davno u osmini finala u Cincinnatiju (6:3, 6:2), na putu do svoje najveće titule u karijeri.

Sada nije bilo tako glatko i jednostrano, ali svejedno je Ćorić gospodario terenom praktički tijekom cijelog meča i diktirao ritam. Konačan rezultat možda ne pokazuje koliko je Ćorić zapravo bio nadmoćan, ali to se može vidjeti iz statistike. Hrvatski tenisač imao je 27 izravnih poena, a Bautista Agut samo devet pa blaga prednost Španjolca u neforsiranim greškama (12-9) nije došla do izražaja.

- Sveukupno sam igrao, rekao bih, pametno. Znao sam kada treba napasti, kada se braniti, miksao sam igru i ritam i zadovoljan sam nastupom. Bio sam nervozan prije meča, ali na neki čudan način meni to pomaže. Neko vrijeme nisam igrao mečeve, a ja volim taj osjećaj adrenalina, natjecanja, borbe na terenu - rekao je Borna, prije nego je slikovito opisao kako se ta nervoza prije meča zapravo manifestira?

- Moram malo više puta ići pišati na WC nego inače! I tu je ta neka nervoza u trbuhu, ali to me zapravo nekako čini živim, pa zato volim takve osjećaje.

Ćorić je držao i visoku razinu servisa, pa iako je imao slabiji postotak ubačenog prvog servisa (63-76), imao je daleko više asova (12-2), a činjenica da je ponudio svega jednu break-loptu suparniku dovoljno će reći s kakvom je sigurnošću držao početni udarac. Ta se jedina prilika Bautisti ukazala u desetom gemu prvog seta, kada je Ćorić kod 5:4 servirao za set, ali, rekli smo, u presudnim trenucima Borna je čvrst kao stijena.

Izvukao se iz te neugodne situacije te onda asom zaključio set, a Bautista Agut novu priliku više nije dobio. Nije, doduše, ni Ćorić, ali je zato opet sjajno odigrao kada je bilo najvažnije, u tie-breaku.

Iako je Španjolac osvojio prvi poen i to nakon najduže izmjene u meču (29 udaraca), uslijedio je niz od četiri Ćorićeva poena za vodstvo 4:1. Borna je asom došao do 5:2, a nova neprisiljena greška Španjolca donijela je i četiri meč-lopte Ćoriću. Jednu je Bautista Agut spasio forhendom nakon duge izmjene, na drugu je Ćorić poslao bekhend u mrežu, ali onda je opet izvukao neobranjivi servis te nakon gotovo dva sata igre doveo Hrvatsku na korak do polufinala.

- Jako sam dobro servirao, mislim da od Cincinnatija nisam tako dobro servirao, a puno je lakše igrati kada i lakše dobivaš poene. Mogao sam se opustiti na svom servisu i posvetiti se reternima - dodao je Borna.

- Još uvijek imam neke bolove u ramenu od operacije, ali to sam prihvatio i složio sam si u glavi da se to ne može promijeniti. Ima boljih i lošijih dana s ramenom, no navikao sam sad na to, a bitno je samo da igranjem ne mogu pogoršati stanje.

Ovom se pobjedom Borna, inače, izjednačio s Marijem Ančićem po broju pojedinačnih pobjeda u Davis Cupu sa 13.

- Puno to znači, jer Mario je legenda - rekao je Borna.

Samo su trojica Hrvata skupila više, Marin Čilić (33), Ivan Ljubičić (23), Goran Ivanišević (20, ne računajući mečeve za Jugoslaviju).

Linker
25. travanj 2024 10:56