Carlos Alcaraz

 Debby Wong/zuma Press Wire/shutt/shutterstock Editorial/profimedia
POTPUNO NEMOĆAN

Zvijezda nakon trenutka potpunog ludila: ‘Izgubio sam kontrolu, već na zagrijavanju sam osjetio nešto suludo‘

Iako to dosad nije često radio, Španjolac je ovoga puta frustracije iskalio na reketu
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 17. kolovoz 2024. 17:15

Masters 1000 turnir u Cincinnatiju prošle je godine svjedočio epskom finalu, jednom od najboljih ikad odigranom na turniru ove razine. U borbi koja je trajala gotovo četiri sata Novak Đoković je spasio jednu meč-loptu i u konačnici slomio otpor Carlosa Alcaraza. Nadali su se gledatelji u Ohiju da će ove godine vidjeti još malo čarolije dvojice teniskih asova, ali prvi hladan tuš priredio im je Đoković kad je prije nekoliko dana otkazao nastup, a drugi Alcaraz neočekivanim padom već na prvoj prepreci. I kako sam kaže - svojim najgorim mečom u životu.

Španjolac je kao drugi nositelj bio slobodan u prvom kolu, da bi u drugom naletio na 37-godišnjeg francuskog veterana Gaëla Monfilsa. Iako nije briljirao uspio je osvojiti prvi set i u drugom doći do tie-breaka, a onda je kiša zaustavila priču. Dan kasnije Alcaraz je bio potpuno neprepoznatljiv, nikako nije uspijevao pronaći udarac ni pravi ritam i Monfils je u konačnici slavio s 4:6, 7:6 (5), 6:4. Nije se, doduše, ni Francuz dugo radovao, jer je samo nekoliko sati kasnije izgubio od Holgera Runea u osmini finala.

image

Carlos Alcaraz i Gael Monflis

MATTHEW STOCKMAN Getty Images Via Afp

No, priča dana svakako je bio Alcaraz koji je igrao prvi meč nakon poraza u još jednom nezaboravnom finalu protiv Novaka Đokovića, ovaj put na Olimpijskim igrama u Parizu. Ujedno mu je to bio i prvi meč na tvrdoj podlozi još od ožujka, a glavni teren u Cincinnatiju je jedan od najbržih na Touru, u čemu možda leži dio razloga za slab nastup. Aktualni pobjednik Roland Garrosa i Wimbledona u jednom je trenutku u trećem setu bio toliko frustriran svojom igrom da je u naletu bijesa uništio reket. Nije to, naravno, nešto neuobičajeno na teniskim terenima, ali jest kad je u pitanju inače staloženi tenisač iz Murcije.

- Dođe mi ponekad da razbijem reket. Dosad se to nije dogodilo, jer sam se uspijevao kontrolirati u tim situacijama. Ovaj sam put izgubio kontrolu jer sam osjećao da igram nikakav tenis - oštar je prema sebi bio Alcaraz.

I nije se zaustavio samo na tome...

- Mislim da je ovo najgori meč koji sam odigrao u karijeri. Jednostavno nisam mogao igrati. Iskreno, jako sam dobro trenirao ovdje uoči turnira, prethodnih dana sam se osjećao odlično, dobro sam udarao lopticu, dobro sam se kretao. Ne znam što se dogodilo, ali kad sam izašao na centralni teren, imao sam osjećaj kao da igram neki drugi sport u odnosu na ono što sam igrao na drugim terenima. Sve je bilo nevjerojatno, nevjerojatno drugačije. Suludo! Već na zagrijavanju sam imao potpuno drugačiji osjećaj. Ne znam zašto je bilo tako, ali nisam se mogao kontrolirati. Nisam mogao biti bolji, tako da je bilo nemoguće pobijediti u ovom meču.

image

Carlos Alcaraz

Leslie Billman/zuma Press/profimedia

Nije tražio nikakva opravdanja u prekidu zbog kiše.

- Ni dan ranije nisam igrao dobro. Bio je to praktički meč bez izmjena, sve se svodilo samo na servise i na pokušaje da ubacimo lopticu u teren. Najduži poen je imao pet izmjena, a tako nisam mogao uhvatiti nikakav osjećaj. Nadao sam se da će u nastavku biti drugačijem, ali ništa od toga.

Kako je Đoković odlučio zaobići Cincinnati ove godine, što automatski znači i da će izgubiti 1000 bodova koliko mu je donio lanjski naslov, Alcaraz je imao priliku preskočiti ga na ATP ljestvici i doći na US Open kao drugi nositelj. No, od toga neće biti ništa, pa će 21-godišnjak u New Yorku biti u istom dijelu ždrijeba ili s Đokovićem ili s Jannikom Sinnerom.

- Stvarno je teško izvući neke pozitivne stvari iz ovog dvoboja. Zato želim to što prije zaboraviti i otići u New York. Pokušat ću dobro trenirati i naviknuti se na tamošnje terene. I ne misliti na ovaj meč jer mi ništa dobro nije donio.

Njujorški tereni su, inače, Alcarazovo mjesto sreće, na njima je prije dvije godine osvojio prvi od svoja četiri dosadašnja Grand Slam naslova, svladavši u finalu Caspera Ruuda. Lani je, pak, ispao u polufinalu izgubivši u četiri seta od Danila Medvedjeva.

Linker
17. rujan 2024 17:46