TOM DUBRAVEC Cropix
NAKON 20 GODINA

Bolan udarac u Splitu: Prekinuta je jedna od najljepših i najdužih tradicija hrvatske reprezentacije

Dobra je stvar što i dalje držimo sve u svojim rukama jer nam ostaju još dva dvoboja
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 14. rujan 2023. 07:00

Jedna od najljepših, najdužih, pa i najuspješnijih tradicija hrvatske Davis Cup reprezentacije prekinuta je u Splitu. Nakon što smo punih 20 godina praktički držali teniske lekcije Amerikancima, tek u šestom međusobnom sučeljavanju jedna od najbogatijih, pa time i najmoćnijih teniskih nacija došla je do pobjede nad Hrvatskom. Od 2003., od prvog okršaja u Zagrebu, Amerikanci su bili naše mušterije, dobili smo ih tada i dobili smo ih još sljedeća četiri puta. U njihovom Carsonu 2005., iako su tada složili svojevrsni Dream Team, pa opet u Poreču 2009., pa smo im utrljali sol na ranu 2016. u Portlandu okrenuvši 0-2 u pobjedu, a onda im nabili komplekse i pobjedom u Zadru 2018.

Nadali smo se, vjerovali da ćemo zadržati taj niz, da ćemo imati šest od šest nakon sudara na Gripama, ali, nažalost, serija je ipak “puknula”. Rajeev Ram i i Austin Krajicek imat će pravo hvalisanja da su prekinuli za Amerikance čak i ponižavajući gubitnički niz, jer taj je tandem donio pobjedu u meču parova nad Ivanom Dodigom i Matom Pavićem, ali time i prvu, svakako i povijesnu pobjedu SAD-a nad Hrvatskom u jednom Davis Cup okršaju.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

11 Grand Slam titula na terenu

Nakon što je Mackenzie McDonald donio početnu prednost gostima pobjedom nad Dinom Prižmićem, a Borna Gojo sjajnom partijom još jednom u nacionalnom dresu ostvario pobjedu protiv bolje rangiranog tenisača, Francesa Tiafoe, sve se svelo na obračun u parovima. I bio je to istinski teniski spektakl jer na terenu su istovremeno bila trojica iz aktualnih Top 5 na svijetu (Krajicek, Dodig, Ram), aktualni pobjednik US Opena od prije nekoliko dana (Ram), aktualni pobjednici Roland Garrosa (Dodig, Krajicek) i aktualni olimpijski pobjednik (Pavić), odnosno četvorica tenisača koji kombinirano imaju 97 titula, od čega je 11 Grand Slamova.

Pored takvih imena meč jednostavno nije mogao biti loš, niti ikakav drugačije nego maksimalno izjednačen te u kojem se gotovo za svaki poen morao odigrati najbolji mogući potez. I ako se ikada mogla i smjela primjeniti ona izlizana fraza da su pobjednika odlučile tek jedna-dvije lopte, onda je to sada, za ovu ovu borbu divova.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Prvi break nakon dva sata

Prva dva seta odlučena su u tie-breaku, a pri tome nije viđena niti jedna break-lopta. I kad smo već bili spremni da meč ode u maksimalnih 39 gemova, Amerikanci su se kod vodstva 2:1 u trećem setu nekako dočepali prvih break-prilika u meču. Prvih s bilo koje strane nakon 2 sata i 7 minuta žestoke borbe.

Prvu je Ram prokockao poslavši retern u aut, drugu je Pavić spasio pravovremenim ulaskom na volej, ali na treću je Ram sada ispalio briljantan retern na kojeg nije bilo odgovora.

Poslije toga kao da se utakmica “ugasila”, Amerikanci su dobili još malu injekciju adrenalina, a Mate i Ivan nisu uspjeli pronaći energije za povratak. Štoviše, još su jednim breakom ubrzali kraj. Tako su na koncu Krajicek i Ram sa 7:6 (5), 6:7 (3), 6:2 uzdignutih ruku napustili igralište na Gripama, a američki tenisači napokon osjetili slast pobjede nad Hrvatskom. Nakon 20 godina.

Tako smo, nažalost, porazom otvorili skupinu kojoj smo domaćini, ali dobra je stvar što i dalje držimo sve u svojim rukama jer nam ostaju još dva dvoboja (Finska, Nizozemska) u kojima možemo izboriti prolazak dalje. A uspijemo li, onda će se lakše podnijeti i ovaj poraz od SAD-a.


HRVATSKA - SAD 1-2

Dino Prižmić - Mackenzie McDonald 4-6, 2-6

Borna Gojo - Frances Tiafoe 6-4, 7-6 (6)

Ivan Dodig/Mate Pavić - Austin Krajicek/Rajeev Ram 6-7 (5), 7-6 (3), 2-6

Linker
24. travanj 2024 10:06