Taylor Fritz

 MATTHEW STOCKMAN Afp
Indian Wells

Stala je nevjerojatna serija Rafaela Nadala! Fritz zaustavio Španjolca za najveću pobjedu u karijeri

Swiatek postala prva poljska tenisačica koja je osvojila pobjednički trofej u Indian Wellsu
Piše: HinaObjavljeno: 21. ožujak 2022. 06:21

Američki tenisač Taylor Fritz šokirao je Rafaela Nadala u finalu ATP turnira Masters 1000 serije u Indian Wellsu, zaustavio njegov pobjednički niz od 20 mečeva u 2022. i slavljem 6-3, 7-6 (5) stigao do drugog, ujedno i najvećeg trofeja u karijeri te postao prvim američkim pobjednikom BNP Paribas Opena od trijumfa Andrea Agassija 2001.

Fritzu je to bilo šesto i daleko najveće finale u karijeri, a Nadal je igrao za svoj četvrti trofej u Indian Wellsu, 92. ATP naslov i 37. na turnirima Masters 1000 serije čime bi izjednačio rekord Novaka Đokovića.

image

Rafael Nadal

FREDERIC J. BROWN Afp

Amerikanac je daleko bolje počeo meč i poveo s 5-1, prije nego što je Nadal vratio jedan od dva 'breaka' zaostatka i došao do 5-3, ali je tada po treći put u setu izgubio servis, a time i prvi set.

Španjolac je nakon toga potražio pomoć fizioterapeuta izvan terena i po povratku zaigrao bolje te prvi došao do 'breaka' u drugom setu (2-1), ali je prednost izgubio već u sljedećem gemu. Fritz je na servis Nadala do prve meč-lopte došao u desetom gemu, ali se Španjolac izvukao te u sljedećem gemu došao do 15-40. Fritz je odlično reagirao i s četiri uzastopna poena poveo sa 6-5.

Odluka o tome hoće li Nadal izboriti treći set ili će 24-godišnji Fritz napraviti veliko iznenađenje, ostavljena je za 'tie-break'. Fritz je poveo s 3-1, da bi Nadal odgovorio osvajanjem sljedeća četiri poena. Kod 4-4 je Španjolac došao do 'mini-breaka'. I kad je mirisalo da će se veliki 35-godišnji borac još jednom vratiti i izboriti treći set, dogodilo se upravo suprotno.

image

Taylor Fritz

FREDERIC J. BROWN Afp

Amerikanac je bez respekta odigrao sljedeća dva poena i 20 minuta nakon što je propustio prvu meč-loptu, stigao do druge, ali uz svoj početni udarac. Fritz se nije preplašio, zgrabio je priliku i forhendom koji Nadal nije uspio vratiti ostvario najveću pobjedu u karijeri. Tako je Nadalu nanio prvi poraz u 2022. te postao prvi tenisač koji je Španjolca pobijedio u finalu još od Australian Opena 2019., kad je Nadal izgubio meč za naslov od Novaka Đokovića, a potom nanizao 11 pobjeda u mečevima za trofej.

Naslov pobjednika Indian Wellsa Fritzu je donio 1000 bodova, novčanu nagradu od 1.242.025 američkih dolara i napredak od sedam mjesta na pojedinačnoj ATP ljestvici, do 13. pozicije, što mu je najbolji renking u karijeri. Nadal je ulaskom u finale preskočio Alexandera Zvereva i od ponedjeljka će biti na trećem mjestu, iza Novaka Đokovića, koji se vraća na čelno mjesto, te Rusa Danila Medvjedeva.

ATP Indian Wells - finale:

Taylor Fritz (SAD/20) - Rafael Nadal (ŠPA/4) 6-3, 7-6 (5)

Swiatek prva Poljakinja s naslovom

Pobjednica Roland Garrosa iz 2020., 20-godišnja Poljakinja Iga Swiatek osvojila je u nedjelju svoj drugi WTA 1000 naslov zaredom pobijedivši u finalu BNP Paribas Opena u Indian Wellsu Grkinju Mariju Sakkari sa 6-4, 6-1 za 80 minuta.

Za Swiatek je to bilo šesto finale na WTA Touru i njezin peti trijumf, dok je Grkinja ostala na jednom naslovu iz pet finalnih nastupa.

Još se jednom pokazalo da je Poljakinja igračica za finala, jer je na putu do osvajanja svojih pet naslova suparnicama prepustila svega 16 gemova.

Tenisačice su u prvih osam gemova triput razmijenile 'breakove', da bi Swiatek u desetom gemu po četvrti put oduzela servis suparnici i tako osvojila prvi set.

U drugoj dionici je Poljakinja odjurila prema pobjedi nanizavši pet gemova od rezultata 1-1.

Swiatek je postala prva poljska tenisačica koja je osvojila pobjednički trofej u Indian Wellsu, a on će joj donijeti i najbolji plasman u karijeri na pojedinačnoj WTA ljestvici, na kojoj će u ponedjeljak osvanuti na drugom mjestu, čime će se izjednačiti s Agnieszkom Radwanskom, koja je do sada bila najbolje rangirana poljska tenisačica u povijesti.

image

Iga Swiatek

MATTHEW STOCKMAN Afp

Ova 20-godišnja Poljakinja prva je igračica u ovoj sezoni koja je došla do 20 pobjeda, a njezin pobjednički niz započet u Dohi prošlog mjeseca došao je do broja 11.

Iako je izgubila prva tri meča protiv Grkinje, sva tri u prošloj godini, Swiatek je svladala Sakkari u oba ovogodišnja dvoboja - u polufinalu Dohe je bilo 6-4, 6-3.

Iako je poražena u svom prvom velikom finalu, i 26-godišnja Grkinja ima razloga za zadovoljstvo, jer će u ponedjeljak usponom na treće mjesto WTA ljestvice i ona dostići svoj najbolji renking u karijeri.

Pobjednica je uz 1000 bodova zaradila i 1.231.245 američkih dolara, a finalistica je uz 650 bodova iz Indian Wellsa otišla bogatija za 646.110 USD.

WTA Indian Wells - finale:

Iga Swiatek (POLJ/3) - Maria Sakkari (GRČ/6) 6-4, 6-1

Linker
26. travanj 2024 01:43