Duje Ajduković

 GORAN SEBELIC Cropix
DAVIS CUP

Borba za goli život: Hrvatski tenisači žele izbjeći košarkaški scenarij

U petak i subotu Hrvatska igra meč protiv Litve, važan zbog ostanka u kontaktu s ‘prvom ligom‘
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 11. rujan 2024. 06:58

Prvi put nakon sedam godina hrvatskoj teniskoj reprezentaciji slijedi vikend u kojem će se boriti za ostanak u elitnom rangu Davis Cupa. Posljednji smo se put u ovakvoj situaciji našli 2017. godine, još kada je vrijedio prijašnji sustav natjecanja u Davis Cupu. Tada smo protiv Kolumbije u gostima tražili (srećom, i pronašli) slamku spasa za ostanak u elitnoj Svjetskoj skupini.
Sada ćemo se na domaćem terenu protiv Litve boriti da i sljedeće godine budemo u najvišem rangu Davis Cupa, odnosno da opet dođemo barem do tzv. Qualifiers faze, kako se po aktualnoj terminologiji Davis Cupa zove dio natjecanja koji okuplja 28 najboljih reprezentacija.

Ili, najkraće rečeno, igrat ćemo kvalifikacije da uđemo u kvalifikacije.

U veljači prilika za Top 16

Mogu se donekle povući i paralele s, primjerice, našom košarkaškom reprezentacijom, koja je prošle godine igrala pretkvalifikacije za ulazak u kvalifikacije za Europsko prvenstvo 2025. U prijevodu, hrvatska je košarka bila pala na tako niske grane da je morala igrati u društvu košarkaških liliputanaca (Luksemburg, Irska...) te je godinama već daleko od glavnih europskih i svjetskih pozornica - na posljednja dva SP 2019. i 2023. te na posljednje dvoje OI 2021. i 2024. nismo se kvalificirali, dok smo na zadnja dva EP 2017. i 2022. imali sporedne uloge. Praktički isti takav scenarij u teniskoj verziji prijeti sada i Davis Cup reprezentaciji.

Stoga valjda ne treba više od toga naglašavati koliko će se važan dvoboj igrati u varaždinskoj Areni u petak i subotu protiv Litve, koja, srećom po nas, nema ni približno snažan teniski renome kao onaj košarkaški.

Tenisači su se, inače, u ovakvu situaciju doveli u vrlo kratkom razdoblju jer još 2021. igrali smo finale Davis Cupa, pa 2022. polufinale, da bismo lani podbacili u grupnoj fazi u glavnom dijelu natjecanja. Bio je to onaj debakl (na više razina) na splitskim Gripama, gdje smo bili domaćini jedne od skupina, ali gdje unatoč visokim očekivanjima nismo uspjeli proći dalje u društvu SAD, Nizozemske i Finske. Štoviše, morali smo stoga u veljači 2024. igrati kvalifikacije, a tu nas je kao domaćine šokirala Belgija i bacila nas, eto, cijelu jednu stepenicu niže u hijerarhiji Davis Cupa, u Skupinu 1.

image

Matej Dodig i Borna Gojo

DARKO TOMAS Cropix

I sada se borimo za “goli život” jer novi poraz bio bi uistinu katastrofičan, ne samo u smislu reprezentacije, već i cijelog teniskog saveza koji dobar dio svog financijskog plana popunjava nagradama ITF-a za sudjelovanje u Davis Cupu. Odnosno, tako je sve dok se boravi u eliti, ali padanjem na niže grane jasno da se i financijski kolač bitno smanjuje.

Pobjeda protiv Litve omogućila bi nam da ostanemo u kontaktu s elitom, odnosno da već u veljači 2025. opet budemo u prilici ponovno se uvrstiti u Top 16 selekcija (grupna faza). Poraz bi, pak, značio automatski pad za dva ranga niže, odnosno značilo bi da ne bismo mogli igrati među najboljima u Davis Cupu najmanje do 2026. godine.

Stoga su pred izbornikom Velimirom Zovkom i petoricom naših tenisača, koje je okupio za dvoboj s Litvom, neizmjerno važni petak i subota. A među tom petoricom veliki teret očekivanja leži na leđima Duje Ajdukovića. Splićanin će, naime, biti u statusu prvog reketa u našem sastavu budući da je sa 105. mjestom na ATP listi najbolje rangirani tenisač od ovih koji su u Varaždinu, ali vrlo lako moguće da će uskoro biti i najbolje rangirani Hrvat uopće, budući da je Borna Ćorić svega šest mjesta ispred, ali je već mjesecima u silaznoj putanji.

Renking nije toliko relevantan

Ajduković je, pak, na putu prema gore, pogotovo nakon što je ponovno značajno napredovao nedavnim osvajanjem ATP Challengera u španjolskom Manacoru. Štoviše, 105. mjesto mu je najbolje u karijeri i sasvim je blizu ulasku među stotinu vodećih na svijetu, što bi bilo veliko ostvarenje.

- Renking kao renking, nije toliko relevantan. Nekad možeš napredovati u igri, a da se ne vidi na plasmanu. No, istina je, radim iz dana u dan, uvode se promjene koje možda neće odmah uroditi plodom, kao što je bio slučaj ranije, pa se korist vidi sada. Idem u dobrom smjeru - rekao je Ajduković.

image

Duje Ajduković

DARKO TOMAS Cropix

U veljači je inače Duje već bio naš broj 1 u Davis Cupu, ali je tada, možemo ako reći, imao zaleđe u Marinu Čiliću, koji u tom trenutku nije imao bolji renking, ali svima je jasno da je naš veteran već godinama prvo ime i vođa ove reprezentacije bez obzira na aktualne brojke. Sada Marina nema, a kako je Borna Gojo još uvijek u procesu povratka nakon višemjesečnog izbivanja zbog ozljede, na Ajdukoviću je sada još veća odgovornost.

- Status prvog igrača mi je sad poznatiji, jer sam bio u toj ulozi i u veljači protiv Belgije. Istina, tada je u momčadi bio Marin, koji je bio najbolji igrač u singlu. Ovdje je sad Gojo, a svi znamo kakve rezultate ima iza sebe. No, odgovornost jest, to je sigurno - rekao je 23-godišnji Duje.

Uvjeti su ‘bazični’

Protiv Belgije bio je spasitelj prvoga dana jer nas je, nakon Čilićeva poraza od Zizou Bergsa, vratio u egal uvjerljivom pobjedom nad De Looreom, ali nije uspio to ponoviti i dan kasnije kontra prvog igrača Belgije. Sada bi, ne bude li iznenađenja kod prijave sastava, Ajduković kao najbolje rangirani hrvatski tenisač trebao u petak igrati protiv drugog reketa Litve, a to je Ričardas Berankis, nekad prvog juniora svijeta i tenisača koji ima dva nastupa u finalima na ATP turnirima te svojevremeno bio Top 50 na svijetu.

- On je po prijavi njihov drugi, a po meni na betonu njihov najbolji igrač. Hoće li igrati ili ne, ne znam. Navodno je imao neku ozljedu, to je bilo problematično i ne znamo hoće li stvarno nastupiti. Pripremamo se kao da hoće.

Bit će mu poznato i varaždinsko okruženje. Štoviše, prije pet mjeseci tamo je valjda i prvi put u karijeri doživio da cijela dvorana skandira njegovo ime. Općenito je atmosfera koju su Varaždinci i navijači iz bliže i dalje okolice tada bili kreirali, ostala u lijepom sjećanju. Publika je bila sjajna, iznimno poticajna i nakon dugo vremena u Hrvatskoj priredila baš istinsku domaćinsku tenisku atmosferu.

Nije to bilo tada nagrađeno pobjedom, ali sad je prilika da se to ispravi. Podloga je, inače, identična kao i prije Belgije.

- Uvjeti su “bazični”, podloga nije ni prebrza ni prespora. Ne bi trebalo niti posebno odgovarati niti smetati ikome od nas. Svi igramo manje-više kompletan tenis. Lopte su sporije, brže se raščerupaju i to će sigurno utjecati na brzinu igre. Meni to odgovara, Borna također ima puno snage u udarcima i zasigurno to može iskoristiti.

Linker
11. rujan 2024 07:00