ĆORIĆ - NADAL 6:2, 7:6

ČUDESNA NOĆ U BASELU Borna Ćorić u dva seta razbio Nadala i izborio polufinale

Piše: ArhivaObjavljeno: 24. listopad 2014. 21:32

Senzacija svih senzacija u mladoj karijeri 17-godišnjeg Borne Ćorića. Sve pobjede kojima je dosad iznenadio teniski svijet stanu u jedan red naspram onoga što je napravio u Baselu. Zagrepčanin je sa 6-2, 7-6(4) izbacio Rafaela Nadala, trećeg igrača svijeta i vlasnika 14 Grand Slam titula, te na spektakularan način izborio prvi polufinale karijere.

Pobjeda je možda i preslaba riječ - bio je to sat teniske lekcije 11 godina starijem i neusporedivo iskusnijem tenisaču. Nakon početka iz bajke (5-0), sve do kraja meča i odlučujućeg tie-breaka oduševljavao je nevjerojatnom zrelošću u igri, pogotovo u tijesnim situacijama.

Ćorić je jučer bio prvi 17-godišnjak nakon 2003. godine koji je u jednoj godini dvaput ušao u ATP četvrtfinale. Posljednji prije njega bio je - Nadal. Ustvrditi da je “štafeta” simbolički predana bilo bi pretjerivanje, ali kako je krenulo, uskoro će postati sve teže izmišljati superlative za supertalentiranog Zagrepčanina.

Svi svjedoci prvog seta u nevjerici su trljali oči. U prva tri gema Španjolac je osvojio ukupno četiri poena, na svojem servisu - dva! Borna je krenuo bez ikakvog respekta, dominantno i neustrašivo s osnovne crte, dok se Nadal razbacivao pogreškama kao na Božić. Gledajući što se događa, publika u St. Jakobshalle vjerojatno se pitala je li možda zamijenila dvojicu tenisača.

U četvrtom gemu Nadal stiže do izjednačenja, ali novim pogreškama otvara Ćoriću put do 4-0. Šlag na tortu njegovog očaja bilo je sučeva opomena zbog preduge stanke između dva poena, koju je osvajač 14 Grand Slam titula dočekao ciničnim smijehom. U tom gemu Borna radi i treći uzastopni break za 5-0, nakon čega je čudesna serija stala.

Nadal je uspio vratiti jedan servis i nekako se dokopao dva gema, što mu je ostao sav utržak u prvom setu. Ćorić je na drugom servisu za set bio čvršći te stigao do vodstva. Da ga je ostavio na nuli, bio bi prvi nakon Rogera Federera i 2011. koji je to izveo...

U nastavku je 28-godišnji ljevak uspio doći k sebi. Ono što je u prvoj dionici promašivao, Nadal je sada počeo pogađati. Iako je Ćorić popravio ubačaj servisa, odnos snaga se izbalansirao. Do osmog gema nije bilo šansi za break, kada Ćorić odolijeva napadu za 4-4.

U sljedećem gemu “visio” je Nadal, i to kako. Borna je imao break-loptu, kroz glavu mu je možda i prošla misao o servisu za meč, no Rafa se izvukao servisima.

Tie-break je oduzimao dah. Bez mini-breaka igralo se do 4-4, kada Nadal jedan forhend šalje u mrežu i gura Ćorića pred vrata raja. Borna ni u jednom trenutku nije zadrhtao. Povrdio je prednost, na meč-lopti hladno prošetao suparnika i dočekao njegov zadnji aut za početak velikog slavlja. Rukama se uhvatio za glavu, vjerojatno se pitajući je li sve skupa san ili stvarnost.

Za ulazak u prvi finale karijere igrat će protiv 28. igrača svijeta Davida Goffina. Belgijac je u fantastičnoj formi, ima 15 pobjeda zaredom i bit će vrlo tvrd orah. No ovakav Ćorić definitivno je sposoban za još jedan veliki skalp.

U ranijem terminu, Ivo Karlović i više je nego uvjerljivo za svoje pojmove izborio peti polufinale ove godine. Div sa Šalate je u Baselu očitao jednu od svojih “bum bum” lekcija Benjaminu Beckeru te sa 6-4, 6-4, uz 19 aseva, prošao među najbolja četiri.

Meč je usmjeren već nakon nekoliko minuta. Karlović je odmah u prvom gemu stigao do breaka, da bi u sljedećem zadržao prednost usprkos pravom kuriozitetu. Napravio je, naime, tri dvostruke pogreške. Becker nije iskoristio poklon, ali najveću je šansu za povratak ispustio kod 4-5. Na Karlovićevom servisu za set došao je do 0-40, gdje je i ostao. Naš se veteran izvukao iz škripca uz dva asa.

U nastavku je Karlović mogao ekspresno završiti posao. Poveo je 4-0, nakon čega je Nijemac ipak uspio vratiti jedan break i ublažiti poraz. Karlović je odsprintao do pobjede uz četiri vezana asa, a za finale će igrati protiv boljega iz meča Federer-Dimitrov, odigranog u večernjem terminu.

ATP BASEL, ČETVRTFINALE

ĆORIĆ - NADAL 6:2, 7:6 (4)

Linker
23. rujan 2024 23:27