AFP
NEOČEKIVANA POBJEDNICA

BARTOLI ZA POVIJEST Cijelu sezonu nije spojila tri pobjede, a onda je uzela Wimbledon!

Francuskinja je u finalnom susretu pobijedila Njemicu Sabine Lisicki 6-1, 6-4
Piše: Davor BurazinObjavljeno: 06. srpanj 2013. 18:59

Marion Bartoli je pobjednica Wimbledona, 42. tenisačica u Open eri s Grand Slam naslovom i 18. u Wimbledonu. Bilo je ili ona ili Sabine Lisicki, obje su igrale za prvu Grand Slam krunu u karijeri. Očito je pet godina starija (28) Francuskinja bolje podnijela pritisak velikog meča, imala je iskustvo finala s istog mjesta prije šest godina (Venus Williams).

Njemica je bila apsolutno nemoćna, definitivno sporedna uloga u finalu do 6:1, 5:1 za Francuskinju. I dvije meč-lopte. Bartoli nije uspjela realizirati niti jednu, Lisicki se spasila sramote i s tri gema u nizu rezultat učinila podnošljivim, makar je u konačnici svejedno. Bartoli je pobjednica, to je jedino važno.

Apsolutno zaslužena pobjednica, iako nije igrala ni s jednom igračicom iz Top Tena. Trebalo je dobiti sedam mečeva, svih sedam u dva seta. Ona je to uradila, naslijedila je Amelie Mauresmo kao prva Francuskinja s Grand Slam titulom od 2006. godine, također Wimbledona. Je li to baš slučaj, prosudite sami, Bartoli je počela surađivati s Mauresmo ove godine, odmakla se od tate Waltera koji je kontrolirao njenu karijeru od šeste godine (pritom je ostavio liječnički posao!). Ta suradnja dala je ogroman plod, dala joj je - sve, sve o čemu je sanjala kad je počela trenirati tenis. Tako je sama rekla na prezentaciji, sretna, nasmiješena, uzbuđena. Najprije je, naravno, spomenula tatu, on joj je omogućio sve.

Related content

- Dugo sam sanjala o ovom trenutku, od 2007. godine vjerovala sam da će doći i moj trenutak. Tada nisam bila prava, sada jesam.

Finale je okončala asom i ostala iznenađena.

- Bekhend, to mi je normalno, ali as, to je neočekivano. Tko bi to rekao, cijeli život treniram taj servis da bi na nešto sličio i onda as za kraj u finalu Wimbledona.

Ova dva tjedna neće nikada zaboraviti.

- Počela sam na terenu broj 14, završavam s trofejom u rukama na centralnom terenu. Što reći? Nezamislivo, apsolutno nezamislivo.

Related content

Bartoli je oborila rekord Jane Novotne, Čehinji je trebalo 45 nastupa na Grand Slam turnirima za osvojiti prvi (Wimbledon 1998), Bartoli ima dva više (47). Kući odlazi bogatija za 1.600.000 funti. Nešto će za nagradu dobiti i Thomas Drouet, sparing partner koji se brzo snašao nakon što ga je John Ivica Tomic nokautirao u Madridu početkom svibnja.

Nekoliko je stvari išlo u prilog Lisicki prije finala, od 3:1 u međusobnim susretima (1:1 u Wimbledonu, s tim da je Bartoli pobijedila kad je Njemica imala samo 18 godina), do toga da je jedina 23. nositeljica koja je došla do finala Grand Slam turnira, taj turnir i osvojila. Bila je to Venus Williams, bilo je prije šest godina, bilo je u Wimbledonu i bilo je protiv - Bartoli. Je li Francuskinja bila svjesna toga, ne znamo. Na terenu nije pokazala.

Related content

- Nadam se da ću opet dobiti priliku igrati u finalu, ovo danas nije bilo dobro - rekla je uplakana Njemica.

Bilo je loše, prilično loše. Od servisa koji joj je zaštitni znak, pa do svega ostaloga.

- Nisam mogla kontrolirati živce, previše sam bila nervozna. Nekako sam se dovukla od 1:5 do 4:5 u drugom setu, no Marion je bila bolja.

Wimbledon, finale tenisačica:

Bartoli (15) - Lisicki (23) 6-1, 6-4

Linker
21. rujan 2024 23:26