ČUDO U PUSTINJI

Ćorić očitao lekciju Murrayu: 'Ovo je definitivno jedna od mojih najvećih pobjeda'

Piše: Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 26. veljača 2015. 16:12

Čudesna tvornica Borne Ćorića proizvela je još jednu senzaciju. Jedva punoljetni Zagrepčanin očitao je u Dubaiju predavanje trećem igraču svijeta, olimpijskom i wimbledonskom pobjedniku Andyju Murrayju, te sa 6-1, 6-3 ušao u drugi polufinale karijere.

Tenis često piše nevjerojatne priče, no najnoviji podvig hrvatskog wunderkida zaslužio je posebno poglavlje. Od poraza u kvalifikacijama i ulaska u turnir zahvaljujući ozljedi Kohlschreibera, Ćorić je u Emiratima stigao do najveće pobjede karijere.

Jer dok je Nadal u Baselu prošle godine igrao „prikopčan na infuziju“, s upalom slijepog crijeva, Murray je na megdan Ćoriću stigao potpuno zdrav. I doživio težak potop. Borna se za poraz iz Umaga 2013. revanširao za 79 minuta, izgubivši samo pet poena na svojem servisu!

- Ovo je definitivno jedna od mojih najvećih pobjeda. Ostvario sam namjeru da držim svoj nivo igre i ostajem u izmjenama što je duže moguće, a jako dobro sam i trčao - izjavio je Ćorić.

Prvi tinejdžer u polufinalu Dubaija nakon Nadala 2006. skromno je prokomentirao činjenicu da je Murrayja počistio kao da je Škot „lucky loser“, a ne obratno.

- Još uvijek se mučim protiv najboljih igrača kada su u dobroj formi. Uvijek moram biti maksimalno spreman, i mentalno i taktički, jer samo se onda mogu s njima nadigravati.

Već je prva duža izmjena u prvom gemu nagovijestila je da je Ćorić neopterećen renomeom suparnika. Peti meč u šest dana i maraton protiv Baghdatisa na njemu nisu ostavili vidljivi trag. Štoviše, spremno je prihvatio nadmudrivanje s osnovne crte i polako počeo otkidati suparnikove živce.

Murray je dobio taj „play of the day“ s 41 izmjenom, ali vrlo brzo su mu kola krenula nizbrdo. Znakove nervoze manifestirao je već u trećem gemu. Iako je imao loptu za 2-1, Ćoriću je dopustio da dođe do izjednačenja, a onda mu s nekoliko promašaja odškrinuo vrata za break. Rastrčani Hrvat iskoristio je poklon-bon i potom lako potvrdio vodstvo.

Jedan break nije ga zadovoljio. Treći nositelj brzo se zakopavao u sve veće promašaje, a devet godina mlađi Ćorić strpljivo je držao lopticu i zbrajao poene. Kao i protiv Nadala, uopće nije pokazivao iznenađenje rezultatom. Nakon 36 minuta semafor je pokazivao za gledatelje zapanjujućih 6-1.

Još je impresivnija bila Ćorićeva nedodirljivost na servisu. Ispustio je dva poena na početnom udarcu, iako nije zabio nijedan as.

Murray je početkom drugog seta nakratko uspio doći k sebi, iako je Ćorić već kod vodstva 2-1 imao priliku da si raskrči put prema pobjedi. Britanac se iščupao dobrim servisima i ostao na životu, što je samo prolongiralo njegovo „pakiranje“.

Break je stigao u petom gemu. Nakon nekoliko izjednačenja, Murray se suočio s novom break loptom i odlučio je spašavati servis-volej igrom. Ćorić je sjajno procijenio njegovu reakciju na mreži te vratio neobranjiv duboki lob za vodstvo 4-2. Rutinski kao i sve dotad, potvrdio ga je još jednim servisom bez izgubljenog poena.

Posljednji Murrayjev trzaj dogodio se na Ćorićevom servisu za meč. Agresivnom igrom stigao je do 0-30, imao čisti smeš za tri break lopte i pogodio ga - u mrežu. Time si je napisao presudu. Ćorić više nije odgađao: uz četiri poena zaredom stigao je do svoje druge Top 10 pobjede u kratkoj karijeri, koja će ga na ATP ljestvici lansirati blizu 60. mjesta.

U kakvom je psihološkom stanju igrao Murray, svjedoči podatak o njegovih 55 neprisiljenih pogrešaka, što opet ni trunkicu ne umanjuje briljantan Ćorićev uspjeh.

- Od početka sam previše poklanjao i žurio da zaključim poen. On nije puno griješio, igrao je i kretao se jako dobro - priznao je Murray.

Švicarac Roger Federer, šesterostruki pobjednik ATP turnira u Dubaiju, bit će polufinalni suparnik Borni Ćoriću, nakon što mu je Francuz Richard Gasquet predao četvrtfinalni dvoboj po završetku prvog seta u kojem je osvojio jedan gem.

Do svog desetog polufinala u Dubaiju Roger Federer je došao nakon samo 20 minuta igre i osvojenog prvog seta (6-1) u četvrtfinalnom dvoboju protiv Richarda Gasqueta. Francuz je po završetku prvog seta odlučio predati dvoboj.

ATP Dubai - četvrtfinale:

BORNA ĆORIĆ (HRV) - Andy Murray (VB/3) 6-1, 6-3

Roger Federer (Švi/2) - Richard Gasquet (Fra) 6-1, predaja

Tomaš Berdych (Češ/4) - Sergij Stahovskij (Ukr) 6-3, 4-6, 6-2

Linker
24. rujan 2024 07:24