Arthur Cazaux

 WILLIAM WEST Afp
ČOVJEK S POZIVNICOM

Senzacija svjetskog tenisa: Eksplozivna ‘zvijer‘ s TikToka je glavni hit Australian Opena

U bijeli sport zaljubio se zbog Rafaela Nadala, veliki fan Di Caprija sada lovi filmsku priču
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 19. siječanj 2024. 10:46

Da su se kockice malo drukčije posložile, možda bi pored Nikole Karabatića, Kentina Mahea i Ludovica Fabregasa, hrvatskoj reprezentaciji prijetio i - Arthur Cazaux. Ipak, 21-godišnji Francuz davnih je dana rukometnu loptu zamijenio reketom, stoga je u četvrtak imao pametnijeg posla, primjerice pomesti osmog tenisača svijeta Holgera Runea i zaraditi status glavne senzacije prvog Grand Slama sezone.

Arthur Cazaux stigao je na Australian Open pozivnicom Francuskog teniskog saveza, 122. je tenisač ATP liste i, ispostavilo se, režiser udarnih iznenađenja. Prvi je to osjetio srpski reket Laslo Đere, koji je pao u pet setova. No, Cazauxa je šira javnost počela ozbiljno shvaćati tek kad je i Rune - jedan od najperspektivnijih mladića (20) svjetskog tenisa - krenuo pakirati kofere u drugom kolu turnira. Doduše, Danac je igrao sa steznikom oko koljena, pa je moguće da je Cazaux imao i malu "pomoć" sudbine, ali na koncu je to i manje važno.

‘Kralj živaca‘

Dok je poraženi tenisač poznat i kao teško kontrolirani živčenjak, francuski mediji na račun mirnoće i odlučnosti u ključnim trenucima prozvat će Cazauxa "kraljem živaca". Krasi ga i izvrstan dvoručni bekhend kojim je i okrunio uspješnu predstavu, no pratitelji su ostali posebno iznenađeni fizičkom spremom. Zaista, dugokosi mladić prava je zvijer, ističe mu se svaki mišić, eksplozivan je i dinamitan. Odakle takva snaga? E, tu se ipak vraćamo na parket.

- Mislim da veliki razlog leži u rukometu. Kao dječak sam bio rukometaš, sve do 11. godine i mislim da mi je to puno pomoglo u smislu brzine i agilnosti, što se odražava i na teniskom terenu. Marljivo vježbam već dugo godina, zato sam održao fiziku na visokoj razini, ali namjeravam još napredovati - otkrio je Francuz za službene kanale ATP Toura, pa priznao da je za mišiće i definiciju dijelom zaslužna i genetika.

image

Arthur Cazaux

WILLIAM WEST Afp

Ustvari, Cazaux je paralelno trenirao rukomet i tenis, s tim da je prvom sportu bio naklonjeniji sve dok nije ugledao Rafaela Nadala na jednom Roland Garrosu s početka ovog stoljeća. Ostao je fasciniran Španjolčevim manevrima i u 11. godini života shvatio da mu je draže prebacivati mrežu nego ju tresti iz skoka.

- Ne znam zašto, ali Nadal me šokirao. Zbog njega sam se zaljubio u tenis, odlučio sam postati tenisač i nikada ne odustati.

Dosad nije osvojio ništa spektakularno, ukupno tri Challengera i toliko ITF titula, a u prošloj godini ostvario je ne tako upadljivi omjer od 34 pobjede i 21 poraza. U juniorskoj karijeri, najveći doseg mu je četvrto mjesto svijeta i finale Australian Opena 2020. godine. Pored Nadala, idol mu je i Kobe Bryant. Inače, Cazaux je poprilično svestran tip - u slobodno vrijeme bavi se košarkom, nogometom, jahanjem i motokrosom, no najviše voli NBA pa je tako u ‘Black Mambi‘ pronašao inspiraciju. Na prsima mu stoji aligator kao logo Lacoste, a podlakticu mu je omotala zmija, tetovaža u čast upravo Bryantu.

Bryantov mentalitet

- Imam mnogo tetovaža. Inspirira me Bryantov mentalitet, zato sam istetovirao zmiju. Na ramenu stoji riječ ‘otpornost‘ jer su ozljede obilježile dio moje karijere i učinile me jačim. Imam i kompas, to je skandinavski simbol koji u našoj mitologiji simbolizira usredotočenost na vlastitu sudbinu i putovanje.

image

Arthur Cazaux

WILLIAM WEST Afp

Još malo o svestranosti: Cazaux kaže da mu je skriveni talent kuhanje, a iznimno je popularan na Tik Toku, gdje 20 tisuća pratitelja boravi na njegovu profilu, a 80 tisuća dodamo li Instagram. Posao iz snova mu je - gluma. Obožava Matta Damona i Leonarda Di Caprija, no da bi režirao vrhunsku filmsku priču, u Melbourneu će morati izvesti još pokoju senzaciju. Na australskom putovanju idući mu je protivnik Tallon Griekspoor. Nizozemac je 28. tenisač svijeta, no kladionice u trećoj rundi ipak daju blagu prednost Cazauxu.

Usporedimo li njegov izazov s preprekom drugog i jedinog aktualnog tenisača koji se na AO probio na račun pozivnice i još uvijek je "živ", reći ćemo da je Cazaux dosta dobro prošao. Juncheng Shang, 140. tenisač svijeta iz Kine koji je izbacio McDonalda i Nagala, dolazi na tapetu Carlosu Alcarazu...

Kaže Cazaux i da mu je zaboravnost najveća mana, a teško odbija čokoladu. U subotu ćemo saznati je li ekspresno zaboravio igrati maestralan tenis, kao i može li ljubitelj slatkiša ostaviti gorčinu u ustima još nekome od ‘jačih‘ protivnika.

Linker
27. travanj 2024 16:14