VALERY HACHE Afp
DAN VELIKIH IZNENAĐENJA

VIDEO: Novi veliki šok za Đokovića, Nole opet izgubio, a zbog nevjerojatne sudačke pogreške ispao i Sinner

Poprilična iznenađenja dogodila su se u polufinalnim mečevima Masters 1000 turnira u Monte Carlu
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 13. travanj 2024. 19:10

Štoviše, umjesto očekivanog "blockbuster" finala Sinner - Đoković, dvojca koji drži vrh ATP liste, u nedjelju će o pobjedniku prestižnog zemljanog turnira odlučivati Stefanos Tsitsipas (ATP 12) i Casper Ruud (ATP 10).

Grk Tsitsipas već je neko vrijeme u kriznoj fazi, ali pobjeda nad Jannikom Sinnerom, trenutačno najboljim tenisačem svijeta (ne po renkingu, ali svakako po rezultatima u posljednjih sedam mjeseci) svakako će mu vratiti poljuljano samopouzdanje. Sinneru je ovo tek drugi poraz u 2024. jer do subotnjeg je polufinala imao omjer 25-1. Jedini koji ga je uspio pobijediti dosad jest Carlos Alcaraz u polufinalu Indian Wellsa.

Sada je, eto, to pošlo za rukom i Tsitsipasu i to na terenu na kojem je osvojio svoje najvrjednije trofeje. Grk je, naime, osvojio Monte Carlo 2021. i 2022., što su mu jedine Masters 1000 titule u karijeri i očito se tu sjajno osjeća. Ovo će mu biti ukupno sedmo finale u ovom rangu turnira.

Tsitsipas je cijeli tjedan igrao odlično u Monte Carlu, a tako je i započeo polufinalni susret. Brzo je napravio break te ga čuvao do 6:4 u prvoj dionici. Sinner je uzvratio tako što je drugi set otvorio s 3:0, ali kada je vodio 5:3 i servirao za poravnanje u setovima Tsitsipas je propustio veliku šansu. Imao je Grk čak pet break-prilika, ali ni jednu nije iskoristio.

Sinner je izjednačio na 1-1 u setovima te na valu pozitivnog ritma poveo i 2:0 u trećem. Imao je i break-loptu za 4:1, ali tada se dogodila velika sudačka greška.

image

Stefanos Tsitsipas

VALERY HACHE Afp

VELIKU SUDAČKU POGREŠKU POGLEDAJTE OVDJE

Na Tsitsipasov servis nije suđen evidentan aut, nije reagirao ni linijski sudac, ni sutkinja u stolcu Aurelie Tourte, ali ni Sinner koji je pogriješio što nije zaustavio igru. Nastavio je igrati i izgubio poen. I onda je umjesto breaka i vodstva 4:1, čime bi meč, vjerojatno, bio definitivno prelomljen, Tsitsipas je sve okrenuo. Štoviše, od 2:4 osvojio je četiri uzastopna gema i došao do velike pobjede - 6:4, 3:6, 6:4.

Drugo polufinale bilo je jednako dramatično, a iako se činilo da će se Novak Đoković nekako iščupati iz ralja poraza, Casper Ruud ostao je čvrst do kraja. Norvežanin, koji iza sebe ima dva finala Roland Garrosa (2022., 2023), od početka je bacio Srbina u zaostatak (0:2, 1:4), no odgovor prvog tenisača svijeta u drugom setu bio je žestok. Sa 6:1 je Đoković vratio ravnotežu u meč, ali pokazalo se samo prividno.

Jer odlučujuću je dionicu Ruud otvorio s 3:0, vodio i 4:1, ali onda pokleknuo u sedmom gemu, što je Đokovića dovelo do 4:4. I kada se činilo da će Srbin kreirati još jedan veliki preokret, Norvežanin je napravio još jedan break, koji je ujedno značio i pobjedu sa 6:4, 1:6, 6:4.

image

Casper Ruud

VALERY HACHE Afp

Ruudu će to biti prvo finale u Monte Carlu i tek drugo na Masters 1000 razini (Miami 2022), dok će Đokoviću ovaj poraz još malo produbiti krizu. Niti treći turnir koji je igrao ove sezone nije mu donio pobjednički trofej... Sinner ga je izbacio u polufinalu Australian Opena, Luca Nardi šokirao u 3. kolu Indian Wellsa i, eto, sada Ruud.

Linker
16. travanj 2024 13:08